Last news in Fakti

30 Юни, 2022 11:31 554 5

Цифровите плащания в световен мащаб са се увеличили

  • цифрови-
  • плащания-
  • карта-
  • падемия-
  • световна банка

Пандемията от COVID-19 стимулира финансовото приобщаване - доведе до голямо увеличение на цифровите плащания на фона на глобалното разширяване на официалните финансови услуги

Цифровите плащания в световен мащаб са се увеличили  - 1
Снимка: Shutterstock

Пандемията от коронавирус увеличи използването на цифрови плащания в световен мащаб, съобщи Световната банка, цитира dariknews.bg.

"Пандемията от COVID-19 стимулира финансовото приобщаване - доведе до голямо увеличение на цифровите плащания на фона на глобалното разширяване на официалните финансови услуги. Тази експанзия създаде нови икономически възможности, като намали разликата между половете по отношение на притежаването на сметки и изгради устойчивост на ниво домакинство за по-добро управление на финансовите сътресения", се казва в доклада.

Световната банка заяви, че към 2021 г. 76% от възрастните имат сметка в банка, друга финансова институция или при доставчик на мобилни пари, което е повече от 68% през 2017 г. и 51% през 2011 г.

Ръстът в притежаването на сметки е равномерно разпределен в повече държави, тъй като от 2017 г. насам процентът на притежание се е увеличил с двуцифрени числа в 34 държави.

В развиващите се икономики делът на възрастните, извършващи цифрови плащания, е нараснал от 35% през 2014 г. до 57% през 2021 г.

"Цифровата революция катализира увеличаването на достъпа и използването на финансови услуги в целия свят, като трансформира начините, по които хората извършват и получават плащания, вземат заеми и спестяват", твърди президентът на Групата на Световната банка Дейвид Малпас.

"Създаването на благоприятна политическа среда, насърчаването на цифровизацията на разплащанията и по-нататъшното разширяване на достъпа до официални сметки и финансови услуги сред жените и бедните са някои от политическите приоритети за смекчаване на негативните последици от продължаващите застъпващи се кризи", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тъй тъй

    5 2 Отговор
    Отколешна цел на банкстерите е да премахнат кеша. Какво ще стане после, всеки средно интелигентен човек може да се сети. Но всичко е за наше улеснение и удобство разбира се. Както и грижата им за нашето здраве.