Last news in Fakti

28 Юни, 2022 11:33 768 6

Албания не може да си позволи самолети за борба с горските пожари

  • албания-
  • пожари-
  • мерки-
  • самолет-
  • борба

Заяви албанският министър на отбраната, Нико Пелеши

Албания не може да си позволи самолети за борба с горските пожари - 1
Снимка: Shutterstock

Албания не може да си позволи да купи и поддържа самолет за борба с горските пожари, заяви албанският министър на отбраната, Нико Пелеши, говорейки пред парламентарната комисия по сигурността вчера, съобщава сайтът Екзит.

Опозиционни депутати попитаха Пелеши за способностите на страната за борба с пожарите, след като неотдавнашен пожар на остров Сазан разкри неподготвеността на албанските власти за гасене на пожари от въздуха. След като опитите за потушаване на огъня на терен не дадоха резултат, Албания поиска намеса от страна на Гърция.

Пелеши заяви, че Албания няма възможност да купи специален самолет за борба с пожарите или да плаща за поддръжката му.

"Ние сме малка страна, не си заслужава да инвестираме в самолет, който струва 50 милиона евро. Дори да ги имаме, не сме в ситуацията да инвестираме 50 милиона евро в нещо, което ще използваме един месец, а към това се добавя и цената на поддръжката, която е много висока", обясни министърът.

Той добави, че "добрата новина" е, че Албания има сътрудничество с други страни, които могат да помогнат в такива случаи.

По-рано този месец ЕС бързо мобилизира подкрепа за Албания в борбата срещу горски пожар на остров Сазан в областта Вльора. Чрез Механизма за гражданска защита на ЕС Европейската комисия координира изпращането на противопожарен самолет от Гърция, който да помогне на 250-те албански пожарникари да ограничат разпространението на огъня, напомня сайтът "Албениън дейли нюз".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    4 0 Отговор
    И ние
  • 2 Човек

    6 0 Отговор
    Е вие сте малка страна, ама устните ви големи...... да пригласяте на македонците можете
  • 3 Факт

    5 0 Отговор
    Е каква европейска държава са тези пещерняци!?
  • 4 Бацкатаа

    2 0 Отговор
    Оти се косите- Еди Рама ке дойде и ке ги припика!!!
  • 5 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    руснаците гасяха гръцките пожари но сега небето на Европа е затворено за тях.
  • 6 Пффффф

    4 0 Отговор
    Ей ги вашите кандидат еврорейци - Най-големите интересчии, тарикати на дребно и маэиоти! Това са хората, които драпате да приемете! Ние българите поне допринесохме с качествен евтин труд, а тия само маэията им е на ниво! Защо да поддържали самолет, като можели да ползват на гърците...
Новини по държави: