Last news in Fakti

8 Май, 2022 05:54 1 886 6

"Шин Фейн" спечели историческа победа на парламентарните избори в Северна Ирландия

  • шин фейн-
  • избори-
  • северна ирландия

В 101-годишната й история за първи път партия на националистите е най-голямата в Стормонт

"Шин Фейн" спечели историческа победа на парламентарните избори в Северна Ирландия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Партията "Шин Фейн" спечели историческа победа на парламентарните избори в Северна Ирландия, ставайки първата националистическа партия с най-много представители в Стормонт в Белфаст, предаде БНР.

Ето и някои от първите реакции. Британският министър за Северна Ирландия Брандън Люис призова партиите в провинцията да сформират правителство, колкото се може по-скоро. Той допълни, че ще се срещне с лидерите на партиите в близките дни с надежда Стормонт да заработи възможно най-рано.

Ирландският преамиер Михол Мартин поздрави избраните и отправи подобен призив за сформиране на правителство, което ще работи в интерес на всички хора в Северна Ирландия.

Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън беше сред първите поздравили Мишел О'Нийл с победата и надежда парламентът да функционира отново. Въпреки че също не бърза, Стърджън възнамерява да проведе референдум за независимост на Шотландия. В отговор Мишел О'Нийл написа в Туитър: "Благодаря за горещите пожелания, Никола. Исторически ден за хората тук. Започва нова ера".

В 101-годишната история на Северна Ирландия за първи път партия на националистите е най-голямата в Стормонт. Съгласно спорзумението от Разпети петък най-голямата юнионистка и най-голямата националистка партия си поделят властта, като в зависимост от това, коя е по-голяма се поделят и постовене на първи министър и заместник. В конкретния случай постът на първи министър се полага на лидера на "Шин Фейн" в Северна Ирландия Мишел О'Нийл, но тя не може да управлява сама, ако юнионистите не излъчат техен представител за заместник. Ето защо е възможно още от първия ден след изборите да се стигне до политическа криза, защото Демократичната юнионистка партия заяви преди вота, че няма да участва в правителство, ако не бъде премахнат Протокола за Северна Ирландия, уреждащ търговиятга след Брекзит.

"Шин Фейн" е за оставането на Протокола, защото той е гаранция, че няма да възникне твърда граница с Република Ирландия. Освен това "Шин Фейн" желае обединение с Република Ирландия и макар и да казва, че това не е приоритет за момента, то е още един повод за тревога за централните власти в Лондон.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРАНА ХАНА

    12 1 Отговор
    ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ИРА ТЪРСЕЛИ ДА КУПЯТ
    БРИТАНСКИ И АМЕРИКАНСКО ОРЪЖИЕ
    ОТ РАМЗАН АХМАТОВИЧ
    ....
    :)
  • 2 Ирландия

    13 3 Отговор
    Пострада много от Ковид, там бяха въведени безумни мерки, малкото репортажи идваха от САЩ, местни канали. Ирландия никога няма да забрави "Гладоморът" на Англия, "картофеният глад", бритите им зимат всички картофи, 50% от ирландците загиват от глад. По-особена новина, която следя е "първи случай на на маймунска шарка" на човек. Още по-внимателно следя, САЩ гаубиците с по-голям калибър M777 и далекобойност,способни да изстрелват снаряди с обеднен уран. Готвят се мащабни провокации. Клеър Дейли преди дни ме изненада приятно с адекватната си позиция за Украйна, тя май беше ирланда, ако не греща.
  • 3 Хахо

    11 1 Отговор
    В близките десетилетия т. нар. Обединено кралство ще се разпадне на съставните си части. Ще ги видим тогава как ще се оправят, при положение че Великобритания е една от страните пряко отговорни за разпада на Югославия. Когато е за другите - може, когато става дума за тях-не. Това е при поданиците на короната
  • 4 6-ти полк SAS

    0 11 Отговор
    праща поздрави на рижите джипсита и нсички русофили
  • 5 ИPA

    9 0 Отговор
    Време е да се възродим
  • 6 От страни

    0 0 Отговор
    Така ми се вижда или е показал средния пръст паметника? Ако е ирландец знам на кого го е показал...
Новини по държави: