27 Май, 2022 15:50 715 0

Протести в Италия срещу сексуалното насилие в католическата църква

  • италия-
  • протести-
  • насилие-
  • църква-
  • римо-католическа църква

Италиански протестиращи настояват за действия срещу сексуалното насилие в католическата църква

Протести в Италия срещу сексуалното насилие в католическата църква  - 1
Снимка: Shutterstock

Активисти срещу насилието днес протестираха близо до посолството на Ватикана в Италия с искане да бъдат предприети действия срещу сексуалните злоупотреби в Римокатолическата църква на фона на продължаващата дискусия как да бъде организирано подобно разследване, предаде Ройтерс.

Малка група протестиращи се приближиха до сградата на апостолическата нунциатура, близо до центъра на Рим, носейки плакати със снимки на мъже и жени по бельо, изцапано с кръв. Активистка от групата носеше на главата си покривало, каквото носят монахините.

Демонстрантите заявиха, че са се вдъхновили от протест, проведен този месец в естонската столица Талин, който имаше за цел да привлече вниманието към предполагаемото насилие срещу жени от страна на руските сили в Украйна. Участниците в тази акция също бяха по бельо с петна от фалшива кръв.

Италианските епископи са разделени по въпроса дали цялостното разследване трябва да е вътрешно и да се използват ресурси като комисиите на диоцезите срещу насилието, или трябва да се проведе от външна група, в която евентуално да влизат представители на академичните среди, адвокати и експерти по въпросите на насилието. Освен това те са разделени и по въпроса дали разследването да се ограничи до близкото минало, или да се върне десетилетия назад.

Един от участниците в днешния протест заяви, че за да се намери решение на ситуацията, е нужен безпристрастен орган, какъвто в случая е държавата, но от години тя е основната отсъстваща страна в този проблем.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: