Last news in Fakti

21 Юли, 2022 09:43 2 389 25

Отново потече газ по "Северен поток 1"

  • северен поток-
  • газ-
  • русия-
  • европа-
  • поддръжка

След 10-дневно спиране за поддръжка

Отново потече газ по "Северен поток 1"  - 1
Източник: БГНЕС

Природният газ започна да тече през газопровода "Северен поток 1" от Русия към Европа в четвъртък след 10-дневно спиране за поддръжка, каза операторът. Очакванията обаче са газовият поток да е доста под пълния му капацитет, предава Associated Press.

Газопроводът "Северен поток 1" беше спрян от 11 юли за годишна поддръжка. На фона на нарастващото напрежение около войната на Русия в Украйна, германските официални лица се страхуваха, че тръбопроводът - основният източник на руски газ за страната, който представлява около една трета от газовите доставки на Германия - може изобщо да не бъде пуснат отново, цитира news.bg.

Компанията-оператор каза, че газът е започнал да тече отново в четвъртък сутринта, но ще отнеме известно време, за да се увеличи потока на синьо гориво, съобщи германската информационна агенция dpa.

Очакваше се доставките да паднат доста под пълния капацитет на тръбопровода. Операторът заяви, че се очаква количество газ, подобно на това, доставяно преди поддръжката. Ръководителят на мрежовия регулатор на Германия Клаус Мюлер написа в "Туитър", че "Газпром" е уведомил в четвъртък за доставки само на около 30% от капацитета на тръбопровода.

В средата на юни "Газпром" намали потока до 40% от капацитета. Руският газов гигант посочи предполагаеми технически проблеми, включващи газова турбина, което партньорът Siemens Energy беше изпратил в Канада за основен ремонт и имаше проблем с връщането ѝ поради санкциите, наложени от Канада заради инвазията на Русия в Украйна.

По-рано този месец канадското правителство даде разрешение турбината, която захранва компресорна станция в руския край на тръбопровода, да бъде доставена в Германия.

Германското правителство отхвърли техническото обяснение на "Газпром" за намаляването на газа, обвинявайки многократно, че това е претекст за политическо решение за всяване на несигурност и допълнително повишаване на цените на енергията. То каза, че турбината е била част, която е трябвало да бъде инсталирана едва през септември, но че Берлин прави всичко възможно, за да лиши Русия от претекста да намали доставките.

Руският президент Владимир Путин каза във вторник, че "Газпром" все още не е получил съответните документи за връщането на турбината - твърдение, повторено в сряда от "Газпром". Путин освен това предупреди, че "Газпром" трябва да спре друга турбина за ремонт в края на юли и ако тази, която беше изпратена в Канада, не бъде върната дотогава, потокът от газ ще намалее още повече.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в сряда, че турбината е "се движи" и няма "претекст да не се доставя" газ.

Комисията предложи страните членки да намалят използването на газ с 15% през следващите месеци, тъй като блокът се подготвя за възможно пълно спиране на доставките на газ от Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 любопитен

    36 2 Отговор

    До коментар #1 от "джЪмбазУв":

    Какво клякане, имаше планов ремонт 10 дни! Никой не е казал, че ще спира газа, всъщност доставките ще са намалени, докато ни върнат помпата от ремонт!

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пурко

    25 1 Отговор
    Цялата евроатлантическа гмеж да отива да зарежда колите, че скоро ще останем на сухо

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Факт е,

    22 0 Отговор
    откакто се заговори за правата на шарените усилено се наблюдава масово оглупяване , способността реално да оценяваш ситуацията , а за поправяне на собствените грешки въобще не става дума. Процента расте пропорционално...
  • 7 Бай Яни

    1 33 Отговор

    До коментар #2 от "любопитен":

    Планов рдмонт е имало в тиквата ти. Аман от русороби малоумни.

    Коментиран от #13, #19

  • 8 Споко

    33 0 Отговор
    В някои държави вече има препоръки кои четири места следва да се мият . Целта е икономия на вода, ел.енергията за да не печели Русия. А в същото време еврочиновниците си повишават заплатите за да могат по-лесно да се справят с инфлацията
  • 9 Дъ-Ге

    33 0 Отговор
    И отново промиване на мозъци, че РУСИЯ Е ВИНОВНА. Да. Според мен е виновна затова, че се е доверила на запада и го допусна да се намеси в собствената си индустрия. Преди Горбачов и Елцин самолетостроенето беше със 100% руски материали и части. Нямаше една рапитка да е внос. Сега няма самолет без някаква част да е западна. И ръцете се извиват. Запада трябва да се притеснява за изявленията на руските ръководители, че Русия ще започне да произвежда всичко сама. Естествено говорим за двигатели, метали, заготовки, военна индустрия, тежко машиностроене, автомобилостроене и т.н. Естествено стоки с нестратегическо значение няма да бъдат може би разработвани за сега. Горбачов и Елцин продадоха военната индустрия, тежкото машиностроене, добива на въглеводороди за една стотна от цената, като западни компании се сдобиха на много от тях с над 50% дялове и на практика унищожиха всичко това, като междувременно направиха огромни печалби. Същото като и тук. Купиха за 1 долар Кремиковци, а цялата техника отиде за скрап и фирмата се сдоби за няколко месеца с милиони. Както и държавния ни авиопревозвач Балкан беше унищожен. Нашия срам и сега продължава под бурните овации на запада. Е. Русия си върна своето, изгони западните фирми, които грабеха, изгониха и западните икономисти, които даваха акъли как по-бързо да бъде разпаднат съюза, възкръснаха от пепелта и сега били лоши.
  • 10 Уеб

    28 0 Отговор
    Сега Урсулчето да пъха тръбата в нейната муфа и да пълни газ колкото иска
  • 11 Възрожденец

    3 23 Отговор
    Политици саботират купване на газ, наполовина по-евтин от руския.Газ на много изгодна цена предлага на България нигерийският принц Стенли. В момента той се намира в София, за да води преговори и евентуално сключване на дългосрочна сделка. Неясно защо присъствието му и предложението му се пазят в тайна от медиите. Вероятно, защото политици от висшия ешалон на държавата се опитват всячески да осуетят евентуален договор за евтин газ.Ако това се случи, българите ще плащат от джоба си за слугинажа на високопоставени политици към Кремъл

    Коментиран от #14, #15, #24

  • 12 Дъ-Ге

    24 1 Отговор
    Все едно да имам поръчков лек автомобил, да ми се е развалил поради редовната експлоатация някой основен чарк и фирмата производител да не иска да ми го отремонтира, ма аз да съм виновен, че не е в движение. Такъв дебелизъм вече е факт сред политиците и явно задължително качество. Докъде се стига. През 2020 г Дейни Майнър - афроамериканец от мъжки пол е осъден на години затвор. Той обаче гръмко декларира, че се чувства жена и го вкарват в женски затвор. Двете му съкилийнички забременяват и той бива преместен в мъжки затвор. Сега ще съди щатите, че там го имали за жена и му нарушавали мъжките права. Да споменавам ли женския спорт, където все по-често се състезават мъже и печелят задължително първите места???!!! Да споменавам ли и американски лекар от висшия ешелон, който предлага да се дават медикаменти на децата, че да бъде забавен естественото и полово съзряване до възраст в която те да решават какви се чувстват???? Те натам отива този наш прекрасен свят. Подиграват се тук някои с това защо този или онзи не заминат за Русия, щом са русофили, но те ще бъдат първите, които ще избягат от тук точно в Русия, за да се спасят.
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Яни":

    Я бе , русомразец многоумен, я ни светни искате ли руски газ или НЕ искате 🤔🤔🤔
    Щото хем налагате санкции и се отказвате от него , хем квичите като ранени свинки, че доставките били намалели 🤔🤔🤔

    Коментиран от #16

  • 14 Дъ-Ге

    16 0 Отговор

    До коментар #11 от "Възрожденец":

    Пиша ти минусче, защото си на половина неправ. Чисто икономически ще ти го обясня за ценообразуването на една стока и доставянето и франко крайния потребител. Освен шистовия газ, другата се добива по цял свят по един и същ начин. Това значи, че да речем себестойността и до собствения склад е почти една и съща. От тук върху себестойността се начислява транспорт и евентуалната преработка за транспорта. Случва се понякога цената на самия транспорт да надвишава стойността на самия превозван продукт. Специално от Нигерия говори за втечнен газ, което предполага скъп транспорт и преработката му за транспортиратето. Това го оскъпява допълнително. Американската втечнена газ вече е получена, но някой да е чувал на каква цена???? Преди мълчаха, щото не било договорено изцяло, въпреки че тези два газовоза вече пътуваха за нас. Що за глупост да не знаеш цената, но стоката да ти е изпратена??? Нищо де. Ние верваме че е няколко пъти по-евтина. Интересно защо олиото не е станало 1 лев от 1.8 лв, а е 5.15 лева за литър??? Защо в бензиностанциите не е поевтиняло, а поскъпва??? Верваме, верваме!!!
  • 15 Дъ-Ге

    16 0 Отговор

    До коментар #11 от "Възрожденец":

    И към допълнение на писаното от мен за цената на определена стока. Става въпрос за газта естествено. Газпром продава своята газ на различните клиенти на различни цени по съответните договори. Дългосрочните договори са с най-ниските цени, каквито сега плаща Германия. Този нейн договор е до 2030 г и ако в момента бъде прекратен по някаква причина, то те ще купуват газ по цени на международния пазар, които са ..... знаеш какви. А те са няколко пъти по-високи от тези, които Германия плаща в момента. Полша се отказа и излезе от договора с Газпром и започна да купува газ от Германия - руска естествено по газопровода Ямал, защото иначе ще плаща по новите цени. Ако сравняваш да речем че цената на нигерийската газ е 800 единици на 1000 к/м, а тези на борсата са 1600, то да, наполовина е. Само че ние не сме купували на 1600, а на 600. В такъв случай нигерийския пак е по-скъп от този, който се купували и по-евтин от този, който ще купуваме. И в края на краищата ни дават за пример с Полша, но те пак купуват руска газ и тя ще е по-евтина от нашата. Еуементарно. Ние пак сме в ролята на булята.
  • 16 Нали вчера Путин спря газа

    2 11 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не чете ли бе кво каза вчера Путин?Спира газа.Европа няма газ.Днвска пак ли го пусна бе?

    Коментиран от #17

  • 17 Ми да!

    1 8 Отговор

    До коментар #16 от "Нали вчера Путин спря газа":

    Кат ти трябват пари и ти ще го пуснеш.Оня кво каза?Планов ремонт на главата на някъв тука?Майна,утрепа ма!Ни моа да го нАпишам пва,понеже смях ме залива.

    Коментиран от #18

  • 18 май само

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ми да!":

    ти не си разбрал, че 10 имаше планов ремонт и газа беше спрян, поне прочети статията, преди да ръсиш умнотии, там го пише

    Коментиран от #20

  • 19 любопитен

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Яни":

    Чиче, в темата го пише, ето ти цитатче: "...от Русия към Европа в четвъртък след 10-дневно спиране за поддръжка...". Ти не се коси какво има в моята глава а се погрижи за индийското орехче, дето се лута из черепухата ти!
  • 20 Та тая турбина в Монреал

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "май само":

    Всеки ден я четем бе?Кво има за разбиране?На един го засилиха да си прави планове ремонт на главата.А стига и ти заблуждаваш народонаселението.Виж какво каза коментар 11 възрожденец Помисли по него.И за кремлювски газ да се доизприкажем и доразберем.Ти да си не от ония,които защитават вносителите му и оная паразитна прослойка,която се впи в тоя внос и живее на широко на гърба на българския народ?И сега,като се обърна палачинката и писна на умряло.Каква ми била ползата,да взема и аз да драскам в техна хвалба?Нулева.Вие,комунистите искате да ги съберете на едно кьорав поп,ситно евангелие и тъмен олтар,демек три в едно.
  • 21 Дън Бай

    5 1 Отговор
    Този гаден руски газ! Пак тече! Ще го ползваме с отвращение, нали?
  • 22 Боруна Лом

    2 0 Отговор
    ГРЕШКА! А НЕ ТРЯБВА!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Боруна Лом

    2 4 Отговор
    Бай Ботокс голям мъж , ама нещо неще да спира Газа на гадния капитализъм . Що така дрОгарЕ ? Да не би да е заради някой друг долар , дето да спасява Алкохолия от фалит
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания