9 Юни, 2022 12:47 2 483 23

Предупредиха Унгария да отмени по-високите цени на горивата за чужденци

  • унгария-
  • горива-
  • цени-
  • чужденци-
  • еврокомисар

Този ход бележи още едно поле на разногласия между Европейската комисия и Унгария

Предупредиха Унгария да отмени по-високите цени на горивата за чужденци - 1
Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят за индустрията Тиери Бретон предупреди Унгария да спре прилагането на дискриминационни цени на горивата срещу превозни средства с чужди регистрационни номера и заплаши със съдебна процедура срещу страната , според писмо на Европейската комисия, видяно от Ройтерс, предаде news.bg.

Този ход бележи още едно поле на разногласия между Европейската комисия и Унгария. Напрежението между Брюксел и унгарския премиер Виктор Орбан нарасна през последните месеци, включително заради блокирането от страна на Будапеща на нови санкции срещу Русия.

По-рано тази година Унгария каза, че камиони с тегло над 7,5 тона и камиони с чужди регистрационни номера с тегло над 3,5 тона няма да отговарят на условията за субсидирано гориво от 480 форинта (1,31 долара) за литър, а ще трябва да го плащат по пазарни цени.

Бретон уточни, че това означава, че превозните средства с регистрационни номера от други страни от ЕС ще трябва да плащат 50-60% повече за гориво в сравнение с превозните средства с унгарски регистрационни номера, което представлява непряка дискриминация и противоречи на правилата на ЕС.

"Моля Ви да ни предоставите своя отговор по отношение на обосновката и срока на валидност на тези мерки, които биха могли да представляват нарушения на правото на ЕС", пише Бретон в писмо до унгарския министър на технологиите.

"Моля Ви също да спрете прилагането на мерките, докато не се осигури съответствието им с правото на ЕС", написа той.

Бретон каза, че Европейската комисия си запазва правото да започне спешни процедури за нарушение, което в крайна сметка може да доведе до съдебен иск срещу Унгария и възможни глоби.

Унгария заяви, че мярката е предизвикана от горивен туризъм и увеличаване на транзитния трафик, което доведе до увеличаване на разходите за субсидии върху горивата.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя баритон шпаньол

    28 2 Отговор
    Много хитър.
  • 2 Сократ

    48 4 Отговор
    Браво на Орбан.
  • 3 Мефистофел

    50 4 Отговор
    Да не са луди унгарците да ги отменят. Орбан е пич!
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    39 5 Отговор
    По скъп бензин и за украинците в България
    По цял ден миткат по моловете и плажовете

    Коментиран от #15

  • 5 Анонимен

    43 3 Отговор
    Не разбирам,когато ЕК налага забрана за ползването на руски горива на държави,които са зависими от тях,не е дискриминация.Когато държава,която отказва фондове от ЕС,за да ползва такива горива за собствени нужди,но отказва да ги предоставя на тези,които доброволно са се отказали от тях,било дискриминация?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гого

    41 0 Отговор
    Написах,че 1.31 $ прави около 2.44лв.за литър и ме изтриха.Искам факти да ми обяснят защо?!?

    Коментиран от #11

  • 10 Мамул

    23 2 Отговор
    Цената не е по-скъпа за чужденци, а е субсидирана за унгарци. След "ковито и "войната" всички държави субсидират по някакъв начин отрасли, социални групи или бизнеси. Тоя се хваща за думата, че е по-евтино за унгарци и се самозабравя.
  • 11 Кмета

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гого":

    Щото са боклуци. Право в бездната 25. Иде
  • 12 12345

    20 0 Отговор
    "може да съм зле, но съседа трябва да е по-зле" - абсолютен идиотски съюз е ЕС. Едни решават да налагат санкции, други не са съгласни,но се оказва, че няма значение какво мислят другите, защото решението е взето преди това от САЩ. Сега се ядосват, защото искат всички да са в нещастието. Еми не всички са като българските.....
  • 13 Истината

    3 25 Отговор
    Ако руската подлога Орбан не иска да спазва европейските правила е свободен да напусне!

    Коментиран от #17, #20

  • 14 Некой си

    21 1 Отговор
    Тоя с бретона ще обясни ли каква е финансовата логика поляк, плащащ данъци в Полша да се възползва от субсидии, финансирани с данъците платени от унгарците в Унгария?
    По логиката на тоя с бретона, мога спокойно да се нанеса във вилата му в Марсилия, без да плащам нищо, щото съм европейски гражданин.
  • 15 Ясно

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Нали искате ЕС? - цените за чужденци са цените на ЕС. България е подкрепила санкциите сега ще си плаща цените докарани от санкциите.
  • 16 Даа!

    22 3 Отговор
    Шапка му свалям на Орбан! От както стъпи в управлението на държавата, Унгария дръпна стремглаво напред.Преди неговото появяване на политическата сцена,там бяха на власт същите братя- близнаци на нашето седесе.Едно към едно! И за 4 години натикаха икономиката, живота на унгареца в тресавище.През 90- те бяха по зле от нас-.Форинта се обезцени над 700% за три години.Масова, чудовищна за европейска държава безработица- най голяма сред младите хора.За три мандата Орбан изправи държавата на крака.Първото което направи: изплати до цент всички външни дългове.До цент! Което го превърна във враг на МВФ и световната банка.Изгони всички играчи- външни" инвеститори във стратегическите отрасли.Там няма чужди ерепета,концесионери на ток и вода.Нация с най голям демографски прираст в Европа.И тук показа Държавническо мислене.А нашенци го плюят.Абе Ганчо балкански.Имаш ли представа, колко тирове от Азия Турция и други минават транзит за денонощие.Хиляди! И всеки от тях,вече знае за " далаверата- зареждай в българско.А колко събират резероарите на един Тир,имате ли представа? Става дума за десетки,хиляди тона дизел на месец.Който субсидираме ние- през данъците+прословутите 25 ст..Кое не е правилното при Орбан? Че си гледа интереса на държавата и фиска?.

    Коментиран от #18

  • 17 Само питам

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    Вие троле ли точно ще казвате на орбан дали ще напусне или не?
    Има си унгарски народ тои решава вие сте никои!
  • 18 Йо Несбьо

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Даа!":

    Чел си нещо, но не съвсем точно. Турските тирове не зареждат в България, защото горивото ни е скъпо. Напротив, гледат да минат с една кирлива винетка. Даже в ресторантите се опитват да не минават, а за 5-6 часа да излязат през границата. В Турция дизела е 1.60-1.70 лв, за какво им е българска нафта?

    Унгария също не си прав. Унгарците от 90-те насам са много по-бързи икономически и много по-добре. За кратко бяха зле 2009-2012 по време на икономическата криза, но пак бяха по-добре от нас. Стабилни са, ползват еврофондовете максимално, а Орбан въобще не позволява да го командват и да го правят на маймуна.

    Коментиран от #21

  • 19 Сандо

    3 0 Отговор
    Всъщност за наказание са правителствата на страните,чиито граждани са принудени да зареждат гориво в Унгария.Но това не е някак си модерно,не е по-евроатлантически,а и високите цени удрят жестоко Путин.
  • 20 Сандо

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    А сигурен ли си,че напускането е толкова лесно и свободно?Да,възможно е,макар и трудно /спомни си цирковете с Великобритания/,то влизането в Еврозоната може да се приравни като вечно робство.
  • 21 Ало, ало...

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Йо Несбьо":

    Дизела в Турция е около 27 турски лири...Смятай ги както искаш, но няма нищо общо с това което си написал.
  • 22 Цоко

    1 0 Отговор
    Значи всичко каквото се каже от ЕС всички трябва да го изпълняват , ако това не се случи значи си диктатор или дискриминация правиш. Това не ми харесва.Съюза губи позиции с тези метски . То серуозно сеправи туризъм по тая причина .Приоритета на държавата са гражданите и законите , които са в тази държава да се спазват.
  • 23 Ооооо

    1 0 Отговор
    Отговор - Накарай ме ако можеш!
Новини по държави: