Last news in Fakti

3 Май, 2022 15:48 2 814 33

Иво Христов в Брюксел: Третират България като кандидат, а Скопие като член на ЕС

  • иво христов-
  • северна македония-
  • българия

От България се очаква да жертва историята си в името на висшата геополитика, но това е порочна  недалновидност

Иво Христов в Брюксел: Третират България като кандидат, а Скопие като член на ЕС - 1
Снимка: Фейсбук

През 2020 година България наложи вето върху отварянето на преговорния процес със Скопие. Аргументите са известни: езикът на омразата в официалните източници и посегателствата над българската история в учебните програми на Република Северна Македония.

В последните месеци натискът на Европейската комисия и някои наши партньори създава парадоксалното усещане, че България е страната кандидат, докато Скопие вече се ползва с привилегиите на член на клуба.
Това заяви в свое изказване по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D).

По думите му, войната в Украйна се използва като допълнителен аргумент за форсиране на българското вето.

„От България се очаква да жертва историята си в името на висшата геополитика, но това е порочна недалновидност. С безкритичното си отношение към Скопие Европейският съюз погазва собствените си критерии от Копенхаген и привнася в Европа нерешени въпроси, с потенциал да създадат вътрешно напрежение в чувствителен регион, какъвто са Балканите“, каза още евродепутатът.

„Призовавам Комисията и Парламента да отчитат българската позиция и да не множат рисковете пред Съюза, който се нуждае от консолидация около принципите си, за да оцелее в тежките времена, които преживяваме.“


Поставете оценка:
Оценка 5 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Батман от Прилеп

    47 1 Отговор
    Правилно!

    Коментиран от #26

  • 2 Ще ви светне

    43 3 Отговор
    ама късно. Квото за РСМ, такова и за другите национални интереси на България. Спрете газ, нефт, ток.... за да угодите на зелките и наглосаксите.
  • 3 Татарина

    40 0 Отговор
    Нека си натискат, вето, и ако трябва излизаме ние! Европа в чудо ще се види с тези полуантични, полуантични, полумакедонци, полуалбанци!

    Коментиран от #8, #31

  • 4 Димов

    17 1 Отговор
    Още колко не са се усетили?
  • 5 Тодор Правешки

    2 41 Отговор
    И този путлерофашист е прекалил с бояришника!!!
  • 6 Стрелата

    5 9 Отговор
    Като ви гледат кви сте Смехорани кво да ви правят.
  • 7 Грульо

    39 1 Отговор
    Дорде ги приемат ще им се мазнят, после само ще ги скубят, като нас. Даваме 1.3 милиарда евро членски внос, в замяна трябва уж ни дават 1.5 милиарда по ЕС програми, но само на одобрени проекти и то на части, ако има резултат. Половината от ЕС субсидиите остават неизползвани. Като теглим чертата, сме на загуба от тоз ЕС, а половината от вноската отиват за западните държави, които си ги оползотворяват.

    Коментиран от #12, #30

  • 8 Димов

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "Татарина":

    Чудя се и аз, защо не ги пуснем, македонците в ЕС? За нула време ще го разпаднат не на съставни страни, ами направо на провинции.
  • 9 Augusto José Ramón Pinochet Ugarte

    16 4 Отговор
    Хора осъзнайте се Евросъюза е направен на принципа на СССР комисари, комисии, и т.н. (четете стари книжки и ще видите, че са едно към едно) ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ СКОРО, МНОГО СКОРО!!! и господина(другар) Христов ще остане без работа.......бегом на борсата.
  • 10 Боруна Лом

    2 10 Отговор
    ,,... ДА ЖИВЕЕЕ КИРЕТО СТОТЕ....МИСИЯТА МУ Е В ПЪЛЕН ХОД!
  • 11 Българин

    4 24 Отговор
    Товарищ Христов, Губернатор Митрофанова ви праща горещи поздрави! Молодец!Так держать! За нами Масква!!!

    Коментиран от #27

  • 12 Димов

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "Грульо":

    От разните му европейски програми, една малка част от марите се заделят за къшеят хляб, за работниците. Големият пай се прибира от шефовете на фирми, които харчат тези пари обратно по европейските курорти. По този начин, когато ЕС ни дава пари за програми, те всъщност спонсорират собствената си икономика, не нашата.

    Коментиран от #19

  • 13 Мая

    9 0 Отговор
    Баба Ванга е предсказала преди много години ,че Германия ще се обедини след това ще се обедини България и Македония.Половината от предсказанието е факт,ще мине още малко време и предсказанието ще стане факт на 100 %.

    Коментиран от #28

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Патриот

    4 11 Отговор
    Другарю цоциалист, коментирай и как ни третира Матушката ти!!!
  • 16 Тома

    19 1 Отговор
    Много е интерестно защо никои от ЕС не могат да накарат дървените глави македонците да впишат българите в конституцията си и да им дадът права
  • 17 Гоце Делчев

    18 1 Отговор
    Много добре! България трябва твърдо, неотклонно и ...вежливо да отстоява националната си позиция! На европейските " партньори" трябва да стане кристално ясно, че преговорният процес със РСМ ще бъде отблокиран едва, когато Скопие изпълни поставените от България условия! До тогава - вето, вето и пак вето!

    Коментиран от #20

  • 18 честен ционист

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "И двамата Иво Христовци са от":

    Защо си мислиш, че някой на Балканите обича Ганчо? От край време всички около България й точат ножа.

    Коментиран от #24

  • 19 Грульо

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Димов":

    Да, и това го има и загубите за народа и България стават още повече.
  • 20 честен ционист

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Гоце Делчев":

    България е фиктивен член на ЕС, нещо като награда за влизанетови в НАТО, или пък подареното 4-то място на Световното в САЩ по случай ограбването след 2г. Ганчо е туземецът на Балканите, негово проклятие и условие за съществуването му е това, че е на кръстопът.
  • 21 та така...

    17 1 Отговор
    България винаги е била пренебрегвана и ощетявана при всеки удобен случай и всяка война. Още от 1878 и до последната ВСВ територии от България са орязвани и предавани на Гърция, Сърбия и Югославия. Няма да говорим за преди това, когато от обединението на Молдова И Влашко, където до средата на 19 век се пише на кирилица, а богослужението се извършва на църковнославянски език (справка: Румънска кирилица - Уикипедия) образуват една държава Румъния. Няма съмнение какъв е бил произхода на населението там. Затова е сентенцията, че България граничи със себе си във всички посоки. Очевидно стремежите за заличаването на българите и България продължава и в днешно време!

    Коментиран от #29

  • 22 име

    10 2 Отговор
    Последните години ми правеше впечатлеие пропагандата на дойче зеле. Пускат статия как макетата ни мразели, ама заради работата в ЕС взимали паспорти. И коментарите масово са в стил "тъпи макета,...." И сега се опитват да изкарат че руснаците внасяли раздор. Дойче ВеЦе да не би да е на руснаците?!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 България

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "честен ционист":

    освен с Гърция, граничи с диваци, които сме облагородили. И сръбете и влахите. Не сте нации, а сбирщина. За макетата без коментар, безродници създадени от коминтерна
  • 25 !!!?

    3 0 Отговор
    Г-н Михайлов, очаквах че изтритият коментар и придружаващият го политически Колаж ще бъде цензуриран от вас ! Добър ден !!!?
  • 26 Ало, ало

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Батман от Прилеп":

    Браво. Скоро български политик не се беше изказвал толкова грамотно в защита на националния интерес.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ало, ало

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мая":

    За сега това е загубена кауза. И не виждам как ще се случи. По скоро албанците ще ги превземат. Ако нашите успеят да се преборят с езика на омразата и се развие инфраструктурата така, че лесно да се пътува и повечече македонци видят, че не им мислим лошото, а напротив може би. Насила хубост не става. Сърбите са им промили много сериозно мозъците. Ако нещо се случи, то ще е някакъв изключително бавен процес на самоосъзнаване.
  • 29 Хакуна матата

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "та така...":

    Така е. По-големият проблем е, че не се учим от историята и повтаряме едни и същи грешки. Сегашната ситуация не е по-различна. На прага сме на нов позор. По думите на премиера ни позицията ни няма да се промени до юни. Но никой не задава въпроса: "А след това?" Според мен с новото председателство и България ще има нова позиция за РСМ и това не е случайно, всичко е подготвено много отдавна. Единствено обединен народ има достатъчно сила да промени това, но ние сме всичко друго, но не и обединени.

    Коментиран от #33

  • 30 к'ъф ти е проблема?

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Грульо":

    Искаш манджа на корем и пиене до падане под масата? Е никой нема да ти постеле, а ти само да си легнеш! Требе и да се потрудиш малко за да имаш нещо!
  • 31 Точно

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Татарина":

    и да се сближим с Русия. Тогава ще видят евро измамниците. Че можем да взимаме самостоятелни решения в полза на България. В момента сме едни страхливци... Политиците ни да олигофрени.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Браво

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хакуна матата":

    👍👍👍👍👍👍............
Новини по държави: