Last news in Fakti

10 Юни, 2022 13:43 760 4

Кипър проверява дали Абрамович е купил самолети през регистрирани на острова компании

  • кипър-
  • абрамович-
  • самолет-
  • компании-
  • остров

Нареждането за разследване е издадено от министъра на транспорта и съобщенията, Янис Карусос

Кипър проверява дали Абрамович е купил самолети през регистрирани на острова компании - 1
Снимка: БГНЕС

Кипър започва проверка на информацията за два самолета на руския милиардер Роман Абрамович, купени през регистрирани на острова компании, съобщава електронното издание на кипърския вестник „Филелефтерос“.

Нареждането за разследване е издадено от министъра на транспорта и съобщенията, Янис Карусос. Министърът иска да се провери каква е връзката между двата самолета на обща стойност 410 милиарда долара и Кипър и дали по някакъв начин е нарушен законът, предаде БТА.

Според публикация на „Филелефтерос“ самолетите са купени през две компании, регистрирани на острова, без Абрамович да се упоменава като техен собственик.

Пред изданието Карусос е отбелязал, че министерството му поддържа регистър на собствеността на самолетите, които по някакъв начин са свързани с острова. По думите му регистърът се обновява като във връзка с това има сътрудничество с министерството на вътрешните работи.

„Като цяло искам да бъде направена проверка на данните за регистрираните в Кипър самолети, особено когато има собственици от трети страни, за да бъде установено дали има каквато и да е връзка с пране на пари или други престъпления“, пояснява Карусос пред „Филелефтерос“.

Според разследване на ФБР руският милиардер Роман Абрамович е купил два самолета - „Боинг“ и „Гълфстрийм“, чрез две фирми, чиито седалища са в Кипър. От американската служба твърдят, че самолетите са нарушили правила, свързани с наложените от Вашингтон санкции срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна. Информация на САЩ сочи, че двата самолета са летели през март без нужните разрешителни от министерството на търговията на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хич не ми е жал за тоя жид!":

    И на мен ,ама за остатъка от Кипър ми е жал, че може скоро да се "присъедини" към Кипърската турска република , с тия ходове европейски и демократични
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Топ judiciaire э

    1 0 Отговор
    Тия „Боинг“ и „Гълфстрийм“ били големи скъпчии бре! Продават 2 самолета на обща стойност 410 милиарда долара!