Last news in Fakti

27 Април, 2022 13:10 1 818 6

Вносът на газ в Румъния не е засегнат

  • румъния-
  • газ-
  • трансгаз -
  • газопровод-
  • бруа

Страната може да покрие нуждите си с вътрешно производство, каза шефът на Трансгаз

Вносът на газ в Румъния не е засегнат - 1
Снимка: Shutterstock

Румънският внос на газ продължава нормално, а страната ни може да покрива собствените си нужди от вътрешна продукция по това време, заяви пред Аджерпрес директорът на румънската компания Трансгаз Йон Стериан.

"Потреблението на газ на Румъния достига 13-14 милиона куб.м дневно по време на Великденските празници, което е много ниско", посочи той, добавяйки, че Ромгаз дори е намалила производството в резултат на ниското търсене. "Днес (сряда, бел. Аджерпрес) потреблението е изчислявано на 19,5 милиона куб.м", добави той.

Същевременно газовият внос днес възлиза на 3,5 милиона куб. метра, от които 3,2 милиона от Унгария, което е същото ниво като предните дни.

"Румъния може да покрие цялото си газово потребление от вътрешно производство по това време на годината. Консумацията не превишава 20-21 милиона куб.м дневно, а производството може да достигне 23 милиона куб. метра", каза Стериан. Той подчерта обаче важността на продължаването на вноса за попълване на наличностите в газовите хранилища, така че през есента, в началото на зимния сезон, Румъния да разполага с 3,2 млрд. куб.м синьо гориво.

Според представените от директора данни понастоящем Румъния има в хранилищата си около 640 милиона куб.м газ, което е с около 230 милиона куб.м повече от същия период на миналата година.

"Нашето спасение е газопроводът BRUA (България-Румъния-Унгария-Австрия), който е функционален и ни помага да имаме сигурност на доставките и да осигурим транзита на газ в региона и в двете посоки, като същевременно получаваме приходи от транзитни такси", каза шефът на Трансгаз.

Газопроводът БРУА е проектиран да пренася 4,5 милиарда кубически метра газ от Азербайджан към Австрия, преминавайки през Гърция, България, Румъния и Унгария.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тикви

    27 1 Отговор
    Какво стана с тръбата на тиквата, не е ли време за затвор на всички решавали за тръпопровода турски поток!!!
  • 2 АнтиГост

    19 2 Отговор
    Баце провали собственият ни добив от Галата и наводни подземната
    каверна, вместо да я използваме за хранилище. Сега ще похарчим
    едни 300 милиона за разширение в Чирен.
  • 3 Анонимен 😡

    16 1 Отговор
    Само България е прецакана. Да се спре газа към всички останали и да се разбере, че с България шега не става.
  • 4 Тези са зле

    14 2 Отговор
    Да им пратим младите глобалисткомунистлибералчета от ПП и ДБ да ги оправят
  • 5 Последния Софиянец

    7 2 Отговор
    Власите дават тайно самолети ,а плащат в рубли.
  • 6 mi6osp

    10 2 Отговор
    10 европейски държави плащат в рубли и получават газ. Голяма част от останалите разчитат да получат газ чрез тях. Това устройва Русия, защото всичкият този газ е платен в рубли.
Новини по държави: