Last news in Fakti

3 Май, 2022 12:40 916 12

Гърция на последно място в ЕС по свобода на словото

  • гърция-
  • свобода-
  • слово-
  • репортери-
  • без граници

В класацията за една година Гърция спада от 70-о на 108-о място

Гърция на последно място в ЕС по свобода на словото - 1
Снимка: Shutterstock

Свободата на медиите в Гърция отбелязва сериозно отстъпление през 2021 и 2022 г., като журналистите редовно са възпрепятствани да отразяват проблеми от миграцията до КОВИД-19, се казва в доклад на международната организация „Репортери без граници“, публикуван днес на сайта ѝ. В доклада специално се отбелязва убийството на криминалния репортер-ветеран Йоргос Карайваз през април 2021 г., което остава неразкрито въпреки обещанието на правителството за бързо разследване.

В класацията за една година Гърция спада от 70-о на 108-о място, а индексът на медийната свобода намалява от 70,99 на 55,52 точки (от 100 възможни).

В доклада се посочва, че в Гърция съществуват няколко големи частни медийни групи, които съжителстват с многобройни информационни сайтове, което създава фрагментиран медиен пейзаж. Повечето медии обаче са собственост на няколко лица, които развиват дейност в строго регулирани икономически сфери и имат тесни връзки с политическия елит.
Освен това правителственият говорител отговаря за контрола над обществените медии, което подкопава редакционната им независимост.

Скорошни промени в наказателния кодекс, приети с аргумента за борба с пандемията от КОВИД-19, предвиждат непропорционални ограничения на медийната свобода с неясна правна основа, се казва в доклада, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    17 1 Отговор
    Разгеле, най-накрая не сме последни по нещо в туй ЕС, дори да е само по фалшива статистика.

    Коментиран от #12

  • 2 ХА ХА ХА

    12 3 Отговор
    ЕГА ТИ И ПОДОБРЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПРЕСА !!!!!
    СЛЕД КАТО МЕ ТРИЯТ ПОСТОЯННО И ПОЛУЧАВАМ ЗАБРАНИ ДА ПИША ИСТИНИТЕ ТУК !!!!!!

    Коментиран от #4

  • 3 факти-дпс

    9 3 Отговор
    трие на поразия. А Гърция няма да я стигнем скоро, там се мисли и за народа.
  • 4 Ааааааааа не !

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "ХА ХА ХА":

    Ти не пишеш истините ........истините ги пише запада и ФАШ ......затуй та трият и забраняват !
    Хвали ги и им се одупвай , като нашите политици и няма да имаш проблеми !!!!!
  • 5 ФАКТИ ТАЯ СТАТИСТИКА

    6 1 Отговор
    ВАША ЛИ Е ??????????????????
  • 6 kkk

    10 2 Отговор
    Интересна зависимост се забелязва... Ние се "изкачваме", а византийците яко "падат" като същевременно медиите тук изпълняват безпрекословно заповедите на ФАЩ и Козяк да се плюе по Русия, а византийските медии се държат доста по-неутрално и там мнения и статии в подкрепа на Путин колкото щеш... Слочаеност- не мисля...
  • 7 Пич

    5 2 Отговор
    Като написах , че Гърция не гони нейният си Волгин , за да няма кой да критикува Козяк и Шорош , а да се чуват само правоверни приказки , не бях изтрит , а направо коментара ми беше премахнат ! Без да нарушава нищо !!! Много страхливи тези от " Факти " !!! Да видите , как се " катери е " в свободата на словото !!! Браво !!!
  • 8 Някой не е у ред

    1 1 Отговор
    От кога европейския съюз се състои от 108 държави?
  • 9 наперих се

    2 0 Отговор
    НАПРАВО МИ СЕ ВДИГНА САМОЧУВСТВИЕТО КАТО РАЗБРАХ ЧЕ ГЪРЦИТЕ НИ ДИШАТ ПРАХОЛЯКА
  • 10 Очевидец

    3 0 Отговор
    Що за простотии?Гърците не си поплюват!Там има свобода на словото,за разлика от нас.Кой български журналист посмя да каже истината,за военната операция, може би само Волгин и затова ще си загуби работата. Останалите само лъжат!В Гърция не е така.Там журналистите говорят и пишат свободно,без страх.
  • 11 Стрелата

    0 0 Отговор
    Кви медии и кви 5лв нагол тумак чифте пищтови даже по заплати сме по зле от Македония срам на ви ЕС.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: