Last news in Fakti

31 Май, 2022 15:15 852 1

Петима убити при антитерористична операция в Таджикистан

  • таджикистан -
  • убити-
  • антитерористична акция-
  • афганистан-
  • китай-
  • киргизстан

Петима "членове на престъпна и терористична организация бяха неутрализирани", след като са оказали "въоръжена съпротива" на силите за сигурност, посочи вътрешното министерство

Петима убити при антитерористична операция в Таджикистан  - 1
Снимка: Shutterstock

Петима души бяха убити при "антитерористична" операция, проведена в Източен Таджикистан - регион граничещ с Афганистан и Китай, разтърсван от въоръжени сблъсъци. Това съобщи Франс прес, позовавайки се на местните власти.

Петима "членове на престъпна и терористична организация бяха неутрализирани", след като са оказали "въоръжена съпротива" на силите за сигурност, посочи вътрешното министерство, цитирано от държавната информационна агенция "Ховар".

На мястото властите са открили няколко автомата и експлозиви, съобщи същият източник.

Властите провеждат от средата на май "антитерористична" операция в автономната Горно-Бадахшанска област - обширен планински район в Памир, който заема близо половината от територията на Таджикистан, но е населен едва с 200 000 души от 9-милионното население на страната. Районът граничи с Афганистан, Китай и Киргизстан.

Таджикистанските сили за сигурност проведоха през последните дни няколко акции на фона на нарастващо напрежение с местни лидери.

Според разпространени днес данни общо 13 души са били убити от началото на "антитерористичната" операция, сред които има един военен, а няколко десетки души са арестувани.

На 22 май властите обявиха, че по време на сблъсъци "между престъпни групировки" е бил убит влиятелният водач на въоръжена групировка Мамадбокир Мамадбокиров.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.