26 Май, 2022 17:51 1 583 28

САЩ са единствената страна, в която оръжията сред цивилни са повече от броя на населението

  • сащ-
  • оръжия-
  • цивилни-
  • население-
  • брой-
  • масова-
  • стрелба

Това е и единствената страна, в която всяка година се извършва поне една масова стрелба

САЩ са единствената страна, в която оръжията сред цивилни са повече от броя на населението - 1
Снимка: Shutterstock

Съединените американски щати са единствената страна в света, в която оръжията сред цивилните превъзхождат броя на населението, показва изследване на базираната в Швейцария агенция Small Arms Survey (SAS).Това е и единствената страна, в която всяка година се извършва поне една масова стрелба, отбелязва CNN, цитирайки проучването, предаде dariknews.bg.

В САЩ на 100 американци се падат по 120,5 огнестрелни оръжия, се казва в доклада. На фона на масовата стрелба във вторник в началното училище Роб в Тексас, при която загинаха 21 души, повечето от които деца, CNN коментира, че това са шокиращи цифри.

Фолклендските острови се нареждат след САЩ с приблизително 62 оръжия на 100 души, а разкъсваният от война Йемен има третия най-висок процент на притежание на оръжие с 53 оръжия на 100 души.

В същото време, в някои страни, като Южна Корея и Япония, този коефициент се движи около 0,2, близо до нула.

Изследването на SAS изчислява, че американците притежават 393 милиона от 857 милиона налични цивилни оръжия и тази цифра съответства на 46% от общия брой цивилни оръжия по света.

Изследването също така обръща внимание на това, че редовните масови стрелби са „уникално американски феномен“.

Проучването подчертава, че масовата стрелба се отнася до събития, при които са убити най-малко четирима души, с изключение на извършителя и това определение не включва престъпна дейност, насочена към печалба, убийство на семейството и насилие, спонсорирано от държавата.

Докладът на CNN разкрива, че четирима от всеки 100 000 души в САЩ са били жертви на насилие с оръжие през 2019 г., което е 18 пъти повече от средния процент в други развити страни.

Докато населението на САЩ отговаря на 4% от световното население, самоубийствата с огнестрелно оръжие в САЩ са до 44% от глобалните самоубийства с огнестрелно оръжие през 2019 г., се казва в доклада.

Поне една масова стрелба е извършена в половината от развитите страни в света между 1998 г. и 2009 г., но не повече от осем инцидента са се случили в която и да е развита страна през този период.

През тези 22 години в САЩ се случиха над 100 масови стрелби и над 2000 души станаха жертви на тези стрелби.

В доклада се посочва, позовавайки се на проучване, проведено през октомври 2020 г., че около 44% от възрастните в САЩ живеят в къща с оръжие, а около една трета притежават лично такова, се посочва още доклада.

Съединените щати са една от трите държави, в които гражданите им имат конституционно право да носят или притежават оръжие, а в Мексико и Гватемала процентът на притежание на оръжие е почти една десета от този в САЩ.

Докато много страни по света предприемат законови мерки и се борят срещу въоръженото насилие и загубата на хиляди животи, само около половината от възрастните в САЩ подкрепят по-строги закони за оръжията и политически реформи и това води до смъртоносен „цикъл на насилие“ в обществото, отбелязват в заключение от CNN.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Дън

    8 2 Отговор
    Да станем, като България !
  • 2 Студопор

    27 3 Отговор
    И същите тия са тръгнали да ми говорят за мир и разоръжаване и да ми прокарват илюзията за един по-добър и по-спокоен свят...
    Хайде да не казвам какво да направят с лъжите си! Първо да си разоръжат собственото население, после да ми дават акъл на мен!
    Държава, създадена от престъпници, изпратени да умрат..

    Коментиран от #7

  • 3 Само гледай, с тяхните камъни по тяхните

    26 3 Отговор
    глави. Скоро това оръжие ще влезе в дейктвие, скоро в САЩ ще има гражданска война. Тръмп без малко да я запали, но и това ще стане.

    Коментиран от #4

  • 4 смях

    4 22 Отговор

    До коментар #3 от "Само гледай, с тяхните камъни по тяхните":

    Мокрите сънища на един путлерист.

    Коментиран от #8

  • 5 кочо

    7 10 Отговор
    сомо който е въоражен е свободен.

    Коментиран от #13, #26

  • 6 От страни

    13 2 Отговор
    Много са зле а и с това оръжие в ръцете на населението "Безумния Макс" ще им се стори като приказка за "лека нощ деца". Затова се наемат да приемат закони забраняващи, затова се правят тия стрелби та да приемат хората по лесно отнемането на оръжието ама лесно няма да стане - американците не са хич глупави и няма да си дадат току тъй правото. Значи ще има пуцане яко. На 300 милиона населения са 450 милиона само официалните бройки а колко нелегално не питам - сигурно още 2 пъти по толкова.
  • 7 От страни

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Студопор":

    И тия хора "ми забраняват да си човръкам в носа"? Такъв виц имаше за Иванчо дето е гледал през една дупчица кво правят майка му и баща му в спалнята....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мамул

    12 0 Отговор
    Но е гаранция за демокрация, макар и псевдодемокрация. Притежанието на оръжие у населението заставя политиците да се напъват повече в лъжите и манипулациите. В крайна сметка розовите очила помагат живота да мине по-лежерно.
  • 10 Гражданин

    20 1 Отговор
    В Швейцария всички отслужили казарма имат оръжия вкъщи. Но не се гърмят по улиците. В САЩ изписват антидепресанти за всичко, включително и на децата. А те са с такива странични ефекти, че на практика сума ти народ там полудява с официална лекарска помощ. И като сложиш това, че буквално всеки може да се сдобие легално с оръжие, без психотест или нужда и ето ти как стават белите.
    А иначе аз съм за правото на носене на оръжие. В момента престъпниците го носят, което им дава предимство пред всички нас. И държавата може да те трича както си иска, щото тя е силна, а ти не. Когато силите се изравнят, тогава престъпниците ще станат по-кротки, а държавата от мащеха може да стане и майка. Щот друго си е като знаят в кметството, в НАП, в НС, в съда, в банката или в някое комунално дружество, че някой дето са му изпилили нервите може да им иде на крака и да ги отстреля.

    Коментиран от #28

  • 11 Самюел Колт

    5 3 Отговор
    "Бог създаде хората различни, но Колт създаде револвера и ги направи равни"
  • 12 Механик

    14 0 Отговор
    "Това е и единствената страна, в която всяка година се извършва поне една масова стрелба"
    Това е страната в която ежедневно се извършва поне една такава стрелба. Само за седмица, тук имаше 5 различни статии за такава стрелба в САЩ.
    Сега глобалиситие искат да изземат оръжията на американците, щото следва глад и заключване на хората, а хора с оръжие, няма лесно да се дадат. За това е и тоя рев.
    А проблемите не са в оръжията. Проблемът е в психиката на американеца увредена наследствено от гените на техните основатели-престъпници. Към това прибавяме и робството им по рождение към банки, адвокати, психиатри и прочее. Прибавяме и нискокачестената и изкуствена храна с която ги шопаризират и всичко е ясно.
  • 13 Кондьо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "кочо":

    Що рече, ко?
  • 14 Механик

    16 3 Отговор
    Само ще се допълня.
    В Чехия придобиването и носенето на оръжие с още по-облекчен режим отколкото в щатите.
    Що в Чехия не се трепят? Възпитание, майка и гени, ей за това.

    Коментиран от #16

  • 15 малко фалш инфо давате

    0 8 Отговор
    "Това е и единствената страна, в която всяка година се извършва поне една масова стрелба"

    Хубава (дези)информация давате но навсякъде сега говорят че това е първата масова стрелба от 10 години
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 7.62

    2 2 Отговор
    И така трябва да бъде ! И в Бг ! И да видя тиква и каскет как стрелят (с д-то са) !!!
  • 18 А тука се стрелят по бензиностанците

    4 2 Отговор
    А тука се стрелят по бензиностанците
  • 19 софия

    1 1 Отговор
    Вечер в софия по дискотеките всички са с оръжие
  • 20 не знам дали тук е по добре или

    5 1 Отговор
    В студентски град всяка вечер се гърмят и има побоища по клубовете. За наркотиците нсеки знае
  • 21 САЩ

    0 10 Отговор
    В САЩ всеки има оръжие, но има много контрол, полиция е навсякъде и е спокойно за всички
  • 22 стреляха на оживена бензиностанция в Соф

    4 1 Отговор
    Няма значение колко е позволено оръжието.

    Както видяхме скоро тук също се стреляха на оживена бензиностанция в София и по чудо нямаше масови жертви
  • 23 ДА ИЗМЭТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    7 0 Отговор
    Само атомът може да спаси краварите от самоизтребление...
  • 24 Ицо

    8 1 Отговор
    Така трябва да се самоизбиват краварите това мръсно племе
  • 25 Русенец

    3 0 Отговор
    Няма как даме убедиш, че си миролюбив, като си с пищов на кръста.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Това не е вярно

    0 0 Отговор
    В Канада има по 3-4 цеви за всеки човек
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гражданин":

    Власт се упражнява чрез:
    1. Пари
    2. Оръжие
    3. Информация
    По нашата конституция "Власта принадлежи на народа", но всичките инструменти на властта са му ДЕМОКРАТИЧНО отнети. На американския народ, поне е останало оръжието, но по всичко изглежда, че скоро ще му бъде отнето.