Last news in Fakti

7 Юли, 2022 13:17 1 057 19

Африка се нуждае от 424 млрд. долара

  • африка-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • африкански-
  • държави

За да се справи с разрушенията, причинени от пандемията от коронавирус

Африка се нуждае от 424 млрд. долара - 1
Снимка: БГНЕС

Според ръководителя на най-големия кредитор на континента африканските държави се нуждаят от 424 млрд. долара през тази година, за да се справят с разрушенията, причинени от пандемията от коронавирус, пише Bloomberg.

След десетилетия на напредък в борбата с бедността на континента, Covid-19 ще доведе до "крайна бедност" на 30 милиона африканци. Междувременно войната в Украйна подхрани инфлацията и остави милиони хора гладни. Покачващите се цени заедно със забавящия се икономически растеж също увеличават задлъжнялостта в региона.

"Не бива да омаловажаваме въздействието на Covid-19 върху африканските икономики", заяви Акинвуми Адесина, президент на Африканската банка за развитие, в интервю за радио Bloomberg. "Трябва да разширим фискалното пространство за африканските държави. На второ място - трябва да се справим с целия проблем с дълга, не можеш да тичаш нагоре по хълм, докато носиш раница с пясък на гърба си”.

От Гана до Замбия, множество африкански държави се обърнаха към Международния валутен фонд, за да им помогне да ревизират дълга си и да финансират държавните бюджети. Войната в Украйна влоши ситуацията точно, когато държавите на континента се възстановяваха от пандемията.

Световните цени на хранителните продукти достигнаха рекордни стойности, след като инвазията в Русия на 24 февруари прекъсна износа на зърно и растително масло. Това изостри кризата с глада, която засегна държави като Етиопия, Кения и Сомалия. Африка зависи от Русия и Украйна за около 41% от пшеницата и царевицата си, каза Адесина.

Планът на Африканската банка за развитие на стойност 1,5 млрд. долара за стимулиране на производството ще помогне на земеделските стопани на континента да произведат 30 млн. тона храна, каза той и добави, че пречките при вноса на торове могат да засегнат производителността с до 50%.

"Специалните права на тираж от МВФ помогнаха много, но Африка все още се нуждае от 150 млрд. долара, които да бъдат насочени към нея”, посочи още Адесина.

По думите му голяма част от дълга в Африка е свързан с инфраструктурата, а трябва частният сектор също да има роля, не само правителството.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 видял

    19 3 Отговор
    В Африка живеят най-мързеливите аймуни на галактиката !!

    Коментиран от #5

  • 2 Гришо

    6 4 Отговор
    Ми да им дадем няколко милиарда, какво толкова
  • 3 Нито долари нито рубли

    15 3 Отговор
    Долари не се ядат. Африка се нуждае от храни. А някой пак гледа да спечели ЯКО от това и го е изчислил веднага в долари. Тия "помощи" дето ти излизат през носа и децата вече ги знаят !
  • 4 Бай пън

    10 0 Отговор
    Няма, дадохме ги на крайна и изгърмяха у разни складове
  • 5 Така ако гледаме

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "видял":

    ще излезе, че и България е в Африка ! :))
  • 6 Соваж бейби

    7 2 Отговор
    Африка си ги взема спокойно ,под формата на социални помощи и децки надбавки кой не е дошъл от роднините пращат му пищенски запис в Африка .Vive la France
  • 7 Емил

    11 2 Отговор
    А бе, докога ще ги развъждаме тия?! Хрантутим ги, за да си създаваме след това проблеми!
  • 8 То за

    8 3 Отговор
    възстановяване на Украйна са нужни по-малко пари. 1,3млрд народ сте в Африка, нека всеки заработи по 400$ и ето я сумата. Ама я искате наготово от белите ръсисти.
  • 9 ФАЩ

    10 0 Отговор
    БАЙДЪН ЩЕ ИМ ДАДЕ ТОЙ ЕГОЛЯМДЕМОКРАТ САМО ЧЕ ЦЕНАТА НА ТАЗИ ПОМОЩ СИГУРНО ЩЕ Е ЗАРОБВАЩА КАКТО В УКРАЙНА

    Коментиран от #17

  • 10 Охо-бохо

    6 3 Отговор
    Африка е най-грабеният континент от "европейската цивилизация". Но пак са късметлии, че ги има. И то защото е много топло и няма вода. Местното население на С. Америка и Австралия отдавна са при боговете си, за да отстъпят териториите си на бъдещата ДЕМОКРАЦИЯ.
  • 11 Някой

    12 0 Отговор
    Е, че пак добре! Това е за цял континент.
    Щото един зелен клоун каза, че се нуждае от 727 млрд. долара за една държава!

    Коментиран от #12

  • 12 Тия ги

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    искат само за тази година. Догодина още.
  • 13 ДОКО

    2 1 Отговор
    СМЕШНА СУМА ТА САМО ТОЛКОВА ИМА В 1/3 ТА ОТ ПЪРВОТО ЧЕКМЕДЖЕ НА ГЕНЕРАЛА ОТ БАНКЯ БОКО БОКЕВ МАФИОТСКИ ПЪРВИ КРАДЛИВИИ..
  • 14 Ето ключовата дума за парите

    3 0 Отговор
    "инвазията в Русия на 24 февруари" Забележете кои автори в медията я използват и може да не четете темите им.

    Коментиран от #15

  • 15 Роман

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ето ключовата дума за парите":

    То хубаво ама автора от бързане е допуснал грешка. вместо НА е писал В. сега ако го оправи ще стане ясно дали си прав.
  • 16 Ммм...да

    2 3 Отговор
    Запада да им даде 100 млрд.Векове грабеха природните им богатсва и ги ползваха за роби.
  • 17 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "ФАЩ":

    Това са 1/2 от военния бюджет на САЩ за 1 година. Да се поспрат малко с тия оръжия и ще има за техните пра-роднини американци в Африка
  • 18 Механик

    3 0 Отговор
    Ей сега филантропите и визонерите Гейтс, Сорос, Мъск, Безос, Ма, Клинтънови, Байдънови и прочее, ще се бръкнат за по някой и друг милиард и ей ти на, Африка се оправила.
    Ех, мечтииииииии! Гладни мечти африкански!
  • 19 Ген. Гурко

    5 0 Отговор
    Африка да си регулира безконтролната раждаемост и да си осигури изхранването на населението.