Last news in Fakti

18 Юни, 2013 16:21 1 285 0

Прозрачна ядрена политика обеща новият президент на Иран

  • иран-
  • ядрена програма-
  • хасан рохани
Прозрачна ядрена политика обеща новият президент на Иран - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Иран е готов да покаже повече прозрачност по въпроса с ядрената си програма, заяви новоизбраният президент на страната Хасан Рохани на първата си пресконференция след като спечели вота в петък. Той  описа като "несправедливи" санкциите, наложени на страната му, но заяви, че Техеран няма да прекрати дейността за обогатяване на уран, предаде Би Би Си.

Новоизбраният президент на Иран заяви, че неговото правителство ще работи за "конструктивно взаимодействие със света. Той определи отношенията между Иран и САЩ като "стара рана, която трябва да бъде излекувана".

"Ние сме готови да покажем по-голяма прозрачност и яснота за целия свят, че стъпките на Ислямска република Иран са напълно в рамките на международните изисквания", каза новоизбраният президент. Той подчерта обаче, че ще се противопостави на спирането на програмата за обогатяване на уран - ключова спънка в продължаващите преговори между Техеран и световните сили.

"Санкциите са несправедливи, иранският народ страда, и нашите (ядрени) дейности са законни“, заяви Рохани.

Президентът на Иран, има ограничени правомощия, а ключовите политически решения обикновено се вземат от върховния лидер на страната – аятолах Али Хаменей. Въпреки това изборът на Рохани, който беше единственият реформатор сред кандидатите за поста, предизвика надежди за смекчаване на тона на Техеран и за размразяване на отношенията му със Запада. Г-н Рохани, който е дългогодишна политическа фигура в Иран, спечели повече от 50% от гласовете в изборите. Западните сили са посочили, че са готови да преговарят с новия ирански президент - който се смята за умерен в сравнение с другите пет претенденти.

В изказване след разговори с руския президент Владимир Путин на срещата на Г-8 в Северна Ирландия, президентът на САЩ Барак Обама "изрази предпазлив оптимизъм", че след изборите миналия петък "ние може да бъде в състояние да се движим напред в диалог, който да ни позволи да разрешим проблема с ядрената програма на Иран ".

Външният министър на Великобритания Уилям Хейг заяви: "Правителството се надява, че след избора на д-р Рохани, иранското правителство ще се възползва от възможността за нови отношения с международната общност, като положи всички усилия за постигане на споразумение по ядрения въпрос."

Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на ЕС Катрин Аштън изрази надежди за "бърза дипломатическо решение" на иранския ядрен въпрос.

Иран е обект на четири пакета санкции от страна на ООН и множество резолюции на Съвета за сигурност, призоваващи го да прекрати дейността си по обогатяване на уран. Западът и Израел подозират ислямската република, че работи за направата на ядрено оръжие, а Техеран винаги е отричал. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА