Last news in Fakti

10 Юни, 2022 16:30 1 338 4

Испанският външен министър отива за Брюксел, за да обсъди кризата с Алжир

  • испания-
  • белгия-
  • брюксел-
  • мадрид-
  • алжир-
  • криза-
  • ес

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес замина за Брюксел, за да обсъди кризата между Мадрид и Алжир

Испанският външен министър отива за Брюксел, за да обсъди кризата с Алжир  - 1
Снимка: Shutterstock

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес замина за Брюксел, за да обсъди кризата между Мадрид и Алжир, възникнала след като северноафриканската страна замрази сключения преди две десетилетия двустранен договор за приятелство, създавайки риск от прекъсване на търговията между двете държави, предаде Асошиейтед прес.

Замразяването на договора беше поредният ход на Алжир за упражняване на натиск върху Мадрид заради променената позиция на испанското правителство по въпроса за спорната територия Западна Сахара.

Албарес отмени планирано си участие в Срещата на върха на Америките в Лос Анджелис, за да се срещне със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

"Испания иска час по-скоро да възстанови отношенията си с Алжир", каза пред репортери испанският министър по въпросите на правителствените отношения с парламента Феликс Боланьос.

Вчера ЕС призова Алжир да преразгледа решението си.

Боланьос заяви, че Алжир и Испания са средиземомноморски съседи и са свързвани от общи търговски, културни и икономически връзки.

Голямото притеснение на Мадрид е, че замразяването на договора може да се отрази на важните за Испания газови доставки от Алжир, но по думите на Боланьос засега такова нещо не се е случило.

"Няма данни, информация или признаци, че това решение ще засегне газовите доставките", каза той. Алжир покрива 23 процента от нуждите на Испания от синьо гориво.

По данни на испанското министерство на промишлеността за миналата година Испания е изнесла за Алжир стоки на стойност около 2 милиарда евро, а вносът се оценява на близо 5 милиарда евро.

През март Алжир отзова посланика си от Испания, след като Мадрид подкрепи претенциите на Мароко Западна Сахара да остане под мароканско управление.

Алжир подкрепя движението за независимост на територията.

Испания владее Западна Сахара като колония до анексирането на района от Мароко през 1975 г. Оттогава съседите Алжир и Мароко са в конфликт заради съдбата на областта, а в един момент между тях дори се води пустинна война.

Открито враждебният ход на Алжир към членка на ЕС бива предприет в момент, когато Испания и останалите 26 държави от съюза се опитват да намерят алтернативи на вноса на руски енергоносители като протест срещу войната в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Какви ще бъдат практическите измерения на решението на Алжир, е все още неясно, макар че, както се твърди, алжирските власти са наредили на националната банка да спре да обработва плащания, свързани с Испания, което може да попречи на търговията.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    14 0 Отговор
    Поредния пирон в ковчега на ЕС !
  • 2 Запада

    13 0 Отговор
    е успял защото имаше от къде да точи - от колонии или слугинажки правителства в източна европа
  • 3 Зрада 404

    4 1 Отговор
    И Алжир и Африка ни мачкат и тъпчат (
  • 4 го шо

    4 0 Отговор
    "отива за Брюксел" - интересно, гулю-гулю в коя школа са изучавали териториалния език?
Новини по държави: