17 Юли, 2022 08:24 1 251 10

Президентите на САЩ и Египет се срещнаха за първи път

  • джо байдън-
  • абдел фатах ас сиси

Двамата бяха в саудитския пристанищен град Джеда, където заедно с лидерите на Ирак и Йордания участваха в срещата на върха на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив

Президентите на САЩ и Египет се срещнаха за първи път - 1

Президентите на Съединените щати и Египет Джо Байдън и Абдел Фатах ас Сиси се срещнаха за първи път след встъпването в длъжност на американския държавен глава в началото на миналата година, съобщи в. “Ал Ахрам”. Двамата бяха в саудитския пристанищен град Джеда, където заедно с лидерите на Ирак и Йордания участваха в срещата на върха на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив.

Тази година САЩ и Египет отбелязват 100-годишнина от установяването на дипломатически отношения, отбелязва “Ал Ахрам”. Кайро и Вашингтон проведоха двустранен стратегически диалог през ноември 2021 г. за първи от от 2015 година. Двете страни постигнаха съгласие за задълбочаване на партньорството си в редица области, сред които правата на човека, отбраната и сигурността.

На фона на войната на Русия в Украйна египетският външен министър Самех Шукри и американският държавният секретар Антъни Блинкън подчертаха необходимостта от съвместни усилия за ограничаване на последиците от глобална криза. Шукри се срещна с Блинкън по време на официалното посещение във Вашингтон в средата на април.

През месец май миналата година, след постигането на примирие между Израел и “Хамас” с посредничеството на Египет, Байдън и Сиси проведоха два телефонни разговора, в рамките на които обсъдиха събитията в палестинските територии, в Либия, както и изграждането на големия етиопски язовир “Възраждане” на Сини Нил.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наистина

    2 14 Отговор
    Не е голям пропуск !

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Добре де

    6 11 Отговор
    Тази снимка вече за трети път я слагате.
  • 4 Пешо

    12 13 Отговор

    До коментар #1 от "Наистина":

    САЩ са на срещата на страните от Персийакия залив?! Май са сс отклонили малко... толкова наглииии ...
    Да не търсят съглашение за война срещу Иран. Винаги преди война обикалят.... така беше преди югославия, либия, афганистан, мин. Година обикаляха европа...
  • 5 Бай изДън

    6 12 Отговор
    Пак питам, може ли Еър форс 1 да носи толкова фурми?
  • 6 име

    13 12 Отговор
    Бай дън е най-нелигитимния аверикански президент, в момента го одобряват само 13% от американците, непрекъснато излизат скандални записи със синчето му в компанията на непълнолетни поститутки или употребяващо наркотици, а управляващите в САЩ се правят на разсеяни. Освен скандала с отсраняването на украинския гр.прокурор заради разследване на сина му, Байдън го прикрива и пред американските медии за далавери в Китай, а и се появи запис в който говори със сина си за медийни публикации по тези теми, въпреки че излъга публично че не е наясно с бизнес делата на сина си.

    Коментиран от #8

  • 7 Рошко

    6 12 Отговор
    Египет и Йордания са пионки на кравария, откраднатия петрол от Сирия минава през Йордания до квази държавата Израел за да бъде продаден на Европа, саудитите са фактор които ще се оттъвст от краварите и тогава ще стане още по интетесно , тез се опитват да запалят още една война там с Иран но без да участват, за да могат да разграбят още една държава

    Коментиран от #9

  • 8 Фамилия

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "име":

    А? Я повтори, че не чух?
  • 9 Рожко

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    Е, и?
  • 10 Кую

    1 1 Отговор
    Избират пирамида за БайДън. За отвъдното.