Last news in Fakti

6 Юли, 2022 16:09 713 5

Джонсън е уверен, че правителството му няма да се разпадне

  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • правителство-
  • разпадане-
  • служители

Изявлението идва след оставката на двама от неговите най-високопоставени министри и редица други служители в знак на протест срещу неговото ръководство

Джонсън е уверен, че правителството му няма да се разпадне - 1
Снимка: БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън изрази увереност, че правителството му няма да се разпадне, съобщава "Ройтерс".

Изявлението му идва след оставката на двама от неговите най-високопоставени министри и редица други служители в знак на протест срещу неговото ръководство, цитира news.bg.

Джонсън заяви пред законодателите, че икономиката е изправена пред трудни времена и нахлуването на Русия в Украйна представлява най-тежката война в Европа от 80 години насам.

"Точно това е моментът, в който бихте очаквали едно правителство да продължи работата си, а да не си тръгне, изтъкна той в британския парламент.

В последните дни политическата криза във Великобритания се изостря.

По-рано днес британският държавен министър по въпросите на децата и семействата Уил Куинс подаде оставка. Така той стана поредният британски министър, който обяви, че напуска поста си през последното денонощие.

Вчера Саджид Джавид подаде оставка като министър на здравеопазването, заявявайки на премиера, че Консервативната партия е "по-голяма от всеки отделен човек".

След него оставка подаде и министърът на финансите Риши Сунак.

До решението на двамата се стигна, след като Джонсън сложи край на мълчанието си по скандала с бившия заместник-отговорник по партийната дисциплина на консерваторите Крис Пинчър, като се извини, че го е повишил въпреки доказателствата за неговото сексуално поведение. Това е само последният от многото скандали, в които се замеси Джонсън по време на управлението си.

Авторитетът на Джонсън вече пострада след вота на недоверие, на който 41% от депутатите от собствената му партия оттеглиха подкрепата си.

Загубите през юни на важни междинни избори в Тивъртън, както и в Хънитън и Уейкфийлд пък накараха председателят на партията Оливър Даудън да подаде оставка.

Още не е стихнал и гневът заради т.нар. скандал "Партигейт" - партитата на "Даунинг стрийт", провеждани в нарушение на въведените национални локдауни по време на пандемията от COVID-19.

Подадените министерски оставки означават, че има риск Джонсън да загуби премиерския си пост. Въпреки това обаче някои министри, сред които Доминик Рааб, Лиз Тръс, Майкъл Гоув, Териз Кофи и Бен Уолъс, дадоха заявка, че ще останат в правителството.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Независима Шотландия

    8 1 Отговор
    Тя Британия се разпада, той за правителството мисли.
  • 2 Адам Хилтън

    5 1 Отговор
    Борис Джонсън като Борис Елцин - правителството им не се разпада докато има подкрепа от Вашингтон.
  • 3 Сатана Z

    4 0 Отговор
    Борис е токсичен за Великобритания,но за съжаление зад него са ВПК и банкстерите от Ситото.
    Руши Сунак беше добър министър на финансите ,на него пари не му липсват.Семейството му са милиардери.А Джонсън харчи безразборно парите на данъкоплатците все едно са негови,като Тиквата.
    Пияница като дамаджаната и женкар като Киро.
    3 в 1.
  • 4 Бай Лисан

    2 1 Отговор
    Няма да се разпадне островитянското правителство...то просто ще изчезне, а Борката ще се прибере във Фенербахче.
  • 5 Цитат

    5 0 Отговор
    От властелин на света и ментор на човечеството, сега евроатлатническа Европа се е превърнала в проституираща фигура по магистралите на историята, послушно и страхливо изпълняваща желанията и командите на своите безскрупулни, а и безпощадни „сутеньори“ от Вашингтон.
Новини по държави: