Last news in Fakti

29 Май, 2022 19:05 1 214 1

Държава избира президент

  • колумбия-
  • избори-
  • президент

Избирателният ден в Колумбия започна

Държава избира президент - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Гласуването на президентските избори започна в Колумбия започна. Избирателните секции са отворени в 08:00 местно време и ще работят до 16:00 часа.

За най-високия държавен пост се борят шестима кандидати. Според социологическите проучвания сенаторът Густаво Петро, ​​който представлява лявата коалиция „Исторически пакт“, се смята за фаворит на надпреварата. По време на предизборната кампания той заяви, че ако спечели, възнамерява да възстанови дипломатическите отношения с Венецуела и счита за необходимо да обмисли промяна на условията на споразумението за свободна търговия със САЩ.

Основните съперници на Петро ще бъдат Федерико Гутиерес от дясната коалиция "Екип за Колумбия", която включва управляващата партия Демократичен център, и Родолфо Ернандес от собственото му политическо движение Лигата на управляващите срещу корупцията, която не е влязла в коалиция с други страни.

Други претенденти за висшия пост в правителството са Джон Милтън Родригес от консервативната A Just Colombia Free, Серхио Фахардо от центристката коалиция Център на надеждата и Енрике Мартинес от дясната партия Движение за национално спасение.

Ако след резултатите от гласуването нито един от кандидатите не получи над 50% от гласовете, вторият тур ще се проведе на 19 юни. Настоящият държавен глава Иван Дуке не може да участва в избори, тъй като президентът на републиката се избира за четиригодишен мандат без право на преизбиране.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОСТ

    4 3 Отговор
    НИЕ ТРЯБВА ДА ИЗБИРАМЕ ПРЕМИЕР. ОТ ПРОСТО КИРО НИЩО НЕ СТАВА.