Last news in Fakti

25 Април, 2022 10:30 1 108 17

Румънците празнуват 17 години членство в ЕС

  • румънски премиер-
  • николае чука-
  • договор-
  • ес-
  • европейски съюз

Румънският премиер Николае Чука честити на румънците 17 години от подписването на Договора за присъединяване към ЕС

Румънците празнуват 17 години членство в ЕС - 1
Снимка: страница във Фейсбук на министър-председателя на Румъния Николае Чука

Румънският премиер Николае Чука поздрави днес сънародниците си по повод 17 години от подписването на Договора за присъединяване на Румъния към Европейския съюз, съобщава агенция Аджерпрес.

В сегашния глобален контекст, в който икономическите и социалните последици от пандемията се припокриват с енергийната и хуманитарната криза, предизвикани от руската инвазия в Украйна, европейската солидарност ще ни позволи да продължим да подкрепяме необходимите реформи, които ще бъдат от полза за всички румънци и цялото общество, посочва Николае Чука в послание по повод годишнината.

Чука отбелязва, че членството на Румъния в ЕС е било добър избор за страната и румънците, който е довел до утрояване на брутния вътрешен продукт, икономическа и социална стабилност, свободно движение на граждани, стоки и услуги, свободен достъп до единния европейски пазар и подкрепа, предоставяна чрез европейско финансиране.

„Досега Румъния се е възползвала от почти 42 милиарда евро нетно от Европейския съюз, като европейските средства са използвани в различни проекти, които са помогнали за намаляване на различията в развитието и са стимулирали частната инициатива", посочва румънският премиер.

Той припомня, че чрез Националния план за възстановяване и устойчивост Румъния ще се възползва през следващите години от почти 30 милиарда евро за нови инвестиции и реформи, в допълнение към други европейски инструменти за финансиране.

Чука отбеляза също, че пакетът "Подкрепа за Румъния", който е предназначен да защити гражданите и националната икономика, също получава европейска подкрепа. От 17,3 млрд. леи от целия пакет, 9 млрд. леи ще бъдат осигурени от европейските фондове, уточни румънският премиер.

"Нашата отговорност е да продължим европейския път на Румъния, което е заложено и в целите, включени в правителствената програма, и е в пълно съгласие с проевропейската ориентация на мнозинството румънски граждани. Честит рожден ден, Румъния в Европейския съюз! Честит рожден ден на румънците като европейски граждани!", заявява в посланието премиерът.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 A БЪЛГАРСКИТЕ РОБИ

    19 3 Отговор
    И ПРОДАЖНИЦИ ЗАЩО НЕ СКАЧАТ НА ПЛОЩАДА ,КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН А ВАЩО СЕМИ ПРОДАЖНО?ФАШИСТИ!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пасха

    18 7 Отговор
    17 години хазарско рпбство.

    Коментиран от #10

  • 4 Кирил

    8 16 Отговор
    Браво на Румъния !
    Двойни заплати и пенсии на нашите.
    Румъния не плаща данък русия
  • 5 Бесен_ Язовец

    20 3 Отговор
    17 години колония +80 милиарда външен дълг допълнително към стария и празнуват пфууу..
  • 6 Моята позиция

    16 6 Отговор
    Нямам търпение България да напусне НАТО. Тогава ще настанат пиршества и забави, безкрай. 🥳🥳
  • 7 Николае Чаушеску

    11 4 Отговор
    Моноо индийци в Румъния се рзавъдиха последните 17 години
  • 8 хххх

    6 11 Отговор
    Браво на Румъния ! Изкорениха корупцията.Нямат си разни национални предатели като родните русофили.Комунетата там са на привършване и това е една огромна причина държавата да върви напред и като цяло дръпнаха с десетилетия в развитието си.Това е нагледен пример ,че ако си далеч от средновековната и първобитна Русия те чака добро и светло бъдеще ,защото ако си с Русия те чака само глад ,мизерия и изостаналост.Замислете се само, че в България има още останали предателски същества които ни тикат към руската мизерия...Самата Русия е с 100 години назад и с 50 в страни от света.За Русия дори българските стандарт и качество на живот се считат като недостижим лукс.

    Коментиран от #17

  • 9 Празнуват

    8 4 Отговор
    Едва ли е най-правилната дума. Демек ,,щастливи,, кокошки. ,,щастливи,, ама щото носят яйца. Като няма яйца, шат, отиват за месо. Толкоз с ,,щастливите и празнуващи,, румънци. То и при на е така де.
  • 10 Ще има и още

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пасха":

    Пише се наизуст като папагали. България и Румъния влязоха заедно в ЕС през 2007г. Сметките всеки да си ги прави...
  • 11 Госあ

    8 2 Отговор
    Мисирки, днес първи януари ли е? И какво толкова има да празнуват мамалигите?
  • 12 Гледам

    6 1 Отговор
    То на нас всички ни пречат. То не бяха комунисти то не бяха агенти на ДС, а сега като поизмряха първите две групи се оказва че и русофилите ни пречат
  • 13 Юръп е No.1

    1 4 Отговор
    Всички гърци и румънци със задоволство признават на какво дължат развитието си! Защото Европа дава шанса, успеха сам трябва да си го постигнеш!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Христо от Ерусалим

    2 0 Отговор
    Българското общество да си зададе въпроса на себе си защо след 30 години демокрация средната работна заплата и пенсиите в Румъния са два пъти по високи от тези в България при почти еднакви цени за услуги ,хранителни продукти и лекарства.Живевт два пъти с по висок стандарт и оказаха категорична военна подкрепа на Украйна материална и духовна.Лоялни са на НАТО и ЕС за разлика от нас.

    Коментиран от #16

  • 16 8888

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Христо от Ерусалим":

    Българското общество няма думата. И след 30 и след 130 години. Не е въпрос на лоялност. Колко по лоялни да бъдем? НАТО каквото си поиска го има, безплатни бази, колкото иска военни толкова може да изпрати, унищожи ни армията и куп други неща. Лоялни към ЕС? С какво не се съобразихме? Не е въпрос на лоялност. Ако става въпрос за военна помощ за Украйна, пращаме и плащаме, научихме го от външни източници. У нас е затъмнено за да не се дразни населението. Става въпрос за друго. Ако сам не се уважаваш, няма и другите да те уважават. В Румъния има воля да се справят с вътрешните си проблеми, у нас няма. И тук сме разделени, едни с Русия, други със САЩ, а България?
  • 17 8888

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "хххх":

    От целия твой коментар разбрах само колко ни пречи Русия и русофилите. И нито за миг не споменаваш качеството на нашите политици. Борисов русофил ли е? 12 години. Царя русофил ли е? 4 години. Ето ти половината демократично време. И другите едва ли са русофили.
    На нас винаги нещо отвън ще ни пречи! Това е оправдание за некадърността на управляващите!
Новини по държави: