Last news in Fakti

22 Юни, 2022 17:17 1 657 16

Албания продължава да внася руска пшеница

  • албания-
  • русия-
  • руска-
  • пшеница-
  • складове

Това предизвиква опасения, че част от закупените партиди може да са откраднати от украински складове

Албания продължава да внася руска пшеница - 1
Снимка: Shutterstock

Албания е продължила да внася големи количества руска пшеница след началото на войната в Украйна, което предизвиква опасения, че част от закупените партиди може да са откраднати от украински складове, съобщава информационният сайт „Екзит“.

Сърбия, съюзник на Москва, и Русия продължават да бъдат най-големите доставчици на пшеница в страната въпреки твърденията, че търговците на едро се опитват да диверсифицират източниците си.

Данни за албанската външна търговия показват, че през първите пет месеца на годината Албания е внесла 27 процента от общите си доставки на пшеница от Русия. Между януари и май тези количества са 105 хиляди тона, което е малко по-малко от същия период на 2021 г.

Данните на албанския статистически институт показват, че от началото на инвазията до края на март внесеното количество се е удвоило до 20 хиляди тона. Това е било компенсирано от леко намалените стойности през следващите месеци, но страната продължава да внася значителна част от пшеницата си от Русия.

Сърбия остава най-големият доставчик на пшеница в Албания с 47 процента. Данните показват, че лекият спад на вноса от Русия е компенсиран със сръбски доставки.

Албанското правителство и митници казват, че вносът на пшеница не е в обхвата на санкциите на ЕС, към които Албания се присъедини.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    25 1 Отговор
    Ами да, да не внася смески за крави
  • 2 Ще ядат

    29 0 Отговор
    хляб на зима !
  • 3 А защо

    25 1 Отговор
    да не внася ма Симоно, а? Нали си плаща.
  • 4 Сандо

    13 3 Отговор
    Няма да видят ЕСъ-то,щом не спазват спуснатите директиви.

    Коментиран от #14

  • 5 Tутанкамон

    1 23 Отговор
    Тя пшеницата не е руска ,а украинска,руснаците крадат и продават,а албанците щели да стават европейци,може би като купуват краденото

    Коментиран от #11, #13

  • 6 Рама, натовецо-американофил

    12 0 Отговор
    Кво праЙм, бе мен, спазваме ли санкции
  • 7 Соломон

    14 0 Отговор
    Битката за Африка: САЩ изнудват континента
    ------------------------------------------------------------------
    "Съединените щати разглеждат законопроект HR73-11, озаглавен уж „За противодействие на злонамерените дейности на Русия в Африка“, който предвижда налагането на пакет от санкции на африканските правителства и служители, които си сътрудничат с нашата държава. Застаряващият хегемон тръгва към открито изнудване с една цел - да „ДРАЗНИ“ Русия."

    САЩ са решили да ДРАЗНЯТ Русия, докато не ПРЕДИЗВИКАТ Трета Световна Война !

    Държавите, които ПРЕТЕНДИРАТ, че са СУВЕРЕННИ, трябва да ОСТАВЯТ САЩ и Русия САМИ да се ОПРАВЯТ, без да се месят във взаимоотношенията им, понеже САЩ водят света към Трета Световна Война !
  • 8 В.В.П.

    15 0 Отговор
    Ауууу,,голямо престъпление..Стойте гладни .!.Моне би ,и сащ продава сирийски и иракски краден петрол.Ама янките пълнят на колонката..Окрайна е на запад от Днепър .Това е границата Киев си остава там ..Радвайте се Укри..!.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дъ-Ге

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Tутанкамон":

    И от какво точно разбра, че била украинска??? Да не си видял бандерол??? Укрите си изгориха пшеницата на склад в Мариупол. Другата си е в селскостопанската част. И тази в Мариупол не е украинска, донбаска. И колко произвеждат украинците и колко руснаците като количество по отделно се пита в задачката.
  • 12 екзит

    4 1 Отговор
    Ми да не купува, като е толкова честна тази Арбания. От много честност излъга и ЕС за санкциите, а драпа за членство.
  • 13 Дъ-Ге

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Tутанкамон":

    Гледай новини!! Руснаците крадат прашките на украинките от простора, лаковете за нокти, фибите и шнолите от баните. А. И танкистите товарят перални през люковете на танковете. Нищо че люковете са 50 санта диаметър, а пералните са 60 санта квадрат. Ако мислиш, че само с 10 санта не излиза сметката, значи с математиката не си на ти. 60 санта квадрат не влиза в кръг с 60 санта диаметър. Но троловете си тролят, а въпроса е дали има и немислещи да вярват.

    Коментиран от #16

  • 14 1957

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    ЕС ще те храни през зима?
  • 15 Хахаха

    2 0 Отговор
    В Украинските складове мизерно количество пшеница. Вземете я и по пътищата на оръжие, което доставяте на укрите, изнесете от Украйна.
  • 16 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Дъ-Ге":

    Путин каза и е прав: русофобската пропаганда е само за неграмотници.
Новини по държави: