Last news in Fakti

31 Май, 2022 21:10 1 561 3

Стив МакКъри с изложба в Тирана

  • албания-
  • тирана-
  • изложба-
  • стив маккъри-
  • фотография -
  • world press photo

Изложба на емблематичния гуру на документалната фотография в Тирана

Стив МакКъри  с изложба в Тирана  - 1
Снимка: Стив Маккъри чрез агенция АТА

Топ емблемата на документалната фотография, американският фотограф Стив Маккъри, ще бъде представен с изложба в „Центъра за откритост и диалог“ в сградата на албанското правителство в Тирана, предаде албанската агенция АТА.

От 1978 г., когато започва кариерата си с пътуване до Индия, а после по време на съветско-афганистанската война, когато става първият фотограф, показал облика на този конфликт, та до наши дни Маккъри пътува по целия свят за своите фотографски проекти, свързани с международни и граждански конфликти и документиране на древни традиции, изчезнали култури, както и сюжети от съвременното общество.

Майсторското използване на цветовете в работата му и постоянният му ангажимент да съхрани човешкия елемент на снимката правят фотографиите му вечни, пише албанската агенция АТА..

Неговата снимка „Афганистанско момиче“, публикувана на корицата на списание „Нешънъл Джиографик“ (National Geographic) през 1985 г., е една от емблематичните фотографии - международен символ на разкъсания от войната Афганистан и един от най-известните фотопортрети, правени някога.

Маккъри снима както на филмова лента, така и на цифров фотоапарат, но казва, че предпочита да снима с прозрачен филм. Компанията Eastman Kodak му подари последната произведена от Kodak филмова ролка Kodachrome. Маккъри засне ролката и тя беше обработена през юли 2010 г. от специализираната фотолаборатория Dwayne’s Photo в Парсънс, Канзас. Повечето от снимките бяха публикувани в интернет от Vanity Fair. При заснемането на тази последна филмова ролка Маккъри каза: „Снимах в продължение на 30 години и имам няколкостотин хиляди снимки на Kodachrome в моя архив. Опитвам се да заснема 36 снимки, които са като някакво приключване – отбелязват кончината на Kodachrome“.

Маккъри е носител на множество награди, включително „Фотограф на годината в списание“, присъдена от Националната асоциация на фотографите в печата; „Стогодишния медал“ на Кралското фотографско дружество и две награди за първо място в конкурса World Press Photo (1985 и 1992 г.), припомня албанската агенция АТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ицето

    2 0 Отговор
    ТВОЕТО МНЕНИЕ НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА.
  • 3 Ицето

    3 0 Отговор
    ТАЯ НЕЗНАЕ НА ОКЙ СВЯТ Е.С ДЕСЕТ ДЕЦА.
Новини по държави: