Last news in Fakti

15 Май, 2022 04:12 3 847 27

15 май 1917 г. Босилеградското клане

  • босилеградско клане-
  • сърбия-
  • клане-
  • българи

Една от целите на тази терористична акция е да се произведе силен психологически ефект

15 май 1917 г. Босилеградското клане - 1
Снимка: Архив

На 15 и 16 май 1917 г. сърбите влизат в Босилеградско през паравоенна формация на Коста Печанац. Тази чета се движи в Босилеградско само 2 дни, но вследствие на нейните издевателства 32 души са убити, 2 деца са изгорени живи, и е унищожено имуществото на 317 домакинства. Така историкът Ангел Джонев описва Босилеградското клане в своята книга, посветена на клането в края на Първата световна война.

Историята на Западните покрайнини е поредица от военни престъпления срещу легитимния стремеж на българите за несъстоялото се национално обединение. С тази цел България се включва в геополитическия сблъсък по време на Първата световна война на страната на Централните сили. Заедно със съюзниците Българската армия започва военна офанзива срещу Сърбия. За по-малко от два месеца сръбското кралство престава да съществува. Остатъкът от сръбската армия се спасява през Албания. В овладените зони Централният съюз въвежда своя администрация. България създава Македонската и Моравската военно - инспекционна област с изградени окръжни, околийски и общински структури.

През 1916 г. войната продължава на южния фронт на границата с Гърция, и на северния фронт в Румъния. Отвоювани са Северна Добруджа и Югоизточна Македония, но затова пък е отстъпен районът на Битоля. Натискът на съглашенските сили в този участък се съчетава с провеждане на диверсантски и саботажни акции в Поморавието. Тази задача е възложена на сръбският поручик Коста Милованович Печанац, който в края на септември 1916 г. със самолет е транспортиран в Поморавието с инструкции да организира т. н. Топлишка буна срещу българската власт, за да отслаби тила на българското командване и да го координира с опитите за пробиви на Южния фронт.

Самата акция започва с едно нападение на ж.п. линия Ниш-Скопие при гара Ристовац и избиването на ранени български и германски войници в една санитарна композиция. На 15-16 май 1917 година Коста Печанац с една чета от 200 -250 четници нахлува на територията на Царство България в района на Босилеградско и в продължение на два дни мародерства над мирното българско население. В селата Горна и Долна Любата, Босилеград, Долна и Горна Лисина, Топли дол, Долна и Горна и Ръжана, по особено жесток начин са убити 32 мирни жители по домовете им, основно възрастни, жени и деца, сред които и двама селски учители, две деца се неустановени имена са изгорели в една запалена къща, изгорени са 317 къщи и други постройки. Ограбени са добитък, ценности и хранителни продукти. Нанесената вреда е на стойност 2,5 милиона лева.

По-голяма от част от населението е предупредено в последния момент и успява да се спаси с бягство. Никъде по пътя си сръбските разбойници не срещат български военни части и това им позволява безнаказано да издевателстват, убиват, палят и изнасилват. В някои планински махали самоорганизирали се местни селяни оказват въоръжена съпротива, за да осигурят бягството на жените и децата си пред погрома. При първи сблъсък със сборна рота от Кюстендил, Печанац минава сръбско-българската граница и се оттегля към Косово.

Нахлуването на българска територия и клането в Босилеградско от преди 100 години е поредната стъпка от вековните сръбски аспирации за завоюване на български земи и асимилиране, т.е. сърбизиране на българско население. Използвайки момента, когато в Босилеградско няма български военни части, а всички военно - способни мъже са мобилизирани на фронта, Коста Печанац, по задача на сръбското командване, провежда жестока терористична акция срещу мирното българско население с цел насилие и грабеж в нарушение на всички известни конвенции и правила за водене на военни действия.

Това е третата сръбска военна акция за овладяване на Босилеградско проведени в началото на миналия век през 1913, 1915 и 1917 г. и приключили с Ньойския мирен договор и окупиране на Западните покрайнини от страна на Държавата на сърби, хървати и словенци.

Една от целите на тази терористична акция е да се произведе силен психологически ефект върху Главната квартира, която тогава се намира в Кюстендил. Именно затова тази акция е възложена на един закоравял терорист и убиец какъвто е Коста Печанац, който има опит в провеждането на такива терористични акции не само срещу българското население в Македония, но и срещу населението в Поморавието с цел насилие и грабеж.

Спомените от този ужас и до днес живеят в Босилеградско.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия ги насъсква сърбите срещу нас.

    26 27 Отговор
    После и те ни нападат. Също както в Украйна си мислят, че са велики. Обаче всичките ядат първо бой, после и x y й. Щото сме малки и слаби. 1945-та, комунистите които направиха преврата, ако не бяха казали на армията ни да кротува, като идва руската армия да ни "освободи" пак щяха да наторят земята ни. Хитлер може да го биха, обаче ние ще ги тупаме като прани гащи. Ако в руско-турската война, нашето опълчение не се е включило, сега президента на русия щеше да носи фес.

    Коментиран от #2, #17

  • 2 Слава на Русия

    26 40 Отговор

    До коментар #1 от "Русия ги насъсква сърбите срещу нас.":

    Аман от краварски агитатори . А по-голямата част от българите си обичаме братушките , това е положението .Чакайте след 3-4 поколения да прелъжете младото поколение , че през 1878г. на връх Шипка , Сащ и Османската империя , заедно са се били срещу Русия за да защитят българите от руско поробване .....ако още сте на власт де !

    Коментиран от #3, #27

  • 3 Че не сте голяма част-не сте.

    35 28 Отговор

    До коментар #2 от "Слава на Русия":

    Че ви видяхме колко сте на "многохилядния протест на Копейката"-видяхме ви. Никой не ви пречи да си ги обичате "братушките". Обичайте си ги, aнaлно, opaлнo, вarинaлнo, и въобще както искате Ако искате им гълтайте ceмето, ако искате им правете фeдepки, ваша работа. Но не и в България! Никога повече!

    Коментиран от #5, #18

  • 4 Поклон пред паметта

    53 1 Отговор
    на всички загинали българи
  • 5 Слава на Русия

    16 21 Отговор

    До коментар #3 от "Че не сте голяма част-не сте.":

    Добре , че са украинците и агитките на ГЕРБ да ви правят калабалък на вашите нацистки шествия . А на кого е България , предстои да се разбере ...гледай какво стана с Украйна ...Руснаците като обърнат ракетите към Нато и Нато към Русия , тогава ще започнат истинските преговори , тогавава ще се разбере.

    Коментиран от #13, #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 М.р.ъ.с.н.и. фашисти

    34 2 Отговор
    К. У. Р. за Сърбия.
  • 8 Вече писах,

    23 19 Отговор
    но специално заради теб, нека ти кажа нещо. В Италия съм от два месеца. . Повярвай ми, тук ври от самолетоносачи. Цяло средиземно море, без да се афишира е гъч. Американски, Английски и кой знае колко още. пълно е с дрейфащи разрушители, подводници и минно-торпедни. По пристанища, на дрейф или на котва. Честно, не знам как е в Северно море, Балтика или под суец, обаче само някой руснак да се обърка нещо и от Русия ще остане само най-големия кратер в слънчевата система, дори само с това което могат да и "доставят" от тук.

    Коментиран от #9, #19

  • 9 Колибка

    18 7 Отговор

    До коментар #8 от "Вече писах,":

    Разузнаването,едва ли е в отпуск.
    Едва ли не са в бойна готовност,
    няколко корпуса,с ядрено покритие.
    Някой,може да подкрепи руснаците.
    Ще останат хора,на които едва ли
    ще им е до територии.Воната се
    планира, да свърши и малко
    работа,щото ковида превтаса.А
    за сега най вече - глад.

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Какво разузнаване, бе малката?

    11 16 Отговор

    До коментар #9 от "Колибка":

    Те в бившата СССР-ска република нищо не успяха да разузнаят, че по света ли? И относно ядреното оръжие..... За 60-70 годишните ракети със жироскоп о, допотопно насочване, в ръждясали силузи ствърдо гориво(вероятно навлажнено) ли говориш....?
    Те самите ще се прекръстват по 3 пъти преди всеки запуск, да не станат на стъклени фигурки.

    Коментиран от #20

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 колибри

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Колибка":

    от вас ще остане само радиоактивна пепел която ще изнесем в сайберия
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 майор Чернобаев

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "Слава на Русия":

    а така !доставяйте още навоzz 200
  • 15 TROY

    12 10 Отговор
    Две три ръждясали ракети със заряд на бойната глава по 50 мегатона във Йелоустоун и наистина ще се отвори много кратер. Като си във Италия посети Помпей и си представ резултатите във планетарен мащаб. :)))
  • 16 Геополитически сблъсък

    7 0 Отговор
    Кой винаги е поддържал напрежение на Балканите?
    Балканите са геополитическо място, което днес се правят че не забелязват, а реално никога и за нищо на света не изпускат от очите си ни западняци, ни американци, а руснаците им създадоха доста проблеми със съседите им и сме извън полезрението им.
    Но както е тръгнало, сами ще им се натикаме в ръцете, а може и да е за добро.
  • 17 А бе

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Русия ги насъсква сърбите срещу нас.":

    откъде ги четете тези работи бе, кажи и аз да попрочета нещичко.

    Коментиран от #23

  • 18 Ами

    15 8 Отговор

    До коментар #3 от "Че не сте голяма част-не сте.":

    вас, кресливите краварски подлоги кога ще ви видим, освен по телевизора да облъчвате с простотии.
  • 19 А бе

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Вече писах,":

    като се събудиш, не забравяй като вчера да си изпиеш лекарствата. Не сме ти длъжни да ти четем простотиите!
  • 20 Уффф

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Какво разузнаване, бе малката?":

    не ми се четат вече детски простотии.
  • 21 Tутанкамон

    8 6 Отговор
    Сръбските братя...като руските братя в Украйна,и едните и другите са мародери,и тук в България 80 процента ги харесват
  • 22 Евровизия

    4 1 Отговор
    Подобно на "армията на Украйна" в момента.
    Наесен, ще запеят друга песен.
  • 23 един от стадото

    18 0 Отговор

    До коментар #17 от "А бе":

    наистина е трудно да се прочетат някои неща в официалната ни история, особено от периода на ПСВ. Най малко да ги научим от учебниците. Например разгрома на казашките войски в Добруджа и обстрела на Варна и Балчик от руската флота. Сякаш ги е нямало. Като бели петна са в историята ни..Иначе за Дойран се знае всичко, трябва и със право. А какъв го диреха и сръбски войски чак в Добруджа тогава питам, в съюз със същите казаци и власи. Сеч намериха от българската сабя само. Слава на Българската Армия
  • 24 бай Гъдю

    11 0 Отговор
    Ревизия на Ньойския договор!!! Връщане на Западните покрайнини, Северна Добруджа и Източна Тракия! Господ е Българин!
  • 25 милиционер

    7 0 Отговор
    някой знае ли , каква е съдбата на този изверг ?
  • 26 Просто човек

    8 1 Отговор
    Винаги Сърбия е била срещу нас. Винаги Рашия ги е насъсквала срещу нас! Слава на героите! 🇧🇬
  • 27 честно

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Слава на Русия":

    СРАМ И ПОЗОР за вас, ако сте българи. Продукти на кремълската телевизия евроом? Червената армия окупира България и народът плащаше тази окупация. Потомци на кремъслкият интернационал, който последователно воюваше с истинското ВМРО на Ванче Михайлов, и който затриваше българи, и ги превръщаше в македонци? Който заличи националната принадлежност на десетки поколения. Щафета поета от европско-лебаралния интернационал, който взе на своя служба прислужващите тоталитарния режим. Защото един път слуга, вечен слуга. По-лесно е. С услужливото съдействие на част от българския народ, слугите на тези интернационали. Не мога да го разбера този робски дебилизъм. Същите събития се повтарят отново, и вие отново си търсите същите господарите. Ще ти отнемат земята, и ще те накарат да бъдеш благодарен за това. СРАМ и ПОЗОР, за такива, които биха превърнали и децата си в роби, примирими роби. Къде далече са поляците в развитието си, пред предателя из нашите предели.
Новини по държави: