Last news in Fakti

11 Юли, 2022 11:25 1 569 8

САЩ обмислят продажбата на офанзивни оръжия за Саудитска Арабия

  • сащ-
  • саудитска арабия-
  • продажба-
  • оръжия-
  • джо байдън

Администрацията на Джо Байдън обсъжда възможността за вдигане на забраната за продажба на офанзивни оръжия за страната

САЩ обмислят продажбата на офанзивни оръжия за Саудитска Арабия - 1
Снимка: БГНЕС

Администрацията на американския президент, Джо Байдън, обсъжда възможността за вдигане на забраната за продажба на офанзивни оръжия на Саудитска Арабия, съобщава "Ройтерс".

Окончателното решение обаче ще зависи от това дали Рияд постига напредък към прекратяване на войната в съседен Йемен, твърдят четирима източници, запознати с въпроса, цитира news.bg.

Вътрешните разисквания в САЩ все още са на ранен етап и не е имало дискусии за настъпателни оръжия със Саудитска Арабия "към този момент".

Байдън обаче вече даде знак, че се опитва да възстанови обтегнатите отношения с Рияд в момент, в който се стреми към повишаване на доставките на петрол от Персийския залив, както и към по-тесни връзки в областта на арабската сигурност с Израел, за да противодейства на Иран.

В САЩ всяка евентуална крачка към отмяна на ограниченията върху офанзивните оръжия непременно ще предизвика опозиция в Конгреса, заедно с колегите демократи на Байдън и опозиционните републиканци, които са били изявени критици на Саудитска Арабия, смятат източниците.

Скоро след като стана държавен глава, Байдън възприе по-устойчива позиция по отношение на маркетинговата кампания на Саудитска Арабия срещу подкрепяните от Иран хуси в Йемен, които взеха редица цивилни жертви, както и спрямо документа на Рияд за правата на човека, по-конкретно убийството на журналиста от "Вашингтон поуст" Джамал Хашоги през 2018 г.

Байдън, който като кандидат за президент заклейми Саудитска Арабия като "парий", обяви през февруари 2021 г. спиране на помощта на САЩ за настъпателни операции в Йемен, заедно със "съответните продажби на оръжия".

Саудитска Арабия - най-големият купувач на оръжия от САЩ, остана недоволна от въведените ограничения, които замразиха продажбите, осъществявани в продължение на много години от предишните администрации на САЩ.

Подходът на Байдън обаче се смекчи след нахлуването на Русия в Украйна, което накара Съединените щати и различни страни от Запада да опитат да привлекат Саудитска Арабия - най-големият износител на петрол в света, да изпомпва допълнителен петрол, за да компенсира загубата на руски доставки.

Освен това Саудитска Арабия получи награда от Белия дом за това, че в началото на юни се съгласи на двумесечно удължаване на примирието, постигнато с посредничеството на ООН в Йемен - сцена на най-тежката хуманитарна катастрофа в света.

Служител от Вашингтон, запознат с въпроса, разкри, че администрацията е започнала вътрешни дискусии относно възможността за премахване на ограниченията за оръжия за Рияд, но уточни, че те не са достигнали до етап на вземане на решение.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    14 0 Отговор
    Тва е най-лесното,което от ден на ден става по-трудно,а напоследък невъзможно - айде бе,охлюви Рамбовски,кога ще осъществите "пряк военен допир с руските военни формирования"?
  • 2 Пешо

    28 0 Отговор
    И това ако не е подбуждане на пореден военен конфликт под давление на САЩ здраве му кажи.

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТаУмВзе

    14 0 Отговор
    Деменията го юрнаа Нова Война да пали, че зле.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хехе

    16 1 Отговор
    Е да ама, Сауди Арабия иска да влезе в Брикс 😁
  • 7 Аватар

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    Не е нов конфликта,но САЩ ще са склонни да му придадат ново измерение.
  • 8 Псевдоним

    12 0 Отговор
    Дразнят Турция и Иран.