Last news in Fakti

4 Юли, 2022 11:23 1 170 4

Япония се ядоса заради китайски кораб, плаващ до спорни острови

  • япония-
  • китай-
  • военен-
  • кораб-
  • острови

Съобщи японски служител

Япония се ядоса заради китайски кораб, плаващ до спорни острови - 1
Снимка: БГНЕС

Япония направи демарш пред Китай заради китайски военен кораб, плаващ в близост до спорни острови, съобщи японски служител, след като се появиха съобщения, че Русия също е изпратила свой военен кораб в района, предаде dariknews.bg.

Островчетата в Източнокитайско море, известни като Сенкаку в Токио и Дяоюй в Пекин, са в центъра на дългогодишен спор между Япония и Китай.
Японски официални лица редовно протестират срещу присъствието на китайски кораби на бреговата охрана във водите в близост до островите, но според обществената телевизия NHK за първи път от 2018 г. насам там е забелязан кораб на военноморските сили.

Тази сутрин около 7:44 ч. (2244 GMT в неделя) фрегата на китайските военноморски сили "е забелязана да навлиза в съседните на Япония води" югозападно от един от контролираните от Токио острови, се казва в изявление на японското министерство на отбраната.

Прилежащите води са 12-милна ивица, която се простира извън териториалните води.

"Изразихме сериозна загриженост и внесохме по дипломатически път протеста си до китайската страна и ги призовахме да предотвратят повтарянето" на подобни инциденти, заяви пред репортери заместник-главният секретар на кабинета Сейджи Кихара.

Островчетата "са японска територия както от гледна точка на историята, така и на международното право", добави той.

Отделно от това тази сутрин в прилежащите води на спорните острови е бил забелязан и руски военен кораб, съобщиха NHK, Jiji Press и други японски медии, като се позоваха на анонимни източници от Министерството на отбраната.

От министерството не можаха да потвърдят веднага информацията, съобщава АФП.

През май китайски и руски изтребители извършиха съвместни полети в близост до източноазиатската страна, докато лидерите на т.нар. четиристранен блок - Япония, САЩ, Австралия и Индия, се срещаха в Токио.

Въпреки че самолетите не са нарушили териториалното въздушно пространство, Япония заяви, че ходът е бил "провокативен", като се има предвид, че времето е съвпаднало със срещата на върха на лидерите.

Пекин заяви, че полетите са били част от китайския и руския "годишен план за военно сътрудничество".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    12 1 Отговор
    Спомнете си кво правихте със "низшето шинаго" през 1937,ама не ви се помни,Хитлер надминахте.Да ва ... у жълтите "арийци,касиерката на магазина не пуска даром...
  • 2 Чичо Тони

    16 0 Отговор
    Островите "спорни" пък японски? Корабите и самолетите извън териториалните води, ама как така? Свиквайте! Задава се нов ред и тези, които смятаха, че ще налагат правилата едностранно и в своя изгода, ще трябва да се примирят с наличието на нови икономически и военни сили.
  • 3 Мефистофел

    10 0 Отговор
    Нещо не се връзва. Два кораба, китайски и руски, а японците се цупят само на китайците. Що тъй?
  • 4 Абе не знам,но

    8 0 Отговор
    Поднебесната ви има зъб,още от началото на миналия век.Не зъб,а цяла смъртоносна захапка.Ако си мислите,че ще минете метър,за зверствата преди век, жестоко грешите.Те са търпеливи до извратеност,докато набраха сила.А сега вече са Тиранозавър Рекс. Така ше ви ударят,че дали ще оцелеете изобщо,ако пак опитате да дуете бузи.И обора няма да ви спаси.
Новини по държави: