Last news in Fakti

1 Юли, 2022 19:15 2 493 19

Румъния: Ако Путин се надяваше да ни раздели, се провали

  • румъния-
  • русия-
  • путин-
  • външни работи-
  • министър

Румънският министър на външните работи, Богдан Ауреску, заяви днес

Румъния: Ако Путин се надяваше да ни раздели, се провали - 1
Снимка: БГНЕС

Румънският министър на външните работи, Богдан Ауреску, заяви днес на кръгла маса, озаглавена "Среща на върха по въпросите на сигурността в Черно море", че трансатлантическата координация по отношение на руската агресия е била "безупречна и трябва да продължи все така", предаде Аджерпрес.

Според министъра форматът Букурещ 9, лансиран от президента Клаус Йоханис и полския му колега Анджей Дуда, "донесе ясна добавена стойност в този контекст, осигурявайки координиран и кохерентен подход" сред деветте съюзнички от Източния фланг на НАТО, но и на трансатлантическо ниво.

"Ако президентът Путин се надяваше да ни раздели, се провали. Напротив, показахме обратното: съществува подновен импулс и ангажимент за укрепване на стратегическата устойчивост на Европа с подкрепата на САЩ. Европейският съвет даде на Украйна и Република Молдова статут на кандидатки за членство и призна европейските перспективи на Грузия. Финландия и Швеция започнаха процес на присъединяване към НАТО", отбеляза министърът.

Той напомни, че Румъния е членката на НАТО и ЕС, която има най-дълга сухопътна граница с Украйна и добави, че страната е наясно със "заплахите, с които се сблъсква евроатлантическото пространство в резултат на незаконната война, започната от Русия" срещу Украйна.

Ауреску изтъкна, че "по брега на Черно море се намира първата отбранителна линия за евроатлантическата общност, както и първата линия на подкрепа за нашите партньори от Украйна, Република Молдова и Грузия.

Министърът напомни, че Румъния оказва помощ на Украйна от първия ден на агресията и че над 1,4 милиона украински граждани са преминали границата с Румъния.

"Румъния активно участва в улесняването на транзита на украинския износ и действа като хъб за украинското зърно. Работим, за да намерим най-добрите решения за улесняване на транзита тук, на пристанището в Констанца, но също така и на дунавските пристанища и по железопътните линии. Румъния призовава всички заинтересовани страни да се включат в коалиция в подкрепа на международните усилия за създаване на сини коридори, които да осигурят безопасен и сигурен морски транспорт в Черно море", каза той.

Същевременно Ауреску заяви, че обявеното от президента Джо Байдън решение за засилване на американското военно присъствие в Румъния е "силен сигнал за ангажираността на САЩ към регионалната и съюзническата сигурност".

Той припомни, че преди 25 години Румъния и САЩ са сключили стратегическо партньорство, насочено към укрепване на двустранните отношения, с акцент върху сътрудничеството в областта на сигурността и евроатлантическата интеграция на Румъния.

Ауреску съпредседателства днес заедно с американския сенатор Роджър Уикър кръгла маса, озаглавена "Среща на върха по въпросите на сигурността в Черно море", организирана от комисията за сигурност и сътрудничество в Европа на Конгреса на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    22 22 Отговор
    Не може да ви раздели, оставате си роби на американските империалисти.

    Коментиран от #19

  • 2 Тий Путин не може да излезе от бункера

    21 19 Отговор
    докато е жив, щял да разделя.....
    Жалък скот. Сам се превърна в най богатия и страшен затворник в света. Сам се заключи в дън земя. Щото е голям акъллия.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Най-смотаните..

    18 16 Отговор
    Когато започват големият бой за Сталинград декември,1942,руснаците удрят първо румънските дивизии,щото им знаят силичките.Мамалигите са в нокаут още първата минута на първия рунд..

    Коментиран от #7

  • 5 Ракета

    17 10 Отговор
    Сами ще се разделите тои нищо не прави народите ви ще ви изхвърлят скапани управляващи
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Айде

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Най-смотаните..":

    Смело пак ама да не стане фал този път
  • 8 Иванушка  🇷🇺

    8 14 Отговор
    "...Румъния..." - кой ли пък пита и бръсна мамалигарите за мамалига. Защо въобще се обаждат ??? ))
  • 9 И ТОЯ РОМЪНЕЦ ПЕЕ СЪЩАТА ПЕСЕН КАТО

    10 11 Отговор
    НАЩЕ ЛЮБИМИ ПРЕДАТЕЛИ ОКОЛО ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА САМО ДЕТО ОСТАНАЛИТЕ ИЗВЪН ПАВЕТАТА ПЦУВАТ ПО ЦЯЛ ДЕН И НАТО И ЕС И САЩ !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 МАЙ ПУТИН НЕ Е В КОМА КАКТО ТВЪРДЯХА ОТ

    7 6 Отговор
    ПП , ДБ , ГЕРБ
  • 14 краят ви дойде по собствено желание

    5 5 Отговор
    Защо да разделя Четвъртия райх, като има сметки за уреждане и от един път ще занули цялата ви групирана сатаниска сбирщина, за да отърве Светът от вас завинаги изличавайки ви като доказани ПАРАЗИТИ на тази Земя.
  • 15 некой си

    6 8 Отговор
    Абе румънците не бяха ли сигани мамалигари. Щот тъй ми е останало в акъла,а тоя мамалигар заради такива тъпи изказвания направо да си избира някой стълб и да си надене въжето,щото после ще го направят другите мамалигари дето ги обработват евроатлантиците. Кат се събудят затова как ги изиграват направо ще завидят на Чаушеску тез светли румънски евроатлантици. Baro shoro gozininay,мамалигар.
  • 16 Смешник

    7 12 Отговор
    Има време,още малко до зимата и след това ще видим колко сте задружни и взаимни.
  • 17 нормален

    3 4 Отговор
    А България пропада под мъдрото ръководство на Киро Долара и Асен Цента и баба им Корнелия
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: