Last news in Fakti

17 Юни, 2022 09:01 808 5

И в Кипър са разтревожени от инфлацията

  • кипър-
  • инфлация-
  • безнес-
  • фискалният съвет -
  • помощ

Фискалният съвет на Кипър: Мерките за подкрепа следва да бъдат насочени към малките и средните предприятия и уязвимите групи от населението

И в Кипър са разтревожени от инфлацията - 1
Снимка: Shutterstock

Фискалният съвет на Кипър препоръча на кипърското правителство да бъде особено предпазливо по отношение на публичните финанси поради повишените рискове, които могат да се запазят във времето, като изрази мнение, че мерките за подкрепа следва да бъдат насочени към малките и средните предприятия и уязвимите групи от населението, а не към всички.

"Обхватът на фискалната политика не е неограничен, а бюджетните мерки са колкото контрапродуктивни, толкова и неефективни и разточителни, въпреки тяхната популярност", заяви съветът в своя междинен доклад, публикуван в четвъртък.

Съветът прецени, че след нахлуването на Русия в Украйна "инфлационният натиск и натискът върху заетостта ще продължат, като в същото време следва да се очаква повишаване на някои от показателите за неравенство".

Според Кипърския фискален съвет сегашната икономическа обстановка не предполага висок фискален риск, а контролът, упражняван от Министерството на финансите, на този етап не поражда основания за безпокойство, като същевременно отбелязва, че "при сегашните обстоятелства фискалната политика стимулира растежа и инфлацията в една и съща посока, като мерките за облекчаване и фискална подкрепа са инфлационни, а дефлационните мерки - рецесионни".

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чочо

    4 0 Отговор
    Да ви пратим Бойко Борисов.
    Той тия инфлации ги оправя от раз!
  • 2 Ефросина Е.Банева

    3 0 Отговор
    71 % ще стигне в Кипър. Няма страшно
  • 3 Даааааам

    1 0 Отговор
    Участвахте ли в ковид заигравката? Е сега ще си сърбате бъркоча. Да бяхте мислили, а на да се праЙте на солидарни.
  • 4 ГавРошавия

    0 0 Отговор
    Шефе гладни сме
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    като страна от ес,инфлацията у нас в бг е прекалено висока.Ако донякъде има причина,напечатаното през ковида и донякъде войната,това би трябвало да се отрази,като средна инфлация за ес,а тя е двойно по голяма в момента........тенденция до края на годината да се отиде на 3 пъти над средната за ес....Тук задължително трябва да се регулира от държавата.В момента инфлацията в бг сравняема е само с руската......Но русия е под санкции,а ние не......