Last news in Fakti

18 Юли, 2022 08:23 885 5

Тихоокеанските държави призовават за решения за опазването на климата

  • държави-
  • тихоокеански-
  • решения-
  • климат-
  • съд

Тихоокеанските острови призоваха днес Международния съд да вземе арбитражно решение за правните задължения на държавите за борба с изменението на климат

Тихоокеанските държави призовават за решения за опазването на климата - 1
Източник: Shutterstock

Тихоокеанските острови, застрашени от климатичните промени, призоваха днес Международния съд да вземе арбитражно решение за правните задължения на държавите за борба с изменението на климата, предаде Франс прес.

В изявление, публикувано след срещата на върха в Сува миналата седмица, тихоокеанските лидери отправиха съвместен призив към съда в Хага да изясни задълженията на държавите "да защитават правата на настоящите и бъдещите поколения от неблагоприятните последици от изменението на климата", предаде БТА.

Според тях регионът е изправен пред "извънредна ситуация, свързана с климата", която представлява екзистенциална заплаха за тяхното оцеляване.

Островите, много от които са ниско разположени, вече са засегнати от изменението на климата и се надяват, че инициативата ще засили правните рискове, пред които са изправени големите замърсители, и ще ги подтикне към действия.

Планът ще трябва да бъде подкрепен от мнозинството държави на Общото събрание на ООН през септември, за да бъде представен на най-висшата съдебна инстанция в света.

"Бях ясен и последователен в искането ни за по-амбициозни ангажименти в областта на климата", заяви министър-председателят на Фиджи Франк Байнимарама след срещата на върха, която приключи в четвъртък. "Трябва да сложим край на зависимостта си от изкопаемите горива, особено от въглищата. Това искаме от Австралия, Нова Зеландия" и всички страни с високи емисии, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Газовик

    9 0 Отговор
    Ами, къде забравихте сащите? Ами те са най големите замърсители и за тихия и за Атлантика!

    Коментиран от #3

  • 2 Някой

    8 0 Отговор
    Ревльовци!

    Нали още към 2000 година щяха да са потънали? Явно има някаква измама с климатичните промени.
  • 3 Само напомням

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Газовик":



    За няколкостотин хиляди души няма да трепем няколко МИЛИАРДА.





    😉
  • 4 123

    3 0 Отговор
    Какъв климат, Боже мой! Та Германия връща въглищата. Вчера едни умнокрасиви жълтопаветници ни обясняваха, че ако София няма газ за парното през зимата ще ползва мазут! Имате ли идея какъв въздух ще се диша? Къде са зелените сега? Никъде. Защото им е казано да са тихички, да козируват на Зеленски и да унищожанлт за 1 год всичко, което бе постигнато в последните 70. Защо? Всички знаете отговора. А ония дето живеят на острови? Хм. Те да живеят с мисълта, че един ден за тях ще се разказват легенди за потънали цивилизации. Сори. Но така каза шефа на света. Най-важни са украинците. Другите да потъват.
  • 5 бургас

    2 0 Отговор
    Да другари ако спрем отоплението на кюмур ще изчезнат и "Марианската падина" и "Огнения пръстен" в Тихия океан ......... а може би след някоя годинка и Европа като континент както е сложена трилъчката на мерцедеса.