Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Май, 2022 12:15 1 908 16

Води ли Украйна кампания на саботаж в Русия?

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • твер-
  • пожар-
  • саботаж

Съвпадение – или знак, че украинците водят кампания за саботаж на територията на Русия, за да накажат Москва заради нахлуването й в страната им

Води ли Украйна кампания на саботаж в Русия? - 1
Снимка: Shutterstock

Смъртоносен пожар във военен изследователски институт в Твер, северозападно от Москва. Пламъци избухват и в завод за боеприпаси в Перм, на близо 1100 км източно оттам. Огън обхваща междувременно два склада за горива в Брянск, близо до Беларус и Украйна.

Съвпадение – или знак, че украинците (или техни поддръжници) водят кампания за саботаж на територията на Русия, за да накажат Москва заради нахлуването ѝ в страната им на 24 февруари?

След пожара във военния институт в Твер, започнал на 21 април и отнел живота на най-малко 17 души, каквото и да пламне в Русия, особено определени обекти предвид техните функции, потребителите на социалните мрежи съзират в това знак за нелегална офанзива във федерацията.

Никой не е поел отговорност за произшествията, но според аналитици поне някои от пожарите сочат, че Киев се стреми да води война в земите на нашественика.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, нарече в Телеграм тези инциденти „божествена намеса“.

„Големите складове за горива изгарят редовно (. . .) по различни причини – написа той. - Кармата е жестоко нещо.“

„Не отричаме“

В една тъй огромна страна като Русия някакъв пожар в отдалечен завод по принцип не буди голям интерес. Но в контекста на страховете от съгласувана кампания на украинците над десетина огнища привлякоха обширно внимание в социалните мрежи.

Подозрения събудиха дори пламъците, погълнали миналия месец въздушна база северно от Владивосток и една централа на остров Сахалин в Далечния изток.

А в сряда избухна експлозия в завод, разположен в Дзержинск, източно от Москва.

„Руските саботьори, действащи срещу Путин, продължават героичната си дейност“, заяви Игор Сушко, украински състезателен пилот, който редовно качва в Туитър снимки и видеозаписи, представяни като саботаж, без да представя доказателства, че става дума за съзнателни действия.

Друг съветник на президента Володимир Зеленски – Олексий Арестович, също се държа странно по време на интервю за „Ню Йорк таймс“, като изтъкна, че Израел не признава никога своите тайни нападения и убийства.

„Не потвърждаваме и не отричаме“, каза той.

Част от общата стратегия?

Според някои специалисти пожарите в Брянск, засегнали оборудване за изпращане на петрол в Европа, са съзнателни палежи, свързани с войната.

Ще споменем освен тях известен брой инциденти със стрелба от хеликоптери или дронове, също и очевидни случаи на саботаж срещу инфраструктури в Курска и Белгородска област, близо до границата с Украйна.

„Няма никакво потвърждение за украински саботаж, освен че повечето огнища са засегнали военни или стратегически цели“, обясни Филипс О'Брайън, преподавател по стратегически анализ в университета „Сейнт Андрюз“, Шотландия.

Властите в Белгород и Курск отхвърлиха възможността пожарите и разрушенията да са дело на саботьори, дошли от Украйна.

Според Вячеслав Гладков, губернатор на Белгородския регион, атака от 1 април срещу горивен склад е представлявала „въздушен удар с два хеликоптера на украинските въоръжени сили, навлезли в руска територия на малка височина“.

Подобни нападения „безспорно, изглежда, са част от стратегията им“, казва Филипс О'Брайън.

Според ръководството на Пентагона руските сили в Украйна изпитват трудности заради слабите места във веригите за снабдяване и атаките срещу техни инфраструктури изглежда също въздействат върху бойните им усилия.

Американските представители обаче не пожелаха да кажат дали дълбоко във вътрешността на Русия се води кампания на саботаж срещу цели, не толкова пряко свързани с инвазията в Украйна.

Източник : Пол Хендли,Франс прес


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нравитця нэ нравитця

    13 5 Отговор
    тэрпи мая крассавица
  • 2 Теле

    18 8 Отговор
    ДА основното занимание на терористите
  • 3 САЩ

    13 8 Отговор
    Къде сме си построили военни бази?

    Caмo в Eвpoпa бaзитe ca cтoтици. B Гepмaния тe ca 179, a в Япoния - 109, пишe caйтът.

    Cпopeд Дeйвид Beйн, ĸoйтo e aвтopът нa ĸнигaтa "Ваѕе Nаtіоn: Ноw UЅ Міlіtаrу Ваѕеѕ Аbrоаd Наrm Аmrіса аnd thе Wоrld", пишe, чe пpeз 2015 гoдинa Щaтитe имaт 686 бaзи в 74 дъpжaви.

    Toй пocoчвa, чe зa cpaвнeниe дpyги двe дъpжaви c гoлeми apмии - Фpaнция и Beлиĸoбpитaния, имaт бaзи в cъoтвeтнo 5 и 8 cтpaни.

    Коментиран от #6

  • 4 Лятото ще подпалят

    12 16 Отговор
    всичките гори в Сибир!
  • 5 Сстт

    13 16 Отговор
    Дори и извънземните помагаг на украинския Рамбо.Продължавайте.😝
  • 6 Теле

    9 11 Отговор

    До коментар #3 от "САЩ":

    Стига с тия бази бе, один искандер база йок

    Коментиран от #7

  • 7 един топор

    7 8 Отговор

    До коментар #6 от "Теле":

    теле йок.кайма баш
  • 8 Иванушка  🇷🇺

    19 13 Отговор
    Основната задача на Русия в момента е да отреже и държи под контрол ЖП инфраструктурата на Украйна и бавно да напредва в Донбас. Урките до седмица свършват всякакви боеприпаси, муниции и горива.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 еванушка

    11 10 Отговор

    До коментар #8 от "Иванушка  🇷🇺":

    а орките за колко време ?
  • 10 zor

    8 11 Отговор

    До коментар #8 от "Иванушка  🇷🇺":

    до 8 ком -другар -същото правят и украинците -гледай филмчета в ютуб колко взривени жп моста има в русия и беларус

    Коментиран от #11

  • 11 ОЛ ИН ТУБАТА

    2 6 Отговор

    До коментар #10 от "zor":

    Е ФАКЕ!
  • 12 Див сейанин

    7 10 Отговор
    Забравихте да изброите колко военкомата са подпалени от доблестните руски запасняци..на кого ли му се иска да става тор за украинските слънчогледи..
  • 13 Бай Благой

    10 4 Отговор
    Фашистите, минават в настъпление стил "тероризъм".
  • 14 Верно ли

    9 1 Отговор
    Това риторичен въпрос ли е? Мммм, правят ли малките нео-нацита, подбутвани от краварника саботажи в околията, вкл.и в Молдова? Държат ли цивилни за жив щит? И все едни такива риторични въпроси трябва да ви мъчат вас, мисирките, та накрая да вземете да се осъзнаете за какво точно пишете!
  • 15 Шамана на Монтерей

    3 2 Отговор
    Не е необходимо украинците да се занимават с пиромания в Русия.Там всичко е старо,допотопно,съветско,изгнило,ръждясало,мухлясало и просто му е дошло времето да се запали,срути,потъне.
  • 16 Според

    2 1 Отговор
    Тоя и ония, според мен си е чист саботаж, който и Ристевич не отрича, Украинското племе е достатъчно подло, за да му се вярва, защото са способни на всяка мръсотия
Новини по държави: