Last news in Fakti

8 Април, 2022 05:34 1 122 11

11 държави от ЕС настояха за ускоряване на прехода към зелена енергия

  • ес-
  • зелена енергия-
  • преход

Според тях тя е достъпен и безопасен ресурс, който ще спомогне за защита на потребителите от покачване на цените на енергията в резултат на вноса

11 държави от ЕС настояха за ускоряване на прехода към зелена енергия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

11 еврочленки призоваха за ускоряване на прехода към зелена енергия, възобновяем газ и енергийна ефективност и създаване на "отворен" и "взаимосвързан" европейски енергиен пазар за намаляване на зависимостта от вноса на изкопаеми горива от Русия.

В съвместно изявление Испания, Австрия, Германия, Дания, Финландия, Ирландия, Люксембург, Латвия, Нидерландия, Швеция и Словения призоваха държавите членки да ускорят преговорите по законодателния пакет "Подготвени за цел 55" ("Fit For 55"), с който могат да се намалят въглеродните емисии с 55% до 2030 г., за да се постигне нулево нетно салдо до 2050 г.

11-те държави се застъпиха за преход към чиста енергия - "достъпен" и "безопасен" ресурс, който ще спомогне за "защита на потребителите от покачване на цените на енергията в резултат на вноса". Те изтъкнаха необходимостта от "разнообразяване" на енергийните доставки и настояха да се ускори приемането на законодателния пакет "Подготвени за цел 55", който според тях е "ефикасен" отговор на агресията на Русия и изход от кризата чрез създаване на нови работни места.

"Пакетът е от ключово значение за подготовката на ЕС за енергийната му независимост от руските изкопаеми горива и единственият начин да се справим с промените в климата, да отговорим на агресивното руско поведение и да гарантираме чисто, надеждно, евтино и независимо енергоснабдяване за бъдещето", се казва в общата им декларация.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и ние ще сме съгласни

    24 0 Отговор
    като получим заплати на люксембурци

    Коментиран от #8, #9

  • 2 Леле

    30 0 Отговор
    "11 държави от ЕС настояха за ускоряване на прехода към зелена енергия"...Зелена енергия ли? Ние тепърва ще се връщаме към въглищата и дървата за да се топлим и да не стоим на тъмно. Тия умници скоро ще ни накарат да извадим от музеите парните локомотиви защото няма да има газ, петрол и ток заради санкциите , а панелите не правят ток през нощта и перките не се въртят когато няма вятър. Скоро като стане бензина 5 евро и започне режима на тока ще ги питам тия зелените къде ще се крият от народната любов.

    Коментиран от #4

  • 3 Еми да

    18 0 Отговор
    Щом е за зелено, Zеления да каже !!!
  • 4 ТеСа

    23 0 Отговор

    До коментар #2 от "Леле":

    Много ясно, ще горим въглища, за да правм ток, за да може да си караме ел. колата с възможно най-скъпия ток. Накрая на годината ще кажем, че в ЕС има голям ръст, защото видиш ли всичко се вдигнало и ще вземем бонуси, че сме кадърни управници в ЕС. Това им е схемата, важно е да се отчетата, че графиките вървят нагоре.
  • 5 Някой

    23 0 Отговор
    Отряд самоубийци. Мисля, че имааше такава холивудска боза. Не знаех, че сценарият е правен за европейски държави...
  • 6 Коко

    17 0 Отговор
    Тоя пропаднал съюз да си прави ако ще и розови енергии но нашето място не е там.Веднага вън и смяна на марионетките.
  • 7 2loop

    14 0 Отговор
    Ще ни излезе солено тоя ваш преход
  • 8 Да бе

    2 15 Отговор

    До коментар #1 от "и ние ще сме съгласни":

    Няма даром никъде ... Хората са си подредили къщичката, спазват си правилата и си изкарват парите... А тука само с ръчичка чакаме заплатите някой да ни даде и някаква далавера да има за Андрешко ако може... Не става
  • 9 РЕАЛИСТ

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "и ние ще сме съгласни":

    И откъде идват парите на тази държава джудже Люксембург. От банки и финансови дружества, които перат пари на всички мошеници в света.
  • 10 Геша

    6 0 Отговор
    Глупаците не намаляват.
  • 11 Сандо

    5 0 Отговор
    Да си създадат нов "Зелен ЕС" и да пуснат останалите държави да си ходят поживо-поздраво.