Last news in Fakti

15 Юни, 2022 14:19 1 205 7

Макрон иска да види напредък по въпроса за присъединяването на Румъния към Шенген

  • макрон-
  • румъния-
  • шенген-
  • франция-
  • присъединяване

"Искаме този въпрос да напредне, да се придвижи напред. От толкова години насам Франция е редом до Румъния"

Макрон иска да види напредък по въпроса за присъединяването на Румъния към Шенген - 1
Снимка: БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис заяви след среща с френския си колега Еманюел Макрон, че присъединяването на Румъния към Шенген ще допринесе за укрепването на сигурността на Европейския съюз, съобщава телевизия Диджи 24.

"Проведох изчерпателна дискусия с президента Макрон относно перспективите за разширяване на Шенген и обясних легитимните очаквания на Румъния във връзка с присъединяването. Подчертах, че разширяването на Шенгенското пространство ще допринесе за укрепване на сигурността и устойчивостта на Съюза като цяло и за засилване на конкурентоспособността на единния пазар в полза на европейските граждани", заяви румънският президент на съвместна пресконференция с Макрон.

Той изрази надежда, че Букурещ ще може да продължи да разчита на подкрепата на Франция за деблокирането на процеса на присъединяване към Шенген.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска въпросът за присъединяването на Румъния към Шенген да се придвижи напред.

"Искаме този въпрос да напредне, да се придвижи напред. От толкова години насам Франция е редом до Румъния", посочи той.

Йоханис коментира и неотдавнашните молби за присъединяване към Европейския съюз на Украйна, Република Молдова и Грузия, като подчерта, че според Румъния трите кандидатки трябва да се възползват от оптималната рамка за осъществяване на процесите на реформа и от единен подход в оценката на заслугите и напредъка. "Подчертах важността на един ясен политически сигнал за решимостта на ЕС да се ангажира с партньорите по едно амбициозно проевропейско трасе, което да бъде одобрено от Европейския съвет този месец", отбеляза той.

По отношение на Западните Балкани Йоханис заяви, че е потвърдил подкрепата на Румъния за приемането възможно най-скоро на решение за започване на преговори с Албания и Република Северна Македония за присъединяване към ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345

    7 0 Отговор
    А нас кога мосю Макарон.

    Коментиран от #3

  • 2 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Макарончо си бучи Война на Балканите и тва си е краварско де.
  • 3 Горно Уйно

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "12345":

    И вас и вас, ама първо оняз.
  • 4 Мон повра ами

    1 3 Отговор
    Не им давай празни надежди Макрон ,всичко върви към разпад той кандидати търсил
  • 5 цъ цъ цъ

    1 4 Отговор
    макарон ли си къв си не те знам - ама оди целувай оная бабичка под мишниците, белким се заситиш - тинак мазен. Власите не са като нашите - подлоги и то от най мзаните
  • 6 Соломон

    2 2 Отговор
    Франция е сред 20-те НАЙ-ЗАДЪЛЖЕНИ държави в СВЕТА, откакто "прие" ЕВРОТО и се ОТКАЗА от собствената си НАЦИОНАЛНА ВАЛУТА !

    В този списък на 20-те най-задължени в света държави са :

    Гърция, Италия, Португалия, Испания, Франция, Белгия и Кипър !

    Сега същите ни "подканят" ЛИЦЕМЕРНО да "приемем" ЕВРОТО, тоест да се ОТКАЖЕМ от БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ!

    А, България в момента е една от най-малко задължените държави в СВЕТА !

    "България е в топ 20 на страните с най-малък държавен дълг в света" - публикация в интернет

    Коментиран от #7

  • 7 задлъжнели ама

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Соломон":

    средния французин взима четворна заплата на средния българин - ТОВА МЕ ИНТЕРЕСУВА МЕНЕ.
Новини по държави: