Тема: Украйна

24 Юни, 2022 12:30 2 737 15

Зеленски уволнява шефа на Службата за сигурност на Украйна

  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • службата за сигурност на украйна (сбу)-
  • иван баканов

Президентът на Украйна Володимир Зеленски възнамерява да отстрани от поста ръководителя на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов

Зеленски уволнява шефа на Службата за сигурност на Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски възнамерява да отстрани от поста ръководителя на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов. Това съобщава в. "Политико", позовавайки се на четирима служители, близки до президента, и на дипломат от западна страна, съветвал Киев относно реформите, необходими за модернициране на СБУ.

Причината за уволнението е непрофесионализмът на Баканов и фактът, че някои високопоставени служители от неговата служба са напуснали постовете си след началото на войната.

Източниците на изданието твърдят, че Зеленски планира да замени дългогодишния си приятел и бивш началник на кабинета с човек, който е по-добре запознат с работата на службата.

Осигуряването на плавен преход при смяната обаче може да е трудно, тъй като войната продължава. Близък до украинския президент твърди, че той се тревожи от перспективата да уволни някого от най-близкото си обкръжение.

В момента голяма част от ежедневните операции на СБУ се извършват от кабинета на президента и от хора, които "все още са в добри отношения" със Зеленски и ръководителя на кабинета му Андрей Ермак.

Назначаването на 47-годишния Баканов на настоящия му пост през 2019 г. беше критикувано от опозиционните партии, които заявиха, че той не е способен да оглави разузнавателната служба на Украйна.

След началото на войната той получи критики от правителството и парламента, че не е реагирал адекватно на руската военна операция и не е издал правилни заповеди на подчинените си - над 30 000 души.

Изключително сме недоволни от работата му и работим върху това да се отървем от него, заяви служител, близък до Зеленски. Не сме доволни от мениджърските му умения, защото сега са необходими умения за управление на кризи, които според нас той не притежава, поясни той.

"Политико" пояснява, че става дума не само за Баканов, но и за решението на бившия ръководител на дирекцията на СБУ в Херсонска област Сергей Криворучко да нареди на служителите си да напуснат Херсон преди нападението на руските военни, в противоречие с разпореждането на Зеленски.

"Много от ръководителите на регионалните отдели на СБУ се държаха много странно. Някои избягаха. Един човек в Чернигов, например, подпали цяла сграда на СБУ без причина, просто защото не е имал време да изнесе всички документи", разказа източникът пред изданието.

СБУ разполага с над 30 000 служители, което е седем пъти повече от британската контраразузнавателна служба MI5 и малко по-малко от ФБР на САЩ (35 000 служители). От години украинската служба е обвинявана в злоупотреба с власт и корупция, а многобройните опити за реформирането ѝ са неуспешни.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    32 2 Отговор
    За Кога бе палавник? Бухахаххаха Толкова Палав нацист еврейн ей!
  • 2 Скоро и него ще го

    30 2 Отговор
    освободят

    Коментиран от #3

  • 3 мм даа

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "Скоро и него ще го":

    със отвор между очите
  • 4 Механик

    31 2 Отговор
    Когато Путин уволнява някой генерал, пресата тука полудява и го нарича страп и деспот.
    Когато зеления папагал уволнява, то той е демократичен и умен водач.
    А истината е, че когато някой не си върши работата, то на негово място трябва да дойде някой, дето си я върши. И няма разлика дали Путин или Зеленски уволнява.

    Коментиран от #6

  • 5 Андро

    1 20 Отговор
    Правилно. Никаква милост към предателите.
  • 6 Монтьор

    23 1 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Къде видя демокрация в Украйна?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 без думи

    13 1 Отговор
    "...и на дипломат от западна страна, съветвал Киев относно реформите, необходими за модернициране на СБУ."
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дрън дрън

    13 0 Отговор
    Късно се усетиха че е бъкано с хора на противника,други явно са се преориентирали където духа вятъра.Всички си спасяват задниците.Като един мой голям приятел еврейн който казва,сега сме с говедарите,ма ако видим че русия става силна отиваме с тях .
  • 14 Акцент върху цитата

    11 0 Отговор
    " хора, които "все още са в добри отношения" със Зеленски" ха ха ха, колко още ще бъдат в добри отношения, това и Зеленски не знае...
  • 15 Никой

    1 0 Отговор
    Голям праз кой щял да уволни.
Новини по държави: