Last news in Fakti

29 Април, 2022 15:30 1 302 5

Ердоган се срещна в Рияд с крал Салман

  • турският президент-
  • реджеп тайип ердоган-
  • турция-
  • саудитска арабия-
  • крал салман

Той се срещна и със саудитския престолонаследник Мохамад Бин Салман, информира Анадолската агенция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция и Саудитска Арабия имат за цел да подобрят отношенията по между им във всички сфери, предаде Анадолската агенция.

Ердоган се срещна със саудитския крал Салман късно снощи. Двамата разговаряха в двореца на крал Салман при закрити врата. Турският президент пристигна в Джеда снощи, посочва турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Той се срещна и със саудитския престолонаследник Мохамад Бин Салман, информира Анадолската агенция.

Това е негова първа визита в Саудитска Арабия след убийство в Истанбул на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г. - случай, който охлади отношенията между двете регионални сили.

Турция и Саудитска Арабия имат за цел да подобрят политическите, военните и икономическите отношения, за да започне нова епоха в отношенията между двете страни. Засилването на сътрудничеството със Саудитска Арабия в сферата на здравеопазването, енергетиката, отбранителната индустрия, финансите, селското стопанство е от взаимен интерес, написа тази сутрин Ердоган в Туитър, като добави, че двете страни имат сериозен потенциал за сътрудничество в сферата на технологиите за възобновяема енергия.

Ердоган посочи още, че за Турция е много важна сигурността и стабилността в Персийския залив.

За пореден път подчертаваме, че сме против всички форми на тероризма и че отдаваме голямо значение за сътрудничество със страните в нашия регион срещу тероризма, добави турският президент.

Надявам се, че ще успеем да направим така, че нашите отношения да станат такива като преди, каза той.

В последно време Анкара засилва усилията за преодоляване на спора със Саудитска Арабия, възникнал след убийството на Хашоги. Кризата в отношенията предизвика неофициален саудитски бойкот на турските стоки, който доведе до свиване на стокообмена с 98 процента.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    4 2 Отговор
    Мохамед ли ходи при планината, или планината ходи при Мохамед?
  • 2 Johny

    8 5 Отговор
    Реджо е номер едно
  • 3 Непълно заглавие

    3 2 Отговор
    Ето правилното. Отчаяният Ердоган, ближейки там, където е плюл, с протегната ръка и алцхаймер за Кашоги, се срещна в Рияд с убиеца с триона.
  • 4 Голяма нужда

    1 1 Отговор
    Смешен завой на 180 градуса! Старецът хукна да прегърне убиеца. Поздравления за привържениците на ПСР...
  • 5 Ник

    0 0 Отговор
    Целта на визитата е увеличаване добива на нефт и намаляване на цената на международния пазар съвместно с Катар и ОАЕ. Съответно изолация на продажбите на руски нефт.