Last news in Fakti

5 Юли, 2022 10:17 3 887 4

Кипър въвежда минимална работна заплата

  • кипър-
  • евро-
  • минимална-
  • работна-
  • заплата

Според досегашни неофициални изказвания възможно е първоначално тя да бъде около 950 евро

Кипър въвежда минимална работна заплата - 1
Снимка: Shutterstock

Кипър се подготвя да въведе до края на годината национална минимална работна заплата. Президентът Никос Анастасиадис се среща днес със социалния министър и представители на работодателските и синдикални организации, за да финализира консултациите по нея, съобщи БНР.

Въвеждането на национална минимална работна заплата в Кипър е приоритет на правителството и от нея ще се възползва всеки десети работещ в страната, посочва социалното министерство.

Тристранните преговори между социалните партньори се водят активно повече от осем месеца, но досега не е постигнато споразумение по спорни въпроси като нейния размер, актуализация и условия за прилагане. Според досегашни неофициални изказвания възможно е първоначално тя да бъде около 950 евро.

Кипър е една от малкото страни-членки на Евросъюза, в които няма минимална работна заплата, валидна за цялата икономика. Само за 9 професии е въведено минимално стартово възнаграждение от 870 евро, което се повишава до 924 евро след шест месеца непрекъсната работа.

Синдикатите настояват за спешното ѝ въвеждане и обвързването ѝ с колективните трудови договори.

Двете работодателски организации обаче смятат, че влошената икономическа ситуация, растящата инфлация и голямата несигурност пред бизнеса не са подходящи условия за прилагането ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПП лакардии

    19 0 Отговор
    Василев приказва,че финансово сме стояли мн.добре.Да ама у нас 750лв.МЗ,а в Кипър 940€.Има разлика,нали?Едвали има по-грабен от българина в ЕС!
  • 2 фенче

    7 0 Отговор
    минимална заплата от 350 евро, и то бруто, е просто смешна, особено след инфлацията от последните месеци, трябва тук да е поне 600 евро минималната заплата, поне малко да приличаме на нормална държава
  • 3 Мунчо

    1 0 Отговор
    А панелните маймуни ,къде са?!
  • 4 ОБЕКТИВНИЯ

    3 0 Отговор
    Браво! И в КИПЪР могат а в България НЕ! Там подпомагат работещите а НЕ бизнеса както го правят у нас. И там цените растат, но имат истински СИНДИКАТИ! Дано и в България да стане така докато все още има хора останали в пределите на ДЪРЖАВИЦАТА!