10 Юни, 2022 17:33 1 000 9

Австралия и Нова Зеландия се обединиха срещу китайската заплаха в Тихия океан

  • австралия-
  • нова зеландия-
  • китай-
  • тихия океан-
  • заплаха-
  • антъни албанезe-
  • джасинда ардърн

Премиерът на Австралия заяви след среща с колегата си от Нова Зеландия, че двете нации са в крачка в политиките си към тихоокеанските острови, където влиянието на Китай нараства

Австралия и Нова Зеландия се обединиха срещу китайската заплаха в Тихия океан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Австралия заяви след среща с колегата си от Нова Зеландия, че двете нации са в крачка в политиките си към тихоокеанските острови, където влиянието на Китай нараства, информира Асошиейтед прес.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн стана първият чуждестранен лидер, посетил министър-председателя Антъни Албанезe в Австралия, откакто беше избран на 21 май. И двете ръководни лявоцентристки администрации и Ардърн определиха избора на Лейбъристката партия на Албана след почти десетилетие в опозиция като нулиране в двустранните отношения.

Австралия, Нова Зеландия и Съединените щати изразиха опасения, че нов пакт за сигурност на Пекин със Соломоновите острови може да доведе до създаването на китайска военна база там. И Соломоните, и Китай отрекоха това да се случи.

Попитан дали Австралия иска Нова Зеландия да направи повече, за да се противопостави на възхода на Китай в Тихия океан, Албанезе каза пред репортери в Сидни: "Ние сме в крачка с Тихия океан".

"Очаквам с нетърпение да работя с премиера Ардерн, да работя с нашите демократични съседи", каза Албанезе.

Aлбанезе и неговият външен министър Пени Уонг отлетяха за Токио в рамките на часове след като поеха клетва, за да се срещнат с президента на САЩ Джо Байдън, японския премиер Фумио Кишида и индийския премиер Нарендра Моди, за да обсъдят заплахата за регионалната сигурност, породена от Китай.

Албанезе каза, че Австралия, най-големият донор на чуждестранна помощ в региона, се приема сериозно от съседите си, тъй като администрацията му обеща по-големи действия по отношение на емисиите на парникови газове. Много от ниско разположените тихоокеански острови смятат изменението на климата за най-неотложната и екзистенциална заплаха.

Предишното правителство се ангажира да намали емисиите на Австралия с 26% до 28% под нивата от 2005 г. до 2030 г. Правителството на Албанезе обеща 43% намаление.

Нова Зеландия беше окуражена от по-голямата амбиция на Австралия, заяви Ардърн. Целта на Нова Зеландия до края на десетилетието е 30%.

"Тихоокеанският регион посочи изменението на климата като заплаха номер едно", каза Ардърн. "Знам, че по отношение на Нова Зеландия имаме още много неща за вършене, но приветстваме да се присъединим към това пътуване от Австралия.

Източник: Асошиейтед прес


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колкото и да се

    5 1 Отговор
    обединяват,ако се стигне до горещ конфликт,кивитата ще изгорят като суха пръчка полята с бензин.Напаво са за смях.
  • 2 олее

    1 1 Отговор
    и тея глуопаци ше се бият страашна сила няма що!
  • 3 Българска черга

    1 0 Отговор
    Австралия е 100% колония на короната а за Н.З. ще замълчим. Ясни са ароматите на необходимата политическа гарнитура във вихрещата се икономическа война м/у ЕС, САЩ и Брикс в частност Русия и Китай. Докато ЕС има много вътрешни проблеми като започнем от очредителният договор минем през финансовите инструменти и фалит, ресурсно обеспечаване ни оставят с впечатлението , за създаването на съвсем нов съюз повече приличащ на утопична дикататура отколкото сегашните равноправни членки. В Борбата м/у гореизброените герой кой пръв ще влезе в новият свят през 2031г. засега води Китай следван от короната и колконийте и, но с новите тайно готвени промени в много сектори на отделните държави и тяхното законодателство ЕС бързо ще ги догони. Един дивен нов свят в който родените в свободна Европа ще се чувстват меко казано не на място. Който оцелее ще разказва на внуците какъв свят сме изгубили...
  • 4 Любопитен

    2 0 Отговор
    Някой по-осведомен от мен може ли да ми обясни В какво се състои китайската заплаха за тези две държави които на всичкото отгоре са сателити на албиона
  • 5 Симо

    3 0 Отговор
    Страната с над 800 военни бази извън нейните територии, няма да споменавам името и, то и без това се знае, изразява опасения, че някой друг може да има една!!! Една военна база извън нейната територия??!! Без коментар!
  • 6 Умозаключение

    0 0 Отговор
    Значи засилване на влиянието на Китай е = на китайска заплаха. Очевидно, за англосаксонския свят, всяко чуждестранно влияние е еквивалентно на "заплаха". Но това не е ли расизъм господа джентълмени?
  • 7 аасер

    1 0 Отговор
    Страшен дует са заформили. Китай трепери!
  • 8 Обективен

    2 0 Отговор
    Всъщност, няма лошо в това ястребите да се карат едновременно с Китай и Русия. Нека се имат за всесилни и безкомпромисни. Сближаването на Китай и Русия спомага за многополюсност в света.
  • 9 случаен

    1 0 Отговор
    ню зеланд,един хотел хора ама се репчат
Новини по държави: