Last news in Fakti

8 Юни, 2022 19:21 1 420 7

Словакия модернизира и разширява армията си

  • словакия-
  • армия-
  • разширява-
  • модернизира-
  • оръжия-
  • военни-
  • план

Обявеният днес план предвижда страната с население 5,5 милиона души да увеличи броя на военнослужещите си до 22 000 души

Словакия модернизира и разширява армията си - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството на Словакия одобри дългосрочен план на министерството на отбраната за модернизация и значително увеличаване на броя на военнослужещите във въоръжените си сили на фона на инвазията на Русия в съседна Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Обявеният днес план предвижда страната с население 5,5 милиона души да увеличи броя на военнослужещите си до 22 000 души до 2035 г., от 14 100 души тази година. Словакия също така възнамерява да се сдобие с 228 бойни машини от различни типове и ще модернизира въздушните си бази, за да се подготви за приемането на изтребители "Ф-16" от САЩ, които се очаква да започнат да бъдат доставяни през 2024 г. Ще последват и други сделки за покупка на ново въоръжение, предаде БТА.

Правителството също така потвърди ангажимента на Словакия да започне да изразходва 2% брутния си вътрешен продукт за въоръжените сили до 2024 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    10 11 Отговор
    Квото и да правят няма западно оръжие което да е по-добро от руският аналог ето там им е болката.
  • 2 Грульо

    8 6 Отговор
    ""Ф-16" от САЩ, които се очаква да започнат да бъдат доставяни през 2024 г."

    Тез платили ли са за чертежи предварително, като нас? Мисирките да разследват и да кажат! :D

    Коментиран от #3

  • 3 Хихи

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Грульо":

    Абе да не е 2124 година, тогава ще имат стойността на Тутанкамон. Сега имат само колекционерска цена...

    Коментиран от #4

  • 4 Българин

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "Хихи":

    А каква е колекционерската стойност на сделаните в СССР 40 и повече годишни самовари Миг-29?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аристотел Български

    7 3 Отговор
    Отново сме глупаците на вселената, сага беше невероятният шанс да се освободим от античните руски тенекета и да получим нещо модерно като словаците 2 системи безплаино Пейтриът. На миговете ни след ремонта в Беларус миналата година за милиони долари им а остават по 100на летателни часа само и отново трябва до се ремонтират за милиони долари за да фъркат рисково има нема още 300 летателни часа. Нинова ни разката фамилията, пък и железота започна драстично да пада. Всички бивши поробени от Русия източно европейски страни тотлано минават на западни модерни и ефективни оръжия, само ние дебилите позволяваме още комунистите да ни управляват. Добре ,е че младите са демократично настороени и на са с промитии мозъци. Нинова след някой месец ще избяга с милионите при децата си на Запад и ни пак ще гледаме умно.
Новини по държави: