Last news in Fakti

13 Май, 2022 13:04 1 497 5

Словения може да блокира влизането на Хърватия в Шенгенското пространство

  • шенгенско пространство-
  • хърватия-
  • словения-
  • спор-
  • конфликт-
  • блокиране

"Шенгенското споразумение трябва да бъде обновено колкото се може по-скоро с поставянето на ясни и прозрачни правила за членство"

Словения може да блокира влизането на Хърватия в Шенгенското пространство - 1
Снимка: БГНЕС

Бъдещата словенска външна министърка Таня Файон се застъпва за максимално бързо присъединяване на Хърватия към Шенгенското пространство, но при условие, че арбитражното решение по граничния спор между двете страни бъде приложено, пише днес хърватският вестник „Вечерни лист“ в публикация, цитирана от ХИНА.

Вестникът привежда думите на хърватския външен министър Гордан Гърлич Радман, който от своя страна заявява, че присъединяването на страната му към Шенген няма нищо общо с граничния арбитраж.

Според словенската агенция СТА Файон е казала, че Шенгенското споразумение трябва да бъде обновено колкото се може по-скоро с поставянето на ясни и прозрачни правила за членство.

Файон заявява, че подкрепя позицията, че Хърватия трябва да се присъедини към Шенгенското пространство максимално бързо, но правилата за това включват прилагането на арбитражното решение, което определя хърватско-словенската граница.

Хърватският парламент прие решение, с което се оттегля окончателно от арбитражната процедура, защото смята, че тя е била компрометирана от словенския арбитър, който използвал незаконни средства да въздейства на процеса.

Словения обаче настоя арбитражът да бъде завършен и той продължи, като доведе до решение, което Хърватия не признава. Затова всички словенски правителства преди последното, водено от Янез Янша, поставяха като условие за нормализацията на отношенията признаването и прилагането от хърватската страна на арбитражното решение, което пък беше отхвърляно от всички хърватски правителства.

След двегодишно прекъсване на арбитражната процедура по време на правителството на Янша в Словения, темата отново става актуална при бъдещия кабинет, воден от Роберт Голоб, за което говорят думите на Файон, както и изявлението на самия Голоб, който наскоро каза, че арбитражното решение остава „ключов елемент в словенската политика към Хърватия“. „Вечерни лист“ коментира, че това може да доведе до ново напрежение между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Pich

    8 1 Отговор
    Ъъъъъъъъъъъъ!!!! А някой да обясни за какво спорят точно?

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Някой

    8 1 Отговор
    Я да видиш ти. Имало и други държави, дето слагат прът в колелата на евроинтеграцията. Не само жалка България.
    Лошо му се пише на този съюз, в който влезе България...
  • 3 Makica

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Pich":

    Когато се разпада Югославия остава проблема с граници на бившите държави,още не могат да се разберат Словения и Хърватска на кой е какво и докъде се простират.
  • 4 факт

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Pich":

    За хърватско-словенската граница.
  • 5 мдаа

    4 0 Отговор
    Ние за историята, тези пък за границата. Всеки с проблемите си.
Новини по държави: