Last news in Fakti

13 Юни, 2022 10:19 1 158 10

Турция ще започне нова военна операция в Сирия, но след Курбан байрам

  • турция-
  • сирия-
  • курбан байрам-
  • операция-
  • военна

Прогнозира известният турски анализатор, Абдулкадир Селви

Турция ще започне нова военна операция в Сирия, но след Курбан байрам - 1
Снимка: БГНЕС

Планираната от Турция нова военна операция срещу кюрдски бойци в Сирия вероятно ще започне след предстоящия през юли мюсюлмански празник Курбан байрам, прогнозира известният турски анализатор, Абдулкадир Селви от в. "Хюриет".

Селви се аргументира с факта, че все още не е приключила операцията "Лапа-Ключ" на турската армия в Северен Ирак. По думите му освен това не е завършено и струпването на военни сили и техника за операцията в района на сирийските градове Тал Рифат и Манбидж. Той задава също въпроса дали турската армия ще започне действия в двата сирийски града едновременно или последователно.

Селви напомня думите на президента Реджеп Тайип Ердоган, че Турция може да нахлуе "ненадейно някоя нощ" в Сирия, но отбелязва същевременно, че Турските въоръжени сили няма да започнат действия, без преди това да са завършили подготовките. Според него като ключова дата трябва да се има предвид предстоящият празник Курбан байрам (9-12 юли), тъй като след него "операцията вече няма да е въпрос на дни, а на часове".

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи миналия месец, че Турция ще започне скоро нова военна операция в Северна Сирия, за да се противопостави на терористичните заплахи, които по думите му произтичат от южната граница на страната. Той добави, че целта е да бъдат възобновени усилията за изграждане на дълбока 30 километра зона за сигурност по границата между Турция и Сирия. Ердоган обясни, че според плановете от терористи трябва да бъдат прочистени първо районите по оста между градовете Тал Рифат и Манбидж.

От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия. Офанзивите са били насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), разглеждани от Анкара като сирийско разклонение на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК).


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дъ-Ге

    10 3 Отговор
    Ето така се сменя реторика и се направлява съзнание. Значи нашите бивши поробители водят военна операция, а не война, а пък нашите освободители водели война, а не военна операция. Естествено войната е лошо, но военната операция е друго. Те затова казвам, че рибата се вмирисва откъм главата. Така се промива съзнанието на подрастващите и се настройва срещу братя.
  • 3 !!!?

    2 6 Отговор
    Руско-турската империя като всяка империя без война не може да съществува. Историята е пълна с доказателства !!!?

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Всъщност операцията

    0 0 Отговор
    Ще започне след 16 този месец и ще завърши преди байрама.
  • 6 Червен светофар

    2 7 Отговор
    Турция от 100 години иска да бъде 100% сигурна за ходовете, които прави. Днес няма зелена светлина от великите сили. Така че няма да направи нищо. Тя просто ще лае, за да накара лековерната вътрешна публика да си помисли, че е независима и силна.

    Коментиран от #7

  • 7 Всъщност със светлините

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Червен светофар":

    На светофара се съобразяват т.нар.от теб велики сили. А светлините в последните години ги определя Турция, нещо което те изкарва от кожата ти от яд 🤣🤣🤣

    Коментиран от #9

  • 8 Всъщност операцията

    0 2 Отговор
    Ще започне след 16 този месец и ще завърши преди байрама.......Какво му е нередното на този коментар? Кое не пасва на мисирките?
  • 9 Днешна Турция...глад, мизерия, агония

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Всъщност със светлините":

    нещо което те изкарва от кожата ти от яд
  • 10 Градонаро Гранде

    0 0 Отговор
    Въпрос на тактика е това да ти кажат във всеки един момент можем да те ударим нали и .... правиш все повече грешки и ти изпъкват мислите и кои си. В резултат на което дневно цъфват и връзват по дузина кратуни отвъд границата и турците ги пребират, просто берат си ги без операция. Значи за десетина дена 120.
Новини по държави: