Last news in Fakti

10 Май, 2022 15:35 922 0

Румънският кралски влак потегли на символично пътуване

  • румъния-
  • влак-
  • ден на независимостта-
  • деня на краля

Кралският влак потегли на символично пътуване по случай Деня на независимостта на Румъния и Деня на краля

Румънският кралски влак потегли на символично пътуване - 1
Снимка: Фейсбук страница на кметството на град Плоещ

Румънският кралски влак потегли днес на символично пътуване по случай националния празник – 10 май, когато се отбелязва обявяването на независимостта на Румъния през 1877 г. и Денят на краля, съобщава агенция Аджерпрес.

Денят на краля е националният празник на Румъния в периода 1866-1916 г. и 1918-1947 г. Празнува се на 10 май. На тази дата през 1866 г. принц Карл Хохенцолерн-Зигмаринген пристига в Букурещ и е коронясан за владетел на Румъния. Той остава в историята с името Карол Първи.

Около стотина привърженици на монархията се събраха днес на перона на кралската гара Бъняса, за да изпратят влака на символичното пътуване. Нейно величество Маргарета, която е пазител на короната, принц Раду и принцеса София ще отпразнуват Деня на краля и Деня на независимостта заедно с жителите на четирите окръга, които ще посетят – Прахова, Бузъу, Браила и Галац. Заедно с членовете на кралското семейство пътува и специален представител на правителството.

Преди отпътуването на кралския влак се състоя военна церемония на перона на жп гарата с участието на представителния оркестър на министерството на националната отбрана, съобщава Аджерпрес.

Кралският влак ще направи четири спирания, при които ще се проведат събития, отворени за обществеността и медиите. След като пристигне в град Галац около 16 ч., кралският влак ще остане отворен за обществеността в продължение на два часа.

По време на пътуването към кралското семейство ще се присъединят доброволци от Румънския червен кръст и Кралската фондация "Маргарета Румънска", както и ученици, участвали в олимпиади, ветерани, възрастни хора и деца, които участват в хуманитарни, социални, образователни и културни проекти, спонсорирани от Нейно Величество.

Кралският влак, който понастоящем се използва от кралското семейство, е пуснат официално в експлоатация през 1928 г. и е замислен като транспортно средство за цар Фердинанд Първи Обединител и кралица Мария по време на многобройните им посещения на територията на Румъния. Преди това крал Карол Първи и крал Фердинанд са използвали две други влакови композиции от 1870 г. до 20-те години на 20-и век, отбелязва Аджерпрес, като се позовава на прессъобщение на кметството на Плоещ.

Влакът е произведен в Италия по поръчка на румънската държава. Той се състои от пет вагона – дневна, вагон на Нейно величество, вагон за кралски гости, вагон за други гости и отделен вагон за домакинството на Нейно величество. В случай на кралско погребение към тях се добавя и погребален вагон.

Влаковата композиция е доставена в Румъния и влиза в употреба в кралския дом една година след смъртта на цар Фердинанд Първи Обединител през 1927 г.

Първоначално кралският влак се използвал за държавни посещения в европейски страни и за посещения в градове и села в страната. След 2012 г. влакът отново се превръща в средство за връзка между Короната и местните общности, както и в символ на румънската държава, отбелязва Аджерпрес.

Четири поколения от кралското семейство са пътували с този влак: кралица Мария, крал Карол Втори, кралица Елена, крал Михай и Нейно Величество Маргарета, пазителката на короната.

В днешни дни (от 2012 г. насам) кралският влак е осъществил 11 пътувания до 50 градове в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: