Last news in Fakti

23 Юни, 2022 14:07 1 701 20

Гърция предлага краен срок за приемане на Западните Балкани в ЕС

  • гърция-
  • западни-
  • балкани-
  • ес-
  • интеграция

Гръцкият премиер ще препоръча 2033 г. като краен срок

Гърция предлага краен срок за приемане на Западните Балкани в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Гърция ще препоръча определянето на 2033 г. като краен срок за завършване на процеса на присъединяване на страните от Западните Балкани. Това ще стане на Европейския съвет, който се провежда днес, каза премиерът, Кириакос Мицотакис, при пристигането си за срещата в Брюксел.

"Гърция стои на страната на Западните Балкани, като най-голямата икономика в региона, като страна, която е пожънала ползите от присъединяването към европейското семейство. Тя ще подкрепи Западните Балкани в стремежа им да станат членове на Европейския съюз", каза той пред журналисти.

"Знаем, че за тези страни процесът е труден... Моето мнение обаче е, че е много важно да се предложи конкретен срок, за да може този процес да бъде завършен. Моето предложение към Европейския съвет е този важен срок да бъде през 2033 г., тридесет години след срещата на върха в Солун, така че Западните Балкани и техните граждани да знаят, че в края на този дълъг процес те наистина могат да очакват с нетърпение да станат членове на европейското семейство."

Още на 10 юни гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Европейският съюз трябва да предложи интеграцията на всичките шест нации от Западните Балкани в ЕС до 2033 г. - нещо, което той нарече "смела, но необходима стъпка", предава Ройтерс.

Нахлуването на Русия в Украйна придаде ново усещане за неотложност на необходимостта от обвързване на Черна гора, Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово към 27-членния ЕС, отчасти за противодействие на нарастващото руско и китайско влияние в региона. Обвързването може да включва пълноправно членство или алтернативна общност.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    15 1 Отговор
    ЕДИ РАМА НАРЕЧЕ БЪЛГАРИЯ,ПЪЛЕН ХАОС И ПОЗОР !!!
  • 2 ДА ИЗМЭТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    28 0 Отговор
    Макетата имат още 11 години, преди да клекнат...
  • 3 Абе

    24 2 Отговор
    И твоето време идва американска подлого.Като наш Кирчо,ще излетиш и ти.
  • 4 аааааа

    37 0 Отговор
    Интересно предложение. Само едно ми е чудно, защо преди това когато бяха блокирали макетата за 20 години докато не им изпълнят изискванията, не се сетиха? Или след като си оправиха нещата дай да покажем колко сме големи и великодушни.
    Всеки гледа да си оправи неговите неща, а само когато ние искаме тогава да го духам...е.
  • 5 Карлсон на покрива

    30 1 Отговор
    Значи макетата си прекръстиха държавата, заради Гърция, а за нас, които сме им дали толкова много - ни палят знамето. Да връщат 100-те танка в парична стойност, крадци на език и история.

    Коментиран от #13

  • 6 факт

    21 1 Отговор
    2033 година няма да има такъв съюз!
  • 7 Соломон

    23 1 Отговор
    Ние БЪЛГАРИТЕ тогава ИСКАМЕ Македония, да се НАРИЧА МАКЕДОНИЯ, а не Северна Македония !

    За нас БЪЛГАРИТЕ Македония се пада ЗАПАДНА, затова по добре да си я наричаме САМО МАКЕДОНИЯ !

    Гърците, ако искат да приемат МАКЕДОНИЯ и през 2033 г. !

    Коментиран от #8

  • 8 Ицето

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Соломон":

    ОКРЪГ МАКЕДОНИЯ.
  • 9 супер

    11 1 Отговор
    Да приемем гръцкото предложение и 10г. вето за Македония!
  • 10 Иван

    2 13 Отговор
    Америка иде, а вие Блгарите сте на колена! God bless the USA!

    Коментиран от #12

  • 11 Българските турци

    13 2 Отговор
    Правят впечатление думи като "присъединяване" и "интегриране " които са станали класика в терминологията на колонизаторите !...Западните Балкани до 2033 дано успеят да проумеят че ЕС е клопка капан за източното православие , заложен още от времето на Първият кръстоносен поход...Ако този капан "щракне" 2033 ще е година на гибелта на източно православната църква ! ! !

    Коментиран от #20

  • 12 Иван, Иванеее,

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    знаеш, какво да хванеш.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тези много почнаха да се вживяват..

    10 1 Отговор
    В големи дипломати!Ветото ще бъде до 2033 година,а гърците ще ходят да си вадят паспорти в Анкара....И ние имаме право на глас....
  • 15 Зеус

    10 1 Отговор
    Днешните варвари които са дошли от Азия и в момента живеят в Гърция не са потомци на Древна Гърция. Това може да се разбере много лесно от древно гръцките статути. Нито по външен вид си приличат, нито по цвета на кожата нито по стил на косата.
  • 16 Българските турци

    2 1 Отговор
    Преди 600 години по историческо стечение на обстоятелствата и поради традиционната толерантност на Османското тълкуване на исляма в империята Източно православната църква успя да просъществува до наши дни! За съжаление които отново са черни дни...защото бушува братоубийствена война между православни ...и в която други православни подклаждат огъня подпален от римомокатолическия сатанизъм ! ! !
  • 17 дзверо

    2 0 Отговор
    Най-добре към 2043 г., ако Човечеството въобще съществува тогава, че на Земята й разказваме играта!
  • 18 Българските турци

    0 0 Отговор
    Омаломощиха Ви близо стотина години с тоталитарния Атеизъм и сега Ви довършват окончателно...Като надгробен камък и исторически артефакт за православното християнство ще остане църквата "Света София" украсена с минаретата на джамията " Айа София" в Истанбул ! ! !
  • 19 кумчо вълчо

    1 0 Отговор
    НЕ СЕ ОБАЖДАЙ МНОГО ЧЕ С ЕРДОГАН ДА НЕ ТЕ ИЗТРИЕМ ОТ КАРТАТА НА СВЕТА И БЕЗ ТОВА ТИ Е НАБРАЛ МНОГО И ЩЕ СИ ВЪРНЕМ ЕГЕЙСКИЯ ДЯЛ ЗАГРАБЕН НАБЪРЗО
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: