Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Юни, 2022 11:25 894 2

ЕП подкрепя Турция като посредник за изход от войната в Украйна

  • еп-
  • европейският парламент-
  • турция-
  • страсбург-
  • евродепутати-
  • заседание-
  • украйна-
  • война

Европейският парламент ще обсъди тази вечер доклад за Турция, сочи дневният ред за седмичната сесия на евродепутатите в Страсбург. Очаква се ЕП да приветства готовността на Анкара да посредничи във войната на Русия срещу Украйна

ЕП  подкрепя Турция като посредник за изход от войната в Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският парламент ще обсъди тази вечер доклад за Турция, сочи дневният ред за седмичната сесия на евродепутатите в Страсбург.

Очаква се ЕП да приветства готовността на Анкара да посредничи във войната на Русия срещу Украйна, се отбелязва в съобщение на парламента. Допълва се, че според ЕП е жизненоважно ЕС и Турция да взаимодействат добре в областта на външната политика и сигурността. Вероятно евродепутатите ще обсъдят противопоставянето на Турция срещу присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

Още новини от Украйна

Напоследък отношенията между ЕС и Турция отбелязват леко подобрение, но продължава влошаването на основните права и върховенството на закона в страната, се посочва в доклада. Заради липсата на усилия за повишаване на демокрацията, преговорите за присъединяването на Турция към ЕС са в застой от 2018 г., се отчита в документа, който ще бъде гласуван утре.

Във вторник ЕП ще обсъди дълбоките и дълготрайни геополитически последици от войната на Русия срещу Украйна. Евродепутатите ще разискват необходимостта от укрепване на отбранителните способности, намаляване на енергийните зависимости и изграждане на по-устойчива европейска икономика.

Също утре и в сряда ЕП ще обсъди и приеме становището си за предстоящите преговори за постигане на целите за опазване на околната среда - намаляване на замърсяващите газове с поне 55 на сто до 2030 г. в сравнение с равнищата от 1990 г. и цялостното им отпадане до 2050 година. Преговорите обхващат налагането на забрана за продажба в ЕС на замърсяващи превозни средства след 2035 г., създаване на фонд за подпомагане на енергийния преход, въвеждане на ограничения за замърсяването от търговските полети.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разбира се че ще подкрепи

    6 0 Отговор
    Султан Ердоган използва същите маневри които е ползвал Сюлейман Великолепни.
  • 2 Евнусите от Еврогея обичат турските....

    3 1 Отговор
    Бани и хамали....е какви камасутри могат да се играят на ориенталска музика сред надарени пехливани....
Новини по държави: