Last news in Fakti

17 Юни, 2022 13:47 3 141 32

Ковачевски: Най-лесно е да се говори за история

  • рсм-
  • ковачевски-
  • история-
  • балкани-
  • икономика

Най-трудно е да се говори с гражданите за икономиката, защото тогава се обещава и гражданите имат очаквания за по-добър стандарт на живот

Ковачевски: Най-лесно е да се говори за история - 1
Снимка: БГНЕС

„Обикновено дискусиите на Балканите са за миналото и историята и има политици, особено от съседни държави, които обичат да говорят на теми от историята и това са най-лесните теми за разговор, защото когато говорите за история с гражданите, всъщност нищо ти им обещавате. Най-трудно е да се говори с гражданите за икономиката, защото тогава се обещава и гражданите имат очаквания за по-добър стандарт на живот. Ще говоря за настоящето и плановете за бъдещето, за всичко, което ние като държава в сътрудничество със страните от региона и нашите стратегически партньори реализираме с една единствена цел - икономическо развитие и по-добър стандарт за гражданите“, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който днес е основен лектор на Преспанския форум за диалог на сесията „65 години след Римското споразумение: напълно икономически реконструирана и интегрирана ли е Европа?“

Ковачевски акцентира на хармонизирането на законодателството на страната с това на ЕС, прилагането на стандартите за структурни реформи, регионалната инициатива „Отворени Балкани“ и нейните икономически ползи, както и интеграцията на региона в ЕС и единния пазар на съюза.

„Направихме много, взехме трудни решения за членство в ЕС и НАТО, за по-добро бъдеще на гражданите. Членството в НАТО е постигнато. Поради блокада Европейският съюз не изпълнява обещанията си, въпреки че има широката подкрепа на страните-членки. Продължаваме да работим по европеизацията на цялостната система в страната, прилагаме европейските демократични и социални ценности у дома. Ние сме част от европейското семейство и споделяме едни и същи ценности. Нашият ангажимент за членство в ЕС е ясен още от обявяването на независимостта на страната. От 2005 г. сме страна кандидатка за членство, а преди 20 години беше подписано Споразумението за асоцииране, което предвиждаше то да бъде постигнато след десет години. Въпреки че тази времева перспектива не е постигната, Споразумението за асоцииране все още е единствената правна рамка, която определя отношенията между двете страни и която допринася за икономическата и политическа стабилност на страната за консолидиране на демокрацията и върховенството на закона", каза в изявлението си Ковачевски.

По думите му 65 години след подписването на Договора от Рим повече от ясно е, че трябва да бъде изпълнено обещанието за интегриране на Западните Балкани.

В този панел от форума, който се провежда от вчера в Охрид, се очаква да говорят сръбският премиер Ана Бърнабич и председателят на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу.

В следобедните часове ще се проведе и панелът „Западните Балкани - управление в бурни времена“, участие в която ще вземат вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Боян Маричич и специалните пратеници на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, на Обединеното кралство -Стюарт Пийч, на Германия- Мануел Сарацин и на Австрия - Йоханес Айгнер.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 За история

    40 0 Отговор
    Каквато вие нямате,е добре да не говорите.
  • 3 Стрелата

    39 0 Отговор
    За вас е лесно имате 70 г история Тва е.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    25 0 Отговор
    Ковачев...човек без история,не е нормален...направете си заключението..После идва благоденствието..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пешо от блока

    33 0 Отговор
    Вашата история е много лесна за запомняне, започва от 1991 г и е около 1 печатна страница.
  • 8 1111

    17 0 Отговор
    Няма да е много лесно, защото с Гърция си говорихте за история повече от 10 години. А нашия бившия от история не разбира, затова и разговорите за история са под кривата круша.
  • 9 Реалист

    22 0 Отговор
    Към Вас винаги трябва да се задава един исторически въпрос:в кой международен документ,кога и къде се споменава за държавата Македония!?

    Коментиран от #29

  • 10 БГ - истина

    23 0 Отговор
    Нещо шивофренично има във вашите твърдения уважаеми Ковачевски. За коя история говорити вие, щом е толкова лесно. Искате да обедите целия свят, че българската история е македонска и ние на тава да кажем "ДА". Еми как да стане? Вашата история е като фентази книжка.
  • 11 Лесно е

    25 0 Отговор
    Албанеца показа на света че я знае! Ето го президента на западна България!😂😂😂😂😂
  • 12 Пенчо

    15 0 Отговор
    Момче пита баща си: Тате кое е по-старо - яйцето или кокошката? Македонецът сине отвърнал бащата.
  • 13 Ние нямаме зор

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "маке":

    Крадците на историята имат! Я виж кой е 9-я император на македонците, и ела пак да се перчиш!
  • 14 Георге Джордж Атанасовски

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "маке":

    Само слънцето е по-старо от Макадания и само макаданците са произлезли от татарите!Амин!

    Коментиран от #16

  • 15 Патриота 🇧🇬

    23 0 Отговор
    Измислените македонци в ЕС само в случай, че няма да е за сметка на бг интресите иначе НЕ.
  • 16 БГ - истина

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "Георге Джордж Атанасовски":

    Да, разбира се вие сте от ерата преди динозаврите. То и в библията го пише.
  • 17 пппп

    19 0 Отговор
    Ами разбира се, че е най лесно да се говори за история, защото това е точна наука, но Вие РСМакедония нямате история по дълга от 70 - 80 години, тогава ,а коя история да говорим!
  • 18 Харвардски

    9 0 Отговор
    Тъпанарец благ.
  • 19 Добре г-н Ковачевски

    11 0 Отговор
    Щом за история няма да говорим,дайте да говорим за ИКОНОМИКА!.Та, какво става с коридор N8?
  • 20 Нема,оти

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "маке":

    нема и ни еден представител на соседна държава!.И тях ли не ги броим за ора?Нищо,па Вие си лайте,кучето си лае,керванът си върви,времето си тече и слънцето залязва....като залязва и европейската перспектива за Македония.Тя няма да води преговори преди Сърбия,оти това сакат господарите Ви от Москва и Белград!

    Коментиран от #24, #32

  • 21 джаич

    5 2 Отговор
    Историята се пише от победителите и рядко съвпада с действителността , фактите и истината. По същество историята е версия субективна , необективна на която трябва да вярва стадото за да може добре да се управлява от овчаря. А овчаря трябва да се грижи за стадото , да го стриже , дои и когато се налага да заколи някоя овца и да я изяде .Така е според Херодот от Халикарнас бащата на историята и баща на всички лъжци . 6 000 години нищо ново под Слънцето на Вергина !!!

    Коментиран от #25

  • 22 Завинаги жълт

    8 0 Отговор
    Ковачевски, какво стана с "царот на Македонията", дето го бяхте довели от Пакистан? Питам за един приятел
  • 23 Завинаги жълт

    11 1 Отговор
    Абе, що се инатите? При знайте си-живеете на земя, която е била българска и говорите език, който български диалект. А иначе може да си вярвате колко сте "антички"
  • 24 БГ - истина

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Нема,оти":

    Разбирам те прекрасно, защо ли нямам нужда от превод. Няма да те обеждавам, вие сами ще стигнете до истината. Мир братя!
  • 25 калабако

    2 14 Отговор

    До коментар #21 от "джаич":

    Им го кажа многу арно на источната соседка со азиjатско порекло на плЯчкаши и аjдуци доjдени на овоj простор што се нарекува Македонски полуостров ! Фала друже !

    Коментиран от #30

  • 26 дядо ти

    9 1 Отговор
    Не си преписвайте нашата история, а вашата е след 1945 година, за нея си говорете и си е изучавайте, само така може да станете Европейци, като забравите Българската история, иначе трябва да се наричате гордо, БЪЛГАРИ.
  • 27 таке даскалот

    8 0 Отговор
    Абе , вие история немате , ама това не ви пречи да говорите и най-вече да крадете чуждата и да я представяте за своя !!! " Сите ви знаят какви сте "юнаци " !!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Емо Марков

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Ние ги признахме първи. Това е първият документ за тях като държава
  • 30 Емо Марков

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "калабако":

    Сложих ти + неволно. Македонците са били гърци. Щом сте такива говори и пиши на езика гръцки защо пишеш на Български?
  • 31 Мая

    5 0 Отговор
    Напротив трудно се разговаря за история когато я нямаш.
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Нема,оти":

    КОНФЕДЕРАЦИЯ С БЪЛГАРИЯ и на часа са в ЕС???
    Дeбeлa глaвo мaкeдoнcкa, МAКEДOНEЦ МOЖE ДA CИ EДИНCТВEНO КAТO БЪЛГAРИН, инaчи cи "фирoмeц", "бюрмaнeц", a ceгa гърчeтaтa тe нaпрaвихa "СЕВЕРНЯК"!...a бe мaкeтa,..., виe cтe инaт, нo и ниe cмe инaт, зaщoтo cмe eднo и cъщo...В Бългaрия нямa фaмилия кoятo дa нe e cвързaнa c Мaкeдoния пo кръвнa връзкa или пo cвaтoвcтвo, а доста и с ГРОБ!
Новини по държави: