Last news in Fakti

11 Юли, 2022 17:01 3 679 14

Рекордна инфлация в Норвегия

  • норвегия-
  • рекордна-
  • инфлация-
  • високи-
  • цени

Инфлацията на потребителските цени в Норвегия се е ускорила с най-бързия си темп от края на 1988 година

Рекордна инфлация в Норвегия - 1
Снимка: Shutterstock

Инфлацията на потребителските цени в Норвегия се е ускорила с най-бързия си темп от края на 1988 година, като цените на енергията през юни са продължили да отчитат силно увеличение. Това сочат данните на Норвежката статистическа служба, публикувани днес и цитирани от ДПА.

Инфлацията на потребителските цени е нараснала повече от очакваното до 6,3 на сто през юни спрямо 5,7 на сто през май. Подобна висока инфлация е била отчетена за последно през октомври 1988 година. Прогнозите бяха, че инфлацията ще се ускори умерено до 5,9 на сто през юни.

Годишният скок е бил задвижен от увеличение с 11,7 на сто на транспортните разходи и с 8,3 на сто на разходите за жилища, вода, електричеството, газ и други горива. Цените на хранителните стоки и безалкохолните напитки са се повишили с 5 на сто.

Потребителските цени са нараснали с 0,9 на сто през юни на месечна основа, което е повече от очаквания растеж с 0,6 на сто, сочат данните.

Основната инфлация, която не включва цените на енергията и данъчните промени, се е ускорила с 3,6 на сто през юни спрямо 3,4 на сто през предходния месец. Това е най-високата регистрирана стойност от август 2020 г.

Хармонизираната инфлация на ЕС се е повишила до 7 на сто през юни спрямо 6,2 на сто през май. На месечна основа хармонизираният индекс на потребителските цени е нараснал с 1,1 на сто.

През юни Норвежката централна банка повиши основната си лихва с 50 базисни пункта до 1,25 на сто.

Задвижваното от сектора на услугите увеличение на основната инфлация през юни повишава вероятността "Норгес банк" (Norges bank) да вдигне лихвата с допълнителни 50 базисни пункта на заседанието си за паричната политика през август. Това заяви Дейвид Оксли, икономист в "Кепитъл икономикс" (Capital Economics).

Статистическата служба обяви в отделен доклад, че производствените цени са скочили със 7,2 на сто на месечна основа през юни, което означава, че индексът им се е върнал на същото равнище преди спада през април 2022 г.

Общо цената на добива на петрол и природен газ е скочила с 14,4 на сто през юни.

Проблеми с доставките на природен газ от Русия за Европа са допринесли значително за скока на цената на природния газ.

Производствените цени са се повишили на годишна основа с 68,8 на сто през юни, което е повече от регистрирания скок с 64,6 на сто през май.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо Дончо каза

    37 3 Отговор
    Спокойно,Столтенберг поема масрафа.
  • 2 Хихи

    40 3 Отговор
    И в Норвегия кирчовците лапат. Червиви от пари от нефт и газ а рекордна инфлация.

    Коментиран от #7

  • 3 Уффф айде,бе!

    18 6 Отговор
    Мда, инфлацията в Норвегия е.....неописуемо голяма....рекордна!!?? Бе,що не казвате,че това е малкото държави в света,на която не и дреме? Инфлационите механизми са настроени седмично!!!.... Не за година...не за тримесечие.„„!? СЕДМИЧНО се отчитаинфлацията...... и се реагира!!!Хахах.„„„партенки..

    Коментиран от #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Рошко

    24 0 Отговор
    Значи не е са о газ и нефт, ами имс и от "скока" на долара и короната. Да ви е сладко яжте хартия
  • 7 хухухи

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хихи":

    В Норвегия газта и нефта са на норвежците и всички печалби влизат в най големия фонд в света и всички пари са на норвежците......ти няма как да разбереш това,как управляващи вземат толкова, колкото обикновеният норвежец, защото си свикнал само да вземат от теб
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Механик

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Наско":

    Не не е той. Той е само изпълнител, и дори не го озсъзнава. А виновниците са шефовете на Кирцата. Те не са в БГ. Знаем къде са.
  • 10 не може да бъде

    5 2 Отговор
    В село Лиляче знаят, че ПП са виновни за всичко.
  • 11 Некой си

    24 0 Отговор
    Странно защо в Норвегия, която ИЗНАСЯ петрол и която е НОМЕР ЕДНО в Европа по инсталирана възобновяема ел. мощност на глава от населението, цените на електроенергията и горивата растат.
    Путин ли отново?
  • 12 Гошо куче лошо

    13 0 Отговор
    САЩ да спрат да печатат като замаяни и всичко ще е ок. Една фалираща държава ще повлече целия свят.
  • 13 Ник

    4 0 Отговор
    Спешно мухобойко в Норвегия
  • 14 Абе ганьоооо

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Уффф айде,бе!":

    Норвегия е най-скъпата държава в света бурканче краставички е 18лв..един хляб е 12лв. А рекордна инфлация не ми се мисли... Някой ще кажат ама заплатите им... Заплатите ама скъпото си е скъпо и първо удря кого? Много ясно гастербаитерите хората по квартири ,хората останали без работа само на спестявания и така нататък
Новини по държави: