13 Май, 2022 23:00 871 0

Новият премиер на Шри Ланка съставя правителство

  • премиер-
  • шри ланка-
  • протестиращи-
  • ранил викремесингхе-
  • правителство

Новият премиер на Шри Ланка започва съставяне на правителство, но назначаването му не успокоява протестиращите

Новият премиер на Шри Ланка съставя правителство - 1
Снимка: Shutterstock

Новият министър-председател на Шри Ланка Ранил Викремесингхе ще започне днес съставяне на правителство на единството, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че неговото назначаване обаче не успява да успокои антиправителствените демонстранти, настояващи за оставката на президента Готабая Раджапакса заради тежката икономическа криза.

Раджапакса назначи Викремесингхе за премиер вчера - една седмица след като страната беше обхваната от насилие, при което загинаха 9 човека, а над 300 бяха ранени.

Президентският брат Махинда Раджапакса се оттегли като министър-председател в понеделник след увеличаването на насилието и се крие във военна база.

"Ние ще спрем тази борба, когато нашият народ получи справедливост", каза един от стотиците демонстранти, установили се на лагер в Коломбо. "Когото и да назначат за министър-председател, няма да спрем тази борба, докато не се облекчи положението на хората", заяви той.

Викремесингхе е единственият депутат от оглавяваната от него Обединената национална партия в парламента и ще разчита на съпернически формации за съставяне на правителство. Коалицията, оглавявана от братята Раджапакса, разполага с около 100 места в 225-членния парламент, а опозицията има 58. Останалите депутати са независими.

Според протестиращите назначаването на Викремесингхе няма да допринесе особено за успокояване на гнева срещу президента, когото те смятат за главния виновник за най-тежката икономическа криза в Шри Ланка, откакто страната стана независима през 1948 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА