Last news in Fakti

11 Юни, 2022 18:33 3 105 86

Д-р Йохана Даймел: Българското вето застрашава целия европейски проект на Балканите

  • д-р йохана даймел-
  • северна македония-
  • българия-
  • ес вето

Посланието на визитата на Шолц е - Западните Балкани са част от Европа

Д-р Йохана Даймел: Българското вето застрашава целия европейски проект на Балканите - 1
Снимка: БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц превърна интеграцията на Западните Балкани в своя лична кауза. Неотдавна в Бундестага той каза, че приемането на тези държави е в интерес на всички, защото ще укрепи Европейския съюз и ще стабилизира Балканите.

Години наред евроинтеграцията на Западните Балкани не присъстваше като тема за водещите германски медии. За германската политика - също. Събеседникът в "Събота 150" нарича канцлерските години на Ангела Меркел "стабилокрация".

Д-р Йохана Даймел е един от най-уважаваните германски анализатори на Балканите, бивш член на борда на директорите във влиятелното германско Дружество за Югоизточна Европа в Мюнхен, чийто президент Мануел Сарацин от март тази година е първият специален пратеник на федералното правителство за Западните Балкани. Дори неговото назначение е знак за промяна в германската политика, припомня БНР.

Правителството на Олаф Шолц е първото в следвоенната история на Германия, което обръща толкова голямо внимание на Западните Балкани. Защо?

- Във вниманието на Германия Западните Балкани действително отстъпиха заради серия кризи - анексирането на Крим, войната в Сирия, по-рано бежанците, а след това и пандемията. Но разширяването е основният геополитически инструмент в ръцете на Европейския съюз и точно сега сякаш напълно осъзнаваме неговата мощ.

Не е за вярване, че поканата към шестте държави беше отправена преди почти 20 години - през 2003 година в Солун. И от тогава Западните Балкани танцуват нещо като танго - две напред, една назад. Бившият канцлер Ангела Меркел създаде Берлинския процес, за да подкрепи интеграцията, но скритата мисия всъщност беше да поддържа огъня на проевропейското настроение в шестте държави.

След присъединяването на Хърватия в процеса на разширяване не се случи нищо. Дори нещо повече - навлязохме в задънена улица. И причината не е само ветото на България срещу започването на преговори с Албания и Северна Македония. Франция също блокира процеса, защото поиска нова методология. Всичко това има катастрофални последици за доверието на Балканите в ЕС.

Миналия месец Олаф Шолц заяви в Буднестага, че ще направи всичко възможно, за да напредне интеграционният процес. Сегашната балканска обиколка в навечерието на срещата на върха в края на юни се възприема като много категоричен сигнал в тази посока. В тази посока ли разчитате назначаването на специален пратеник на правителството за Западните Балкани Мануел Сарацин?

- При първото си посещение на Западните Балкани той беше много ясен - Европейският съюз е допуснал катастрофални грешки, които сега се надява, че могат да бъдат поправени. Знаем, че руският президент Владимир Путин прави всичко възможно, за да разедини и отслаби ЕС. Знаем колко силно е руското влияние в Сърбия, в Босна и по отношение на непризнаването на Косово. И не на последно място и в България. Нека припомня само за изгонените от София руски дипломати. В този смисъл посещението на Шолц има още един фокус и той е стратегически. Западните Балкани са част от Европа - това е неговото послание.

Външният министър Аналена Бербок и специалният пратеник за Западните Балкани са представители на партията на Зелените. Само на Зелените ли е почеркът на този нов ангажимент на Германия на Балканите?

- Почеркът е на Зелените, но заедно със социалдемократите. Те са тези, които настояха за промяната в политиката спрямо региона и те са гарантите, че няма да се отклонят от този курс. За Зелените укрепването на гражданското общество е не по-малко важно, както и върховенството на правото и отстояването на демократичните принципи.

Третата партия в правителствената коалиция е на либералите. Те също ли са убедени, че ЕС трябва да приеме шестте балкански държави?

- Те са подписали коалиционния договор, в който е записано, че интеграцията на Западните Балкани е важна геополитическа цел на правителството. Но по настояване на либералите е дописан текстът, че европейските институции трябва да останат гъвкави в своето функциониране, т.е. необходими са реформи. Първоначално либералите изглеждаха скептично настроени към поредно разширяване на съюза, но мисля, че новите геополитически условия, в които живеем от 24-ти февруари насам, ги убедиха, че това е правилният път.

В коалиционния договор на правителството на Олаф Шолц пише, че процесът на присъединяване към ЕС трябва да върви ръка за ръка с изпълнението на Копенхагенските критерии, които включват спазването на правата на малцинствата. Съображенията на България спрямо Република Северна Македония всъщност са свързани именно с изпълнението на тези критерии по отношение на живеещите там българи. По същия начин ли гледат в ЕС на разногласията между София и Скопие?

- Изпълнението на Копенхагенските критерии е условие за членство в ЕС. Част от тях са гаранциите за демократично общество, спазване принципите на правовата държава и спазването на правата на малцинствата и тяхната закрила. Всичко това е част от преговорния процес. Но знаете ли, не намирам резонен отговор на въпроса - защо една толкова проевропейска страна като България, която по време на европредседателството върна темата за Западните Балкани в ЕС и организира лидерска среща в София, спъва бъдещето на един цял регион заради двустранен спор със Северна Македония за тълкуването на миналото?

"В името на някакви събития преди хиляда години България блокира интеграцията на Северна Македония. Никой разумен човек не може да го разбере". Думите са на македонския съпредседател на двустранната историческа комисия проф. Драги Георгиев в подгряващ репортаж на обществената германска телевизия ЦДФ за посещението на канцлера Олаф Шолц. Скопие омаловажава историческите разногласия, София набляга на отношението към българите в съседната държава. Къде могат да се срещнат Северна Македония и България?

- В никакъв случай не отричам, че има различно тълкуване на миналото. Но в същото време осъзнавам, че този спор и българското вето застрашават целия европейски проект на Балканите. Не мисля, че България печели от това. Социологическите проучвания сочат, че 63 процента от българите подкрепят санкциите на ЕС срещу Русия. Това не означава нищо друго, освен че европейската солидарност в България е голяма. Точно това в момента е изключително важно! Затова се питам, защо точно сега, когато очевидно имаше шанс за намиране на компромис между София и Скопие, Слави Трифонов реши да напусне коалицията? Кой има сметка от това? Защо точно сега, когато сме изправени пред енергийни, икономически и политически трудности, някой вкарва България в правителствена криза? При това, след като стана ясно, че Северна Македония е готова да изпълни едно от ключовите искания на България - да впише българите като държавотворен народ в Конституцията на страната? Може би ще стигнем до парадокса, ветото да бъде вдигнато, но да няма правителство, което да приложи това решение на практика. Не може да не се запитам, в чий интерес е да бъде блокирано решение за разширяването на ЕС? И какъв сигнал изпращаме към Украйна, Молдова и Грузия?

Какъв е Вашият отговор - защо точно сега и в чий интерес?

- Подозирам, че става дума за руска намеса. Струва ми се логично обяснението на някои колеги в България, че в спора между София и Скопие е намесена Москва. Все пак говорим за спор между две страни членки на НАТО. Пределно ясно е, че споразумението между България и Северна Македония трябва да съдържа компромиси. Големи западни сили като Франция, Германия и Съединените щати се опитват да помогнат за постигането на споразумение. Тяхната намеса цели ограничаването на руското влияние. Защото дестабилизирането на региона помага на Русия.

А какво може да направи Германия, за да ограничи руското влияние в региона? В едно интервю казвате, че Сърбия успешно лавира между Москва и Брюксел и че стабилокрацията на Ангела Меркел също е виновна за това президентът Александър Вучич да води страната си към авторитарно управление.

- Германия е ключова държава в ЕС. Сегашната обиколка на канцлера е потвърждение на това, както и политиката на външния министър Аналена Бербок. А тя вече дава резултат: сръбският президент Александър Вучич отчита промяната в Берлин и категоричната заявка, че Германия не одобрява неговото автократично управление в Сърбия. Вучич не подкрепи европейските санкции срещу Русия, но изненадващо подкрепи резолюцията на ООН, която осъди руското нахлуване в Украйна. Освен това намери за необходимо да подчертае, че Германия е най-важният икономически партньор на Сърбия. Президентът изведнъж започна да ухажва Германия.

Държането настрана на външните за ЕС играчи Русия и Китай е основен приоритет, но не само на Германия, а на обединения Запад. В този смисъл разширяването на съюза е политическа необходимост за гарантиране на нашата сигурност. Освен това смятам, че беше силно послание на България, Северна Македония и Черна гора да не позволят прелитането на руския външен министър Лавров на път за Белград. Много е важно да подкрепим Украйна, защото изходът от тази война ще има трайни последици върху бъдещето на Европа, а вероятно и на целия свят. Позволете ми да цитирам Януш Бугайски, защото съм съгласна с него, че загубата на Русия във войната значително ще отслаби руското влияние в Сърбия. Една победена и отслабена Русия не би имала силите да продължи политиката си на влияние в Югоизточна Европа.

Когато говорим за руското влияние на Балканите, неминуемо се сещаме за Босна и Херцеговина. Върховният представител на Международната общност там е германецът Кристиян Шмид. Той настоява за увеличаване на европейската мисия в страната. А от правителствени кръгове в Берлин наскоро стана ясно, че Бундесверът ще се присъедини към нея. Какво иска до постигне Германия в Босна?

- Кристиян Шмид беше назначен по времето на Ангела Меркел и още тогава стана ясно, че Германия иска да се ангажира по-силно с проблемите в Босна и Херцеговина. Войната в Украйна събуди най-лошите спомени от войната в Босна преди 30 години. Кадрите от Буча ни напомниха за Сребреница. Това оказва влияние върху политиците и у нас. Спомнете си, че Сребреница отключи подкрепата на тогавашния германски външен министър Йошка Фишер за военна намеса във войната. Фишер е представител на иначе пацифистката партия на Зелените, която винаги е била срещу въоръжаването и военната сила. Тогава това беше революционно решение за Германия.

Днес Босна ни напомня, че замразеният конфликт там е риск за сигурността на цяла Европа. От около 10 години Бундесверът не участва в мисията на ЕС. Сега целта е запазването на териториалната цялост на Босна и Херцеговина, която е застрашена заради непрекъснатите провокации на лидера на босненските сърби Милорад Додик. Знаете, той се опитва да отцепи Република Сръбска и е подкрепян от Русия. Ситуацията е много тревожна. През октомври предстоят избори. Затова е необходимо укрепването на мисията с допълнителни 500 души.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Християнин

    148 6 Отговор
    Ще си укрепвате съюза обаче не за сметка на България!

    Коментиран от #28, #83

  • 2 Гадни немски

    124 7 Отговор
    безсрамни изчадия.
  • 3 Патриота 🇧🇬

    132 5 Отговор
    Огледаха се в България, а не гледат измислената държавичка какво прави. Интресите на българите са преди геополитичските интреси на някакви съюзи.

    Коментиран от #60

  • 4 Първокласник

    50 38 Отговор
    Добре де, айдеда ги пускаме ама Европата да даде 100 танка, 20 ф35, и малко пара да се възтановим. Едни 50 милиарда примерно. Нещо такова.

    Коментиран от #66

  • 5 АННА МИЛА

    107 4 Отговор
    ВЕТО за РСМ
  • 6 На таз дофтурка по

    81 3 Отговор
    нам-кво-си дайва родитела от женски пол дайва.
    Много умни анализатори нема що. Оставиха Америка да подпали война и да им раруши икономиката, трънали да дават акъл.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Много добър момент

    83 2 Отговор
    Сега е време македонците да спасят сами себе си и да отстъпят пред българските условия
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Насила хубост

    87 2 Отговор
    не става! Ако това е "проекта" на Олаф,ще издържи по-малко и от "проекта" на дедо му..
  • 12 Философа

    119 3 Отговор
    Европейският съюз не защитава интересите на членовете си, а защитава интресите на кандидат член, това изобщо не съюз и е безмислено да се членува в такъв съюз използвачески съюз .
  • 13 Спасете Охридските магарета

    82 2 Отговор
    Пожелавам на македонските братя успех..отново няма да имаме правителство заради големите им усти и те ще си чакат ветото
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пръц

    39 2 Отговор
    Закривай Македолните Българе!
  • 16 запада си е виновен

    8 61 Отговор
    Петата колона на Потлер е активирана.
  • 17 Проф. Вучков

    66 6 Отговор
    Тая каша с присъединяването на западните Балкани Бойко Тиквата я забърка. И после почна да се увърта за Северна Македония само и само ВМРО да не напуснат коалицията му продажна.
  • 18 Октомври

    85 1 Отговор
    Българите излезнаха виновни, че мекедонците са нагли. Един македонски професор казал, че скитите били македонци и открили Америка 1300 години преди Колум и скити знечело скитници е това искат ЕС да го вземат в съюза.

    Коментиран от #86

  • 19 г-жа Миндер

    64 2 Отговор
    Споко българи с новите ми санкции срещу Русия скоро няма да има ЕС, удържайте фронта срещу ония кви бяха там...., аве другите българи и няма да имате грижи!
  • 20 Историчка

    72 1 Отговор
    Германия ще стане суверенна държава през 2099 г., когато изтича Канцлеракт, подписан през 1949 със срок от 150 години. Германците могат само да правят хубави коли, вурстчета и бира и изпълняват указанията на Вашингтон. Гемания не може да води собствена собственна външна политика, защото няма това право до 2099!

    Коментиран от #29, #79

  • 21 Неразбрали

    76 1 Отговор
    Дебелите глави в Европа не могат да разберат че с такива претенции каквито имат македонците няма нормален българин които да отстъпи..защо нашата дипломация не е дала ясно да се разбере това не ми е ясно..друг е въпроса ако някой евробойци искат да заобиколят собствените си правила или да упражняват натиск предкулисно и задкулисно
    Факт е че от двеста години разни силички в Европа определят границите на балканите и това води само до войни и до много лоши отношения между местните народи
  • 22 Бамбука

    44 4 Отговор
    "Геостратегическите интереси" на България били против присъединяването на Македония към ЕС. Малко по умно, ако обичате.
  • 23 Европа

    57 1 Отговор
    Да се научи първо, че Балканите са в Европа преди нея! Тя забърка кашата на Балканите още след 1878г. заедно с Русия и още повече след ВСВ. Да си признае вината, а не да обвинява БГ!

    Коментиран от #70

  • 24 не може да бъде

    65 0 Отговор
    Щом европейската солидарност се измерва с подкрепата на санкциите срещу Русия значи тази солидарност не струва пукната пара!И не само не струва ,а показва оглупяване и деградиране !
  • 25 Гошо тъпото

    43 0 Отговор
    На следващите избори ще ви сложим кръстче,а след това може и война да си спретнем, защото като ни напъвате няма какво друго да се случи..деградирали и умствено , и физически особи няма как да ни диктуват правилата
  • 26 Стига бе

    73 2 Отговор
    Значи, македонският фашизъм и кражба на история не застрашават целия европейски проект на Балканите, а това правим ние с ветото.
    Брейй,...
  • 27 Съвет

    50 0 Отговор
    Македонците да си поправят учебници и имаме сделка..доказали са че могат да си съчиняват добре не виждам защо това трябва да става световен проблем..още повече че се 70 процента от учениците им въобще не се отъждествяват с това което пише там..все пак са албанци
  • 28 Само напомням

    63 0 Отговор

    До коментар #1 от "Християнин":




    "Д-р Йохана Даймел: Българското вето застрашава целия европейски проект на Балканите"



    Ами, подкрепете СЪЮЗНИКА си България и натиснете РСМакедония!





    🇧🇬
  • 29 Вече нито колите са им хубави,нито ...

    38 1 Отговор

    До коментар #20 от "Историчка":

    Вурсчетата,нито бирата!Само все още германките са като дойни крави!

    Коментиран от #41

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 3.14К

    42 0 Отговор
    Толкова политически вампири, събрани в един исторически момент, никога не е имало.
  • 32 Тот

    40 0 Отговор
    Не мога да разбера Г-н Шолц.След като ходи да ходатайства за дадена държава от уважения към другата трябва да прочете историята След като няма токова действие,това ми говори,че всичко е заради лични интереси или заради интересите на трети страни,но тук не визирам Русия.Русия е само оправдание.
  • 33 Матей

    26 0 Отговор
    Ами като искат ред на балканите да започнат от Сан Стефанския договор,и да обсъждат кой на кого да прави отстъпки..Може и България да отстъпи малко в името на разбирателството
  • 34 го шо

    34 0 Отговор
    това са нашите "приятели", заради които отнесохме плувката при по-предната национална катастрофа (предната е през 90-те на миналия век, да не стават грешки). не разбирам защо ни пробутват мненията им. но защо те не поставят въпроса по правилния начин - че великите макета застрашават "проекта ИМ" на балканите, разбирам.
  • 35 Нещо не

    11 12 Отговор
    ЧУХ Сърбия!!!! Тя е в основата на всичко антибългарско, естествено с горещата подкрепа на Русия!!!!
  • 36 Им бе цилус

    30 0 Отговор
    Йоана Даймел, Вие идиот ли сте?

    Коментиран от #67

  • 37 Гоце Делчев

    43 0 Отговор
    България не трябва да жертва националните си интереси заради абстрактните имагинерни геополитически интереси на Запада! Ветото трябва да остане, докато не бъдат изпълнени поставените от България условия!
  • 38 ЕвропейцитеСтатиститеНаХорорФимЕС

    42 0 Отговор
    Мисля че Европа наистина се управлява от психопати.Концентрацията им в Брюксел и некомпетентноста е видима от всички.Председателката на ЕС Урсула фон дер л..пълен кокондел.Нейната дясна ръка е памперса Борел.А начело на ЕП е една доказана Лезбийка,която иска да е мъж.Една найстина велика Франция,в момента се управлява от един неадекватен Бабофил,който не прави разлика между реалност и желания.Германския канцлер Шолц от окупирана Германия се прави на независим ,но е от породата европейски папагали,който са на хранилка на САЩ.Имам чуството,че европейците са статисти в един хорофилм в който фантастиката има приоритет пред разума.Няма как едно джудже като Осрайна,да победи Русия.Това може да твърди само ПъленИдиот.Европа се изолира напълно от останалия свят и стана за посмешище,като се забелязва синдрома на задоволство, от ритуалното самоубийство,като японски самурай.Само че самурая се самоубива заради чест а Европа от глупост.Сещам се за един шопски виц в който Нане казва"Аз да съм зле ама Вуте да е по зле".Не че ми е жал за осраинците.Те доказаха навсякъде,че не заслужават да живеят в човешко общество,както и техните братя измисленяци македонците.И двете измислени нации са се пръкнали от нищото и крадат история от съседните държави,белким някой помисли че са древни нации,но и това няма как да се случи.Те са обречени на изчезване.Та не разбрах кой кого застърашава.Колкото Осрайна ще победи Русия,толкова и присъствието на Македония ще спаси ЕС от разпад.

    Коментиран от #43

  • 39 мрън мрън

    17 0 Отговор
    Нацисткият възроден съюз се оплаква егаси женките
  • 40 огромен

    5 20 Отговор
    успех за руската пропаганда - разделяй и владей

    Коментиран от #42

  • 41 хахаха

    19 0 Отговор

    До коментар #29 от "Вече нито колите са им хубави,нито ...":

    Ма те полякини ма то германки няма отдавна

    Коментиран от #71

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 фондация "Конрад Аденауер"

    27 0 Отговор

    До коментар #38 от "ЕвропейцитеСтатиститеНаХорорФимЕС":

    Какъв е този икономически съюз, в който за да влезем трябваше да осакатим базиса за създаване на капитал, който е евтината (и чиста!) енергия?

    Коментиран от #77

  • 44 територията

    5 11 Отговор

    До коментар #42 от "смех":

    отдавна е продадена , скоро идват монголите

    Коментиран от #45

  • 45 А стига бе

    21 0 Отговор

    До коментар #44 от "територията":

    Е ти кво предлагаш шиваните немски хомосекшуълс ли да казват кво да става
  • 46 Бруталната атака на ЕС

    30 0 Отговор
    започна. Ще удържим ли

    Коментиран от #57

  • 47 Матей преображенски

    23 0 Отговор
    Напоследък про-дажните управници са наслагали ха-кери- и админи по форумите като цербери на абразурата да трият и заличават публикации ,колчем зърнат нещо по-фрапантно и какво---цензура.
  • 48 Сърбоманите-македонисти

    21 5 Отговор
    Застрашават Балканите с нежеланието си да се европеизират, провеждат прокремълска-просръбска юго-комунистическа политика на омраза и репресии на българския етнос
  • 49 До Йоана Даймел

    24 0 Отговор
    Това НАС нени Интересува!
  • 50 Опонент

    25 1 Отговор
    ✔✔Но знаете ли, не намирам резонен отговор на въпроса - защо една толкова проевропейска страна като България, която по време на европредседателството върна темата за Западните Балкани в ЕС и организира лидерска среща в София, спъва бъдещето на един цял регион заради двустранен спор със Северна Македония за тълкуването на миналото?✔✔
    💥ЕС спира региона. Миналото не е останало там, а се проектира в настоящето - справка БИТОЛЯ. Разделете Албания от Македония и нещата ще си дойдат на място. Защо се инатите? Защото имате бегли и повърхностни познания за барутния регион - Балканите.💥
  • 51 Глупостите

    24 1 Отговор
    На една самозабравила се потомка на нацистите. Докторката да научи историческите взаимоотношения на балканите и тогава да дава оценки. Докато не се запознае с историята на балканите има право да прави оценка само на себе си. Все пак нейните германски съграждани създадоха най-корумпираната партия ГЕРБ и рапространяваха корупцията в България и поддържаха мафията. Не работете с и за германци!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Фърчило

    16 0 Отговор
    Добре де чугунени глави, като влязат всички държави от Европа в тоя ЕС какъв ще му е смисъла тогава
  • 54 сиверт

    8 0 Отговор
    Понякога ми се струва, че американците трябваше да оставят малчугана у берлинско.
  • 55 бягай бе

    7 0 Отговор
    хаймана!
  • 56 Полковник РУМНО

    28 0 Отговор
    Германците отново са застанали зад РСМ, което е много жалко.

    Коментиран от #72

  • 57 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #46 от "Бруталната атака на ЕС":

    Скоро ще видим. То ще се чуе....
  • 58 ЧАЛГАРЯ

    4 6 Отговор
    Нали Това ми Наредиха и Заплатиха.
  • 59 сноу

    11 0 Отговор
    Отстъпили те,пък после настъпили...Я стига с тия от селските вечеринки...Просто седна бай дончо и раздаде няколко червени картона и най-вече на курабийката...За награда засукаха на бай дончо перчема и не му оставиха ден в който да не му измислят нещо с което да се мотоляви...Накрая му спретнаха едни силно демократични избори по пощата и започнаха пак да плетат мрежата..
  • 60 Бахх

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Патриота 🇧🇬":

    Исмислилена държава обаче натовски алеат. Защо нямаше вето за нато. Бг позиция лицемерска катунска патриотична.
  • 61 Обективен

    22 1 Отговор
    А аз предлагам - вдигаме им ветото, но само ако те си признаят, че даваността от 100 години на Ньойския договор е изтекла и си върнем тези територии.
  • 62 Култура миянко

    21 1 Отговор
    Ветото на България застрашава 4 тия Германски ра йх.Дано да има съдбата на третия и да върви по д@ во лите.Щом са толкова загрижени за разширяване,не им е наред работата,а пък и нас нищо добро не ни очаква.
  • 63 12345

    10 0 Отговор
    А нас в Шенген кога?
  • 64 Госあ

    20 2 Отговор
    Референдум за ЕС и НАТО в България ! Задължителен за всички българи с постоянен адрес и местожителство - България. Ето това е демокрация.
  • 65 Ирис

    20 0 Отговор
    Този е паднал от Марс.
    Какъв е този тотален натиск,тази наглост да решават съдбата ни и най най-важното-имаме ли сили да устоим.
    В това интервю има много опити за насаждане на интриги в обществото. Какво значи 63% подкрепят санкциите против Русия и следва едикакво си.
    Не противопоставяйте българите мръсни наглеци и не стъпвайте в България. Дали са 20,30 или 50% това е наша работа.
    Е,драги съфорумци,иде ли време разделно.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Фелшер Йоана Демел

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Им бе цилус":

    Да,много голям,но пък ме интервюрират.
  • 68 Да го обявят официално

    17 0 Отговор
    Обвиняват България, че спира имплантирането на тумор в ЕС. Тия и там са за разстрел.
  • 69 ГОСПОД

    19 0 Отговор
    Абе македонски юруди оти се срамите да се кажувате българе оти санким сте таквия
  • 70 Емо Марков

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "Европа":

    Те ЕС са изключително умни и умно не си спомнят и не чуват. Като гледам май идва момента да гледат умно
  • 71 Емо Марков

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "хахаха":

    Има бе само, че голяма част са с адамова ябълка :))
  • 72 Емо Марков

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "Полковник РУМНО":

    А на времето си ни я дадоха
  • 73 Перо

    24 0 Отговор
    1. Като са обещали приемане в ЕС,преди 20 г.,защо не посмяха да го кажат на гърците 28 г.,да тръгнат 200,000 души към Брюксел? 2. Защо не помагат, стимулират и принуждават кандидатите да изпълняват условията и критериите в кратък срок и да отговарят на изискванията? 3. От къде на къде приемането на определени кандидати трябва да имат приоритет и да стане за сметка на членове на ЕС, в името на ционистки геополитически интереси и фанатични доктрини? 4. Никой не може да ни принуждава да работим против националните си интереси! 5. Всички опити да вдигнем ветото,под предлог на измислени гаранции или решаване на спорните въпроси в преговорните глави е рисково и невъзможно и е капан за БГ! Същите “гаранти”: Макрон, ЕС и Канцлера на Германия бяха такива за минските договори между Русия и Украйна и резултата е налице. “Макетата”,ако имаха намерение да изпълняват договора и условията щяха да ги изпълнят до сега /минаха 4 г./, от къде на къде се мисли,че ще изпълнят договора и критериите, в неопределеното бъдеще,когато едва ли БГ ще има някакъв контрол! Копенхагенските критерии са ясни и ни защитават само сега за предварително изпълнение на БГ исканията и договора!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Хохо секса

    10 0 Отговор
    ЕС да подкрепи България относно Западна България и всичко ще е на шест...
    Директно стават член на Европейския съюз...
    Няма нужда да влизат, ние сме в ЕС.
  • 77 Стратегия

    10 1 Отговор

    До коментар #43 от "фондация "Конрад Аденауер"":

    Съюзът е такъв, че когато дадена страна влиза в него трябва да е слаба икономически, за да си приписва съюза актива, че помага, отпуска средства(разбирай заеми), с които закопава държавата все повече.
  • 78 ГЕС-ПАПО

    5 0 Отговор
    С Историята която си измисля РСМ може да влезе само в България, но и там няма да може защото не спазва договорите за добросъседство!Но вие това го знаете прекалено добре.Незнам защо продължавате да губите ценна енергия за прокарване на исторически лъжи.Ставало дума за руско-сръбска намеса.....ХАХАХА,Ще се отзовете в падащият самолет!
  • 79 Силно

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Историчка":

    се съмнявам. Ще го преподпишат, но с опция за 300 години и така ще го извъртят, все едно, че германците го искат.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 БГ - истина

    4 0 Отговор
    ВЕТО - България не ви е изстривалка скъпи "съюзници".
  • 82 Гост

    3 0 Отговор
    Разделете ги Албанците от Македонците и готово.Защо винаги обвързвате страните?
    Албания ще стартира преговори веднага щом я отделят от РСМ.
  • 83 2020

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Християнин":

    А защо угаждаха на прищявките на гъЛците, а анс ни бият в девета глуха.
  • 84 От страни

    0 0 Отговор
    Толкова много написано че ми омръзна да чета но никъде честно не се казва че се канят да ни го намъкнат....
  • 85 От страни

    1 0 Отговор
    Време е да направим като Путин - една офанзива СВО за "демакедонизация" и присъединяване към България....Айде, юруш...
  • 86 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Октомври":

    Добре поне че не кпазват че те са изкопали Черно море а с изкопаната земята са насипали Кавказките планини, щото украинците ще им се расърдят - те са го копали...
Новини по държави: