Last news in Fakti

10 Юли, 2022 05:58 3 171 8

Рекордна инфлация в Кипър

  • кипър-
  • инфлация-
  • рекорд

Такива стойности не е имало от 41 години

Рекордна инфлация в Кипър - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рекордна за последните 41 години е инфлацията през юни в Кипър, предаде БНР. Икономическата криза затруднява перспективите за решаване на Кипърския въпрос, посочва генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Инфлацията в Кипър през юни достигна 9,6%, отчете Статистическата служба. Това е най-високото ѝ ниво от декември 1981 г.

Най-голямо въздействие за ръста ѝ има продължаващото повишаване на цените на горивата и електроенергията. Поевтиняване се наблюдава при селскостопанските стоки.

Увеличени разходи за живот отбелязват и кипърските турци. През юни инфлацията в тяхната общност е 9,5%, което е увеличение със 110% спрямо юни миналата година.

От 1 юли минималната работна заплата за кипърските турци в нетно изражение става 8600 турски лири (почти 490 евро при сегашния курс), бе обявено в петък. Синдикатите протестират, защото тази стойност е под линията на бедността.

Острите социално-икономически проблеми, пред които е изправен северен Кипър, затрудняват перспективите за решаване на Кипърския въпрос, посочва генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в доклада си за Кипър, който бе представен тази седмица в Съвета за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    14 0 Отговор
    в €ВРОЗОНАТА !
  • 2 Уса

    19 2 Отговор
    ЕС съсипа Кипър.Работил съм там преди да влезнат в ЕС и беше рай рахат после им се разката фамилията още с влизането обедняха
  • 3 Крипто

    18 4 Отговор
    Инфлацията генерирана от еврозоната, отново поставя въпроса за преразглеждане на условията по членството на България в ЕС и НАТО, валутния борд и въвеждането на еврото като основна валута.

    Коментиран от #4

  • 4 Керът

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Крипто":

    Каквато и да е инфлацията, българите имат вътрешни тоалетни почти всички. Значи никакви идеи за преразглеждането на нищо на седят, докато блатото, което ти плаща, за да драскаш нонсенси в коментарите, не докара от 40 на 10 процента външните тоалетни на населението си. Тоест в следващия век няма да се случи...
  • 5 България

    10 1 Отговор
    В България инфлацията е много по-голяма при най-ниските заплати, а ние имаме най-евтината атомна енергия, газопроводи и евтин руски петрол по море от Русия. Олиото поскъпна с над 70%, кашкавали, сирена, кисели млека с 40%, зъболекарски /дентални услуги, хапчета, техниката поскъпна и много други, но в България се лъже за реалната инфлация.
  • 6 Наско

    7 2 Отговор
    Според Бай Ганьо животът извън ЕС е по-добър. Например в Китай, Русия или Турция, които са големи и мощни, но минималните и средни заплати и пенсии са по-ниски от тези в България, която е дъното на ЕС. Не съм чул Бай Ганьо да емигрира натам. Що ли все към ЕС бяга?
  • 7 Юрист

    1 2 Отговор
    И за там ли киро е виновен..
  • 8 Ник

    4 1 Отговор
    Веднага мухобойко на инфлацията да заминава за Кипър и всичко ще е окей.