Last news in Fakti

31 Май, 2022 09:03 857 1

Бразилия: Смъртните случаи в резултат на наводненията достигнаха 91

  • наводнения-
  • бразилия-
  • загинали-
  • ранени-
  • издирване

Стотици спасители продължават да издирват 26 души, за които още не се знае нищо

Бразилия: Смъртните случаи в резултат на наводненията достигнаха 91 - 1
Снимка: БГНЕС

Властите в североизточния бразилски щат Пернамбуко съобщиха снощи, че вече са потвърдени 91 смъртни случаи в резултат на наводненията през почивните дни, а над 20 души все още се водят изчезнали, предаде Асошиейтед прес.

Стотици спасители продължават да издирват 26 души, за които още не се знае нищо, се казва в официално съобщение, предаде БТА.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро вчера прелетя с хеликоптер над пострадалия район около столицата на Пернамбуко – Ресифи, и съседния район Жабоатао дос Гуарарапес. След това държавният глава каза пред журналисти, че заради подгизналата почва хеликоптерът не е можел да кацне.

Болсонаро посочи, че напоследък страната е преживяла подобни бедствия в планините над Рио де Жанейро, в южния щат Баиа и в щата Минас Жераис.

Бразилското правителство подготвя отделянето на средства за общините, където е обявено извънредно положение, съобщи на пресконференция министърът на регионалното развитие Даниел Ферейра. Той каза също, че на разположение е и нова кредитна линия, която може да се ползва от градовете, засегнати от такива бедствия.

Според експерти климатичните промени допринасят за по-интензивни валежи, а Междуправителствената група по климатичните промени определи района на град Ресифи като един от най-уязвимите в света. Разположен на малка надморска височина, районът с население от 4 милиона души е в делтата на три реки, включва заливни низини и мрежа от десетки канали.

През март Ресифи стана първият латиноамерикански град, който се включи в програма, която ще осигурява застраховка срещу климатични бедствия. Тя е създадена от местни и регионални власти и се финансира от Германската банка за развитие KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau).

Службата за гражданска защита обяви, че наводненията са принудили 5000 души да напуснат домовете си и повиши степента на тревога за опасност от земни свличания. Дъждът не спира, макар и вече не така интензивен.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Ванга

    0 0 Отговор
    Създайте отделна рубрика за климата и бедствията! Проследявайте и сравнявайте с всяко бедствие в исторически и културен план отделни държави,региони,култури,традиций и т.н. Вместо задължителните повърхностни г... който пишете всеки ден!?
Новини по държави: