Last news in Fakti

12 Юли, 2022 12:41 634 8

Българите разчитат на информацията, която намират онлайн, повече от останалите в ЕС

  • евробарометър-
  • българи-
  • българия-
  • ес-
  • проучване

Сочи проучване на "Евробарометър"

Българите разчитат на информацията, която намират онлайн, повече от останалите в ЕС - 1
Източник: Shutterstock

Българите разчитат на информацията, която намират онлайн, повече от останалите в ЕС, сочи проучване на "Евробарометър", представено днес от Европейския парламент, предаде БТА.

В нашата страна 86 на сто научават новините от телевизията (75 на сто в ЕС), 60 на сто от медии онлайн (43 на сто в ЕС), а от социалните мрежи - 47 на сто (26 на сто в ЕС). От печата у нас се информират 13 на сто, а в ЕС - 21 на сто.

Всеки трети българин (29 на сто) заявява, че е бил изложен лично много често на дезинформация наскоро (10 на сто в ЕС), 26 на сто казват, че това често им се случва (18 на сто в ЕС), а 29 на сто - понякога (33 на сто в ЕС). Общо 18 на сто у нас и 12 на сто в останалата част на ЕС са сигурни, че могат да разпознават дезинформацията, 49 на сто са уверени "донякъде" (52 на сто в ЕС). Всеки трети не е сигурен, че би разчел неверните съобщения.

Проучването показва също, че у нас и в останалата част на ЕС телевизия гледат най-много хората над 40 години. Най-често европейците използват социалните мрежи, за да изпращат преки съобщения до свои близки, за да следят събитията и да разглеждат снимки и видео, отчитат данните.

Мнозинството у нас и в останалата част от ЕС разчитат главно на обществените телевизии и радиостанции (44 на сто в България и 49 на сто средно в другите европейски държави). Частните електронни медии получават доверие от 21 на сто у нас и 27 на сто в ЕС. Всеки четвърти българин и 14 на сто от останалите в ЕС разчитат да научат новините от приятели и познати.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 късо име

    11 1 Отговор
    Не знам кой е прав и кой не, но за да разбереш истината трябва да чуеш мнението и на двете страни. А тук спряха всички руски телевизии. И после говорят, че в Русия имало цензура. А тука какво е?

    Коментиран от #4

  • 2 Иванчо

    5 1 Отговор
    Щеше обаче да е добре ако обръщаха внимание на източника на информацията, а не да разчитат основно на принципа "Щом го пише, значи е вярно". Защото както знаем, е изключително лесно да манипулираш и излъжеш българина, просто защото е тъп.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пешо с магарето

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "късо име":

    Да чуеш мнението на двете страни е нещо коренно различно от това да се толерира пропаганда от очевидни лъжи. Също така разпространението на лъжи и пропаганда не трябва да се замаскира зад "мнение". Разликата между двете е огромна. И накрая - не знам какво са ти спрели, но в най-евтиния пакет от програми на Виваком има поне четири руски телевизии, които си се излъчват, така че ето ти пример за пропаганда.....
  • 5 Студопор

    4 0 Отговор
    Много ясно, че всичко е дезинформация! Като започнем от платените публикации във ФАКТИ и стигнем до троловете във Фейсбук.
  • 6 много

    0 0 Отговор
    "умно" ... ама многу!
  • 7 Селския

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Раз-Батак,два-Батак, и българин е помак":

    Оооо и тук ли се изходи бре, айде бегай дома да храниш домуса, че стана обед.........
  • 8 сирене

    2 0 Отговор
    айде, айде... Факти си черпи статиите от фейсбук и това е журнализъм, но ако чичо Пешо ги чете там директно от източника е будала.. ай стига.