Last news in Fakti

26 Юни, 2022 19:19 2 649 18

ЕС с предпазлив отговор за забраната на руското злато и тавана на цените на петрола

  • ес-
  • предпазлив-
  • забрана-
  • руско злато

"Що се отнася до златото, ние сме готови да навлезем повече в детайлите и да проверим дали е възможно да се насочим към златото по начин, който би бил насочен към руската икономика, а не по начин, който би бил насочен към нас самите", посочи Шарл Мишел

ЕС с предпазлив отговор за забраната на руското злато и тавана на цените на петрола - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Европейският съюз даде предпазлив отговор в неделя на плановете на други членове на Г-7 да се забрани вноса на руско злато и посочи, че се нуждае от повече сигурност, преди да подпише инициативата на САЩ за ограничаване на цената на руския петрол, предаде Ройтерс.

Лидерите на Г-7 се събраха в Южна Германия за тридневна среща на върха, предназначена да покаже техния обединен отговор на инвазията на Русия в Украйна.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел беше предпазлив относно плана на Великобритания, САЩ, Япония и Канада за забрана на вноса на новодобивано или рафинирано (пречистено) руско злато.

Миналата година Русия е изнесла злато за близо 15 и половина милиарда долара като 90% от износа отиват в страните от Г-7, предимно Великобритания. А от началото на войната богатите руснаци купуват кюлчета, за да намалят финансовия ефект от западните санкции, допълват от БНР .
"Що се отнася до златото, ние сме готови да навлезем повече в детайлите и да проверим дали е възможно да се насочим към златото по начин, който би бил насочен към руската икономика, а не по начин, който би бил насочен към нас самите", посочи Мишел, цитиран от Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет обаче потвърди, че се работи за затягане на санкциите и обвини Русия, че използва храните като "тихо оръжие за война":

"Със страните от Г-7 имаме обща цел да спрем кислорода на руската военна машина като в същото време се погрижим за нашите икономики и тези на партньорите ни."

ЕС, който планира да забрани вноса на по-голямата част от руския петрол от края на годината, също има резерви относно настояването на САЩ за широкодоговорен таван на цената на руския петрол, за да се ограничат енергийните приходи на Москва.
Ценовият таван може да сработи чрез механизъм за ограничаване или забрана на застраховка или финансиране за доставки на руски петрол над определена сума. Това би могло да предотврати разпространението на негативните ефекти върху държавите с ниски доходи, които се борят с високите разходи за храна и енергия.

Шарл Мишел каза, че лидерите на Г-7 ще обсъдят технически механизъм, който има ефект на "таван на цената на петрола" чрез услуги, свързани с петролното и експортното застраховане.

"Аз съм внимателен и предпазлив, готови сме да навлизаме в детайлите. Готови сме да вземем решение заедно с нашите партньори, но искаме да сме сигурни, че това, което решим, ще има отрицателен ефект върху Русия, а не отрицателен ефект за нас самите“, каза Мишел.

Франция призова за поставяне на горна граница в цената на петрола. Целта е да бъде притисната Русия, която в момента се възползва от рекордните цени на черното злато, въпреки европейското ембарго, обясниха от кабинета на френския президент Еманюел Маклон.

Първоначалната идея бе на Съединените щати, но според администрацията на Байдън таван върху петрола могат да наложат големите страни консуматори. През последните месеци обаче стана ясно, че Китай и Индия са увеличили драстично вноса на руски петрол и подкрепа от тях за затягане на санкциите е трудно да се очаква.

Според Париж цените на петрола могат да бъдат ограничени чрез разбирателство с производителите от картела ОПЕК Плюс.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БИЛИ

    91 2 Отговор
    ЕВРОГЕНДЪРИ ЗЛАТОТО НЕ МУХЛЯСВА ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС
  • 2 Чичо Дончо каза

    74 2 Отговор
    Урсула на съд.

    Коментиран от #12

  • 3 Плашимир

    52 0 Отговор
    Е са е момента да излиза коментар от типа: Хаха, ха ха ха и усмивчици!
  • 4 Хихи

    74 3 Отговор
    Циркаджии. Руснаците ги гледат и им се смеят.
  • 5 Минувач

    54 0 Отговор
    Парен, каша духа!
  • 6 защо

    87 2 Отговор
    васи наглеците - купувач щял да казва колко е цената на продавача - смех
  • 7 12345

    76 3 Отговор
    Швабите вече минават на дърва, спират да се къпят за да пестят енергия. Жалка работа.
  • 8 бтр

    67 0 Отговор
    Европа да не е намерила нови находища на газ и петрол, които сега тайно изгражда , за да ни говори , че и трябва малко време за да се откаже окончателно от руския внос ? То ббива да лъжеш , бива , но за тези няма граница . Това е някаква секта .
  • 9 Колониална хроника

    44 1 Отговор
    Вече не разбираме указанията, които ни се дават под формата на инициативи
  • 10 МирО

    47 1 Отговор
    Почват да стоплят от къде духа вятъра
    и че срещу него нетрябва да се пикае.
  • 11 Пешо

    35 1 Отговор
    И какво, събраха се едни ,,умници" от Г7, за да решат, че нищо не могат да решат. Смях в залата, бурни ръкопляскания. Смешници. Те като не купуват петрол, всички останали ще купуват. Това все още е една от най търсените стоки в света, а Русия е най-големия производител в света.

    Коментиран от #17

  • 12 товарищ Путин В.В.

    24 1 Отговор

    До коментар #2 от "Чичо Дончо каза":

    Вчера пих водка "сълзите на зеленски". Много е хубава. Сега чакам "сълзите на урсула фон дер лайен" и ще се накова мноо яко.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Отряд1

    20 0 Отговор
    Кислорода на руската военна машина…
    Спре ли, с Европа и светът е свършено! Русия не ложе да падне, татуирайте си го!
    Свят без Русия не съществува!
    Знаете ли какво е ядрена зима?

    Коментиран от #18

  • 15 Ехо

    19 0 Отговор
    Ще слагат таван на петрола заради бедните страни/може би заради тях самите, това което крадоха като колонизатори започна да свършва/. Да им помогнат финансово, това поне зависи от тях, или да наемат Киро и Лена, ще им намерят четири пъти по евтин петрол, както на нас четири пъти евтин газ.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Перо

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пешо":

    Кръвосмешението в ЕС не прощава!
  • 18 Военна машина.....XAXAXA

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Отряд1":

    Теоретично Знаем,практически НЕ,лошото е че ще "настъпи" само във вашият раьон!
Новини по държави: