Last news in Fakti

16 Май, 2022 15:20 1 327 24

Швеция и Финландия не са приели да предадат на Турция членове на ФЕТО и ПКК

  • швеция-
  • финландия-
  • нато-
  • турция-
  • фето-
  • пкк

Швеция и Финландия, които искат да станат членки на НАТО, не са приели искане на Турция да й предадат 33-ма терористи - членове на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) и членове на Кюрдската работническа партия (ПКК)

Швеция и Финландия не са приели да предадат на Турция членове на ФЕТО и ПКК  - 1
Снимка: Shutterstock

Швеция и Финландия, които искат да станат членки на НАТО, не са приели искане на Турция да ѝ предадат 33-ма терористи - членове на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) и членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), съобщава турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Турция е отправила искане към Финландия да ѝ предаде 12 души, свързани с терористични организации - шестима членове на ФЕТО и шестима членове на ПКК. Същевременно Анкара е поискала от Швеция да ѝ предаде 10 членове на ФЕТО и 11 членове на ПКК.

На тези общо 33 искания за екстрадиция, отправени в съответствие със съдебни решения и доказателства, не е получен положителен отговор.

На 19 от исканията е даден отрицателен отговор, а пет са оставени без отговор, отбелязва телевизията.

В момента продължава процес с искане за екстрадиция на девет души - двама от Финландия и седем от Швеция, посочва телевизията.

Кюрдската работническа партия (ПКК) е разглеждана като терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.

Според Анкара движението на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат в Турция през юли 2016 г. Движението на Гюлен се разглежда от турските власти като терористична организация - Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО).

Турция изрази резерви към кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО и ги обвини, че оказват подкрепа на ПКК. На неформалната среща на външните министри на НАТО в Берлин през уикенда турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че между съюзниците в НАТО е нужна солидарност по темите на сигурността и Швеция и Финландия трябва да променят позицията си по въпроса, ако желаят да се присъединят към Алианса. Освен това Анкара настоява за отмяна на ограниченията, наложени от двете скандинавски страни за износа на отбранително оборудване за Турция.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БайДън

    9 24 Отговор
    Ердоган е следващия в списъка.Първо ще се разправят с Путин.

    Коментиран от #7

  • 2 Турците се опитват да го извадят

    6 36 Отговор
    голям, но може да гризнат американското дръвце. Ако САЩ си изтеглят технологиите от братска Турция, последната ще стане като путиновата пасмина - безаналогова армия!

    Коментиран от #9

  • 3 Опонент

    8 6 Отговор
    ✔Турция изрази резерви към кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО и ги обвини, че оказват подкрепа на ПКК.✔
    💲Пазарлъка започва, но Швеция и Филандия не повтарят грешката на Украйна при разпада на СССР.💲
  • 4 Логично

    10 9 Отговор
    Ердо и жив благодарение на Вовката.
  • 5 Аутопсия

    4 11 Отговор
    Tиранинът чака напразно, времето му свърши.
  • 6 Турция не бърза за никъде

    22 2 Отговор
    Само, че докато пишман викингите се натикат мечката може да ги изпрати във Валхала 😂😂😂😂
  • 7 Той Ердоган беше първият

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "БайДън":

    Но нещо не им се получи. Сега ще си платят с лихвите....или ще чакат с плаха надежда да не спечели изборите догодина и на негово място да дойде някоя послушна марионетка
  • 8 Урюрвкос

    12 0 Отговор
    ами там са офисите на Гюлен (турския Сорос)
  • 9 Заспал си някъде в края на 70те

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "Турците се опитват да го извадят":

    Горе долу тогава американците са изтеглили технологиите си от Турция. И добре, че е така, че иначе и досега Турция щеше да е бедна и ошушкана като България.
  • 10 Браво

    19 0 Отговор
    А Ердоган им подарил по един крив макарон да могат да гледат НАТО от там
  • 11 Тома

    15 1 Отговор
    Скандинавците да се поучат от боко тиквата.Той върна на Турция хора които даже не са ги искали.
  • 12 Да не си на мястото на шведите и фините

    7 2 Отговор
    Тях Путин няма да ги жали и пази като украинците. Ще стовари цялата си мощ. Дали пък това не му е бил първоначалният план? Да се прави на умряла лисица в Украйна, че на шведите и финландците да им дойде куража да поискат в НАТО. Междувременно и Ердоган ще получи каквото иска за да им подпише членството и после Путин ще ги довърши. Ако е така, не може да му се отрече, че е майстор на многоходовките. Ще видим.
  • 13 СССРБарета

    9 1 Отговор
    Войната върви чудесно за Руската армия ! руската армия прави погроми в Донбас където украинците са в колапс въпреки новите си без аналогови американски гаубици и молят за подкрепление! Рублата расте всеки ден като и днес е с рекорд а всички европейски държави са се наредили пред газпромбанк за новите си сметки в рубли! Реколтата в Русия се очаква да е рекордна за сметка на тази в останалия свят и пак ще има Я елате пиленца при батко е между впрочем Турция няма да пусне Швеция и Финландия които САЩ иска да набута спешно в НАТО без дори те да го искат!
  • 14 Стига наглост

    0 19 Отговор
    Храни куче да те лае. Изхвърлете Турция от НАТО, оставете я на разположение на руснаци, иранци, кюрди и гърци. Нека се разтури, докато турците гладуват.

    Коментиран от #17, #18

  • 15 Иван

    2 7 Отговор
    Дивата азиатска сатрапия, владяла и нашите земи векове наред е запазила своя хъс. Жалкото е, че и нашата държава прилича на малка сатрапия, която, за разлика от Турция се зъби предимно на своите граждани. Българите са единствената нация в Европа, които знаят само своите задължения, но никога не са подозирали, че имат и права. Просто не знаят, че има такова нещо.
  • 16 Мехмед

    16 1 Отговор
    "Швеция и Финландия не са приели да предадат на Турция членове на ФЕТО и ПКК"

    Тогава има да си мечтаят за място в НАТО
  • 17 Мехмед

    16 2 Отговор

    До коментар #14 от "Стига наглост":

    Единствената сила, която може да изхвърли Турция от НАТО е самата Турция. НАТО без Турция не е НАТО.

    Коментиран от #21

  • 18 Че нали ако се разрури

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Стига наглост":

    Ти няма да намираш и гнил зарзават на пазара в Едирне 😂😂😂😂
  • 19 ДОСТ

    2 0 Отговор
    ТИЯ НЕ ИСКАТ ДА ДАВАТ ЦИГАНИТЕ ОТ ПКК, ЗАЩОТО НЕМА КОЙ ДА СТЪПЧЕ В КРЕВАТА. АМА ЩЕ ГЛЕДАТ НАТО ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН. И ЩЕ ТРЕПЕРЯТ ОТ СТРАХ ОТ РУСКАТА МЕЧКА.
  • 20 Info

    2 6 Отговор
    Според вестник „Джумхуриет“ канадският сенатор Лео Хусакос каза в профила си в Туитър, че конфликтът между Турция и двете страни кандидатки ще приключи с изключване на Турция от НАТО. „Този ​​проблем може да бъде решен лесно. Изхвърлете Турция и Ердоган от НАТО. Авторитарните лидери и правителства, които не зачитат върховенството на закона, не трябваше да са членове на НАТО от самото начало. Турция се доказа като ненадежден партньор в НАТО. Канада трябва да промени подхода си към Турция и да премине от сътрудничество към изключване."
  • 21 xexexe

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Мехмед":

    ти си дълбоко в нощта. оправдано е, защото си турчин и имаш тясно възприятие. те винаги могат да създадат нов организъм без вас. nato 2. без проблемното, разглезено дете, което всички галят, то постоянно иска облаги, а никога нищо не предлага. ти ако искаш ще можеш да отиваш в старите неактивни, паякообразни офиси, на срещи със себе си. лека
  • 22 ДалиХехехе

    2 0 Отговор
    Всичко това ще доведе до образуването на нова ос обединяваща територии под Руската Федерация. А може би тя вече съществува. За чии интереси не знам?

    Коментиран от #23

  • 23 ДалиХехехе

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "ДалиХехехе":

    Нека добавя при едно разпадане на Р. Федерация голямата и част ще се присъедини към новообразуваната ос тъй като са братски народи.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: