Last news in Fakti

14 Юни, 2022 11:35 1 396 5

Граничар от Таджикистан загина при престрелка на границата

  • таджикистан-
  • киргистан-
  • граничар-
  • престрелка

Един таджикистански граничар загина, а трима бяха ранени при престрелка с киргизстанската гранична охрана

Граничар от Таджикистан загина при престрелка на границата - 1
Снимка: Shutterstock

Един таджикистански граничар загина, а трима бяха ранени при престрелка с киргизстанската гранична охрана, съобщиха пред Ройтерс източници от таджикистанските сили за сигурност.

Според таджикистанските източници и според изявление на киргизстанската гранична охрана престрелката избухнала в района на Кех, близо до таджикистанския град Исфара, където на 3 юни отново имаше подобен случай.

Двете страни се обвиниха взаимно кой пръв е открил огън.

Киргизстан не съобщава за жертви. Двете страни заявиха, че в момента по случая се водят разговори между командирите на граничната охрана на двете страни и местните областни управители.

Това е пореден изблик на насилие по границата между двете средноазиатски държави, които са съюзници на Русия, отбелязва Ройтерс.

Сблъсъците по зле демаркираната между тези две бивши съветски републики са често явление, но понякога те прерастват в пълномащабни военни действия с употребата на тежко въоръжение. И в двете страни има разположени руски военни бази.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Страхлива червена тор

    4 7 Отговор
    Където е руския ботуш е терор и тиня до шия, гнусна паплач
  • 3 копейката

    3 4 Отговор
    Руски стандарти и руски ред. Евразийски ценности.
  • 4 Даааааам

    3 0 Отговор
    Задкулисието е определило следващата "гореща точка". От далече мирише на амерска демокрация. И както винаги в бивши републики на СССР. Сатанягите не могат да дишат от желание да гепят чуждото. Начин на съществуване - паразитизъм.
  • 5 Гггггг

    0 1 Отговор
    Жалко за тези държави и народи. Промениха им писмеността. Пишат и говорят на руски... но пък са тюкски народи. Време е да се разделят от руският фашизъм и да мибат към латиница.